Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DRIFTSTARKA HUNDAR

2019-10-28

Lördag.

Dagsregn och lönehelg och Arninge handelsplats, kunde ju inte betyda annat än fullsmockat med folk naturligtvis. Men trots det begav sig Lapskflocken dit för att få hem hundmat och nya varselvästar till hundarna. Varselvästar var det fler som handlat och det var slut på för Modji och Aili passande storlekar.  

Till slut hittade Matte budgetvarienten hos Ö&B i  tunt och icke slitstarkt material. Man kan inte begära så mycket för en femtiolapp. Perfekt passform dock och mycket lätta att snabbt sätta på för en kvällspromenad. Matte fick sy förstärkningar direkt vid hemkomsten. Båda hundarna föreföll nöjda med sina flortunna och starkt lysande skynken i mörkret på kvällsrundan.

Söndagen tillbringade Matte på rymmen från resten av flocken. Husse och hundarna var ute på tomten och solen behagade lysa på dem en del av dagen. De skogspromenerade och lugnt var det där. Ingen var ute och sköt och ingen plockade svamp. Husse skrotade runt lite här och där bland bergknallarna med Modji och Aili och njöt av hösten. Matte såg ingen sol där hon befann sig lite längre söderut i Ulriksdals Slottspark. Mulet med skurar var det hela dagen. Där hon i fint sällskap av ett blivande brudpar vandrade runt på en höstmarknad.

Tidningen "Brukshunden" anlände på fredagen och nu fick Matte tid att läsa färdigt temaartiklarna om "Hundar med DRIFT".

En intressant intervju med polisen Glenn Andersson med många meriter på sitt CV. Utöver eget tävlande på SM-nivå, egen uppfödning och utbildning nationellt och internationellt har han varit med och utvecklat protokollet för polisens L-test för polishundar (lämplighetstest). Artiklarnas tema är hundar som har stor arbetslust, även kallade hundar med stor drift. 

Saxat ur tidningen Brukshunden  nr.5 2019, sidan 12-13:

"Inte bara bjässar - säg driftstark hund och bilden vi får upp på näthinnan blir nog lätt en malinois, schäfer eller rentav kamphund. Men betydligt fler hundar än så är driftstarka.

En driftstark hund kan se ut på många olika vis. Det måste inte vara den där schäfern eller belgiska vallhunden. Det kan lika gärna vara en border collie eller en jaktlabrador. -Rasen spelar ingen roll, det kan fortfarande vara en driftstark hund i sitt gebit. Man får titta på funktionen. Är det en jakthund, en vallhund, en skyddshund - vad är det? Att en polishund eller patrullhund behöver aggressionspaketet är en sak. Men det behöver faktiskt inte den rena vallhunden alls. Fast även om det är stora skillnader på en mallinois och border collie så finns det en sak som förenar dem. 

-Att vara driftstark handlar i första hand om att ha en stor arbetslust och uthållighet. En vilja att jobba utan belöningssystem. Det som också driver en hund är nyfikenheten. Ja, jag kan bli lite rädd som hund, men jag blir samtidigt nyfiken och vill gå fram och undersöka vad det är. För en polishund behövs dock alla de olika bitarna , säger han. Hunden använder nyfikenheten för att överkomma rädslan. Hur lång tid det tar eller hur mycket hjälp hunden behöver hänger ihop med hundens dådkraft, alltså hur modig den är. De kanske inte alltid är det smartaste att gå fram och undersöka när man inte vet vad det är för någonting. Men det är driftstarka hundar som har en portion av dettam menar Glenn. Att det sedan inte behövs i vissa uppdrag, är en annan sak.

Driften och arbetslusten som Glenn pratar om bottnar i arvet. Man kan träna upp kampen och söklusten  - Glenn kallar det att man ger hunden lite fernissa. Men det är en tydlig skillnad mog en driftstark hund i arvet, där arbetet i sig blir självförstärkande. Glenn tar som exempel den extrema uthålligheten som sökhundar kan visa, där de inte är beroende av belöning, utan snarare taggas av motstånd och tar i ännu mer.

-När man pratar om mentalitet glömmer man lätt bort den sociala kamplusten, det man kallar fighting drive, belastningstålighet. Ju mer du kampar och leker med den , desto mer går den igång. En hund som har fighting drive, som schäfern och rottweilern, går igång och sliter frenetiskt. Ju längre du håller på, ju mer intensiv du är och ju mer du belastar den fysiskt eller psykiskt, desto mer kommer den ta i.

Skillnaderna blir som tydligast i de allra mest krävande uthållighetstesterna som sök, menar han.  -Säg att din hund har det i arvet, men inte min hund. Då kommer du att kunna göra 1.000 meter sök med din hund, men jag kommer aldrig kunna få min hund att söka mer än 300 meter.

Som tjänstehundproffs ser Glenn svårigheter med aveln så som den utvecklats. För honom är det tydligt att aveln går mer och mer mot snabbhet och förighet, som premieras i tävlingar, än mot uthållighet och självsäkra hundar.  -Någon säger säkert att det är väl inget som står i motsattsförhållande. Nä, men erfarenheten visar att den typ av hund som passar bäst för tävling och vardag har fått störst köpekrets, inte tjänstehundar av olika slag, som kan vara lite väl energiska och ibland kräva en fast hand. Enkelt uttryckt: precision kontra funktion.

Man kan alltså trimma upp en inte särskilt driftstark hund till viss del. Men om man har en på tok för driftstark hund för sitt eget bästa då? Du kan inte sänka hundens drift, menar Glenn. Men du kan hålla den i schack genom att vara tydlig, jobba på samarbetet och genom att sätta gränser. Läs mer om det på sidan 16."

"Häftig hund men passar den dig?

Det går trender i hundar. Det går inte att komma ifrån. Plötsligt skulle alla ha en fransk bulldogg eller en malinois. Men börja inte där, för då kan det bli problem. börja med dig. Vilken hund passar dig och din familj?

Just malinois har blivit väldigt "inne". Det är finemang så länge man är medveten om arbetet som hunden kommer att kräva. Annars är det bättre att välja en ras som bättre passar ens familjeförhållanden. Har man till exempel barn som kräver mycket uppmärksamhet är kanske inte en hund som också gör det bästa valet för vare sig hund eller familj helt enkelt.  -Många tror att det bara är kriminella som skaffar driftstarka hundar. Men de allra flesta är vanliga Svenssons. Sedan klarar de kanske inte av hundarna och då blir de omplacerade. En del av dem hamnar hos oss på polisen, som tur är säger Glenn Andersson.

En border collie kanske ine hamnar hos polisen, men även den behöver få jobba rejält för att må bra. Den driften ska inte heller underskattas , menar han.

Som uppfödare är Glenn, precis som andra seriösa uppfödare, noga med vem han säljer till. Att ha en driftstrk hund ställer helt andra krav på sin ägare än en vekare hund.  -Jag kan ibland säga att ni kanske inte ska ha en malle. I alla fall inte från oss. En mallevalp är reaktiv och kommer dra och slita. Varför ska man ha det om man inte kan hantera den? Vi vill föda upp hundar som har alla delar i arbetslussten, men i balans med nervkonstitutionen så att hunden styr rätt och agerar rationellt.

I ett längre perspektiv är risken att aveln anpassas efter nya ägargrupper. Då kan man i stället få en "mellanmjölks-malle" som Glenn uttrycker det. Fast i stället för mellanmjölk borde man som valpköpare kanske titta efter en standardmjölk, men av en annan ras."

Sidan 14.

"Nerverna är allt.

Att hanera en driftstark hund med svaga nerver är som att ratta en Formel 1-bil med ett styrstystem från en Volvoo Amazon.  -Då kommer det slå över och då kommer du få felbeteenden av olika slag, säger Glenn Andersson"      Läs artikeln i tidningen.

Sidan 16.

"Gränssättning & samarbete A och O i träningen.

Ju mer driftstark hund du har, desto mer kommer du behöva träna gränssättning och samarbete."     Läs artikeln i tidningen.

 

Vill vi i framtiden ha Lapska Vallhundar som fungerar i renskötseln, som arbetspartners till renskötarna? Boktitel:  "CE - en duktig hund gör tio renskötares jobb".

Eller vill vi i framtiden ha Lapska Vallhundar som fungerar hos alla som vill ha en Lapsk Vallhund?

Som "robusta sällskapshundar av ursprungstyp som gärna går på skogspromenader och vistas i skog och mark"? Eller som "gårdshundar" som nöjer sig med att vistas hemma på gården?

En renskötares hund/arbetskamrat måste kunna arbeta utan godisbelöning!  Driften att jobba måste vara medfödd och stark. En driftstark hund med stor arbetslust alltså.

Citerat från artikeln ovan:

-Att vara driftstark handlar i första hand om att ha en stor arbetslust och uthållighet. En vilja att jobba utan belöningssystem.

Mellanmjölks- Lapska?  Som inte orkar med långa arbetspass med renar eller sök är en dystopi tycker vi.

 

 

 Modji som valp. Nu certifierad räddningshund som medverkat på flera skarpa sök och har fyndat drunknade människor efter lång tid under vatten. Hon kampar även nu, som snart elvaåring, mer än gärna med kopplet.

Antal kommentarer: 1

2019-10-28 18:36:19 - Anneli med LVH

Så sant så sant (star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)