Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FLOCKEN KOMPLETT!

2022-12-02

Onsdag - Torsdag.

Colin tar för sig och verkar må bra. En smart kille som tänker mycket. Lite försiktig men oerhört nyfiken! Han gör Matte glad!

Efter lite jaktlek i snön hemma tog Matte med hundarna på en rask promenad i området. Vid hemkomsten var Aili springsugen och bjöd upp till lek! Ännu mer jaktlek runt, runt och vidare upp över infiltrationskullen och i långa hopp kastade sig Colin över bäcken. Som nu börjar flöda efter mängderna med snö nyligen.

På onsdagkvällen var det träning som vanligt och nu skulle Colin få visa vad han gick för. Eftersom Aili av egen fri vilja lagt sig att vila tätt intill Colin på ryamattan, kände Matte att det skulle gå bra att ha dem båda tillsammans i bakskuffen på bilen. Vid ankomsten till fordonshallen, där träningsgruppen skulle träna, tog Matte med båda hundarna när gruppen gick runt och letade efter bra gömställen. Det kändes som ett bra sätt att introducera en ny miljö för Colin. Men å andra sidan kan det ju vara så att denna miljö är han präglad på sedan han föddes. Det har sagts att han hittades ensam på en industritomt i december för ett år sedan, två månader gammal. Innan han fyra månader gammal hamnade hos sin flock i Sverige. Där han blev en del av en fin flock med både katter och hundar.

Nu gick Colin mitt i gruppen av för honom nya människor och dessutom i en fordonshall där aldrig har varit tidigare. Han gjorde som Aili och hälsade på alla och valde att ingå i flocken. Idel mycket hundkunniga människor, som kommer att bli hans utvidgade flock framöver. När lokalen var kollad tog en av träningskompisarna kontakt och busade lite med Colin och gömde sig sedan bakom ett stort fordon. Colin ville dit! Härligt! "Reserverad mot okända människor" känns mer som försiktig vid kontakt med okända människor. Ailis närvaro och påverkan genom sitt sätt mot träningsgruppen var säkert ett bra stöd för den orutinerade grabbhalvan. Han upplevdes inte känna sig otrygg. Denna avvallning av sökområdet fick bli Colins introduktion i det som Matte, Husse och Aili roar sig med som regelbunden hundaktivitet. Colin såg hur Aili gjorde och hängde på. En smart kille.

Det fick räcka till en början för nybörjaren. Aili fick direkt ett sök med tre figuranter utplacerade på för Matte okända ställen, samt en facit. Efter allt springande med Colin under dagen var Ailis fart inte lika hög som vanligt. Det gör henne gott att få springa sig trött igen! Hon försökte få fart på mor sin under våren och i somras och det fungerade ju inte tyvärr. Nu har hon fått en jämbördig lekkamrat. En lillebror att härja med, men även att stötta och vägleda.

Avslutningsvis på kvällen var det Colins tur igen. Han hade fått smälta de första intryken och nu gömde sig tre personer lite öppet och lättåtkomligt på olika ställen i lokalen. Colin fördes i lina för att inte lämnas ut för mycket i en ovan situation. Matte fanns nära och skulle han råka bli skrämd av något var det viktigt med närhet och inte fritt fram för flykt. Linan var rätt lång så han fick gott om spelrum för egna initiativ. Han löste uppgiften mycket bra och med godis ur tub hos de funna figuranterna hölls han naturligt kvar hos figuranterna. Alla mycket hundkunniga och lyhörda och trevliga enligt Colin.

Klicka för större bilder.

En ung kille med stor nyfikenhet som oftast tar överhanden när något känns ovant eller lite skrämmande. En ung kille med potential. Att utbilda honom till certifierad räddningshund är alls inte planen! Bara att utbilda och träna honom i räddningssök. Det som Matte och Husse har så svårt att sluta med, då det är så himla roligt! Det känns som om även Colin kommer att tycka att detta är himla roligt! Han kommer att få stanna i flocken. Bli en del av den. Det är han ju förresten redan!

Torsdag.

En vilodag rakt av. Colin vilade och sov och drömde där på ryamattan, som kommit att bli hans. Aili hade nyligen börjat ligga på den, men det var Modjis plats framför allt. Där låg hon sina sista timmar innan hon lämnade reviret för färd till veterinär. Hennes doft finns säkert kvar där. Colin tar över och känner sig kanske trygg där.

Hundarna var ute och lekte en sväng, med mycket spring medan Matte tog upp sista potatisen, hackade is och skyfflade bort snö och en promenad blev det också. Dock inte så lång. Icke förty vilade Colin vidare hela kvällen. Han hade inget som helst behov längre av att gå runt, att hitta saker att tugga på och att ha dragkamp med. Han förefaller ha hittat sin plats i flocken och han har anpassat sig förvånansvärt snabbt. Han verkar trygg. Ett gott grundmaterial.

Colin är en överlevare med stor tur. Han överlevde. Hittades ensam i ett industriområde två månader gammal. Kom til Sverige i sista sekunden i början av februari. Fick ett mycket bra och ambitiöst hem, där meningen var att han skulle bli kvar för alltid. Livet kommer dock emellan ibland och tyvärr så blev det inte som planerat. Så nu är han här. Ödet. Det där Matte pratade och skrev om när ny hund kom på tal när Modji lämnat flocken. Ödet förde Colin till Lapskflocken i den lilla stugan i skogen.

Tur (att ha tur) heter på ryska udacha. Uttalas odatja. Colin är en turpojke!

Matte hade ockå tur som hittade Ailis nya kompis och Mattes nya träningskompis.

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)