Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMMAJOBB

2015-03-08

Lördagen ägnades åt städning, både inomhus och utomhus. Vårgöra! Husse dammsög, Matte borstade hundhår ur utslängda mattor, som lämnades ute för vädring. Matte tvättade och krattade. Tänkte först att tvätten kunde blåsa torr i den mycket kraftiga, men ack så kalla vinden. Det fick bli torkstället framför kaminen som vanligt, då temperaturen nog var för låg för tvättorkande utomhus. Att kratta blöta eklöv i kraftig blåst fungerar om man krattar med vinden mot ett naturligt stopp, så det var vad Matte gjorde. Hjälp av vindkraft således. Mobilnätet var oåtkomligt för både Mattes och Husses mobiltetelefoner och med den värdefulla fasta telefonen kunde Matte ringa och kolla varför. Enligt uppgift fanns inga störningar och det fungerade bra. Vilket det inte alls gjorde! Men efter samtalet fungerade uppkopplingen för de båda telefonerna.  ?  

Hundarna var måttligt förtjusta i den hårda blåsten som låg på från söder. Vinden får fart längs vägen och anfaller tomten med kraft! När de tuggat i sig sina tuggrullar sökte de lä på glasverandan mest hela tiden. Násti valde att vara inne med Husse för det mesta. Men både han och Násti behövde frisk luft så det blev eftermiddagsfika i lä på glasverandan, där vinden ven i fönsterrutornas springor.

För att vara en lördag var det ovanligt få som var ute och promenerade på den vattensjuka grusvägen. De vinterstängda stugorna får ännu ligga i fred ett tag, men snart öppnas de och befolkningen i området ökar markant. Även antalet hundar som när familjen "är på landet" får ta för sig av friheten utan koppel, oavsett hörsamhet, lydnadskrav och krav på att hundar skall hindras störa i djurens barnkammare. 

Innan familjen drog sig inomhus efter en dag i friska vindar, tog Husse med hundarna på en lång skogspromenad och Matte plockade nyframtinad hundskit längs gräsmattekanten. Den sista isen försvann under dagen, men ännu ligger det snö i norrlägen! Matte tog med hundarna upp på berget bakom huset och där fick Aili springfnatt på de kvarvarande snöfläckarna! Lapska gillar snö väldigt mycket! De är ju gjorda för snöiga liv.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)