Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTE VÄLKOMNA

2023-08-22

Måndag.

En måndag i månaden är det städdag hemma. Vilket inte innebär att Matte eller Husse röjer runt och dammsuger allt hundhår som flockas i hörnen och grus som dras in av åtta hundtassar och annat skräp som fastnar i deras pälsar. Så har det varit fram till för knappt ett år sedan! Dock icke mer. En gång varje månad kommer två tjejer och städar den lilla stugan åt Matte och Husse och då är vare sig de eller hundarna välkomna hemma.

I åratal har Matte drömt om att ha en städhjälp! Till en viss gräns är städning bra motion men med tilltagande ålder uppstår viss förslitning här och där och nu lägger Matte oändligt mycket hellre orken på att hålla fint i trädgården och att ta hand om sina hundar, än att städa i stugan. Matte vistas helt allmänt hellre utomhus med sina hundar än inomhus. Husse har gärna städat tidigare, men orkar inte heller längre både städa inomhus och hålla snyggt och i ordning utomhus. Något måste väljas bort och att välja bort att bo lantligt med tomt och ett bra hundliv var inte ett alternativ. Att välja bort städning var lätt! Däremot inte att hitta någon som ville åta sig jobbet. Man måste ha bil, man fick inte vara hundallergisk och man skulle arbeta med städning under seriösa förhållanden och vara bekväm med att kommunicera på svenska. Matte  hittade ingen städfirma som levde upp till alla önskemålen före pandemin. Man krävde närhet till kollektivtrafik och många var allergiska och knappt en enda städfirma kunde lova svenskspråkig personal. Inte heller att samma person skulle komma och städa varje gång. Några ville att man som kund skulle härbärgera alla städprodukter i hemmet. Flera hade personal som regelbundet måste lämna landet för att söka nya tillstånd.

En veritabel djungel verkade detta med städfirmor vara. Matte hade hört och upplevde nu själv att vissa frågor fick hon svävande svar på. Man kunde inte garantera att samma person skulle komma och städa - alldeles för ofta och motfrågan ställdes varför Matte absolut ville kunna prata med den som städar i hennes hem. Matte skall ju inte träffa den personen. ?!  Från kommunen fick Matte svaret att Husse och Matte kunde få städhjälp via hemtjänsten, men att det skulle bli billigare att anlita någon privat och nyttja rotavdraget. Samt bättre, då städfirmor har personal utbildad för att städa och hemtjänstens personal är inte det. ? Varför Matte återupptog sökandet efter en seriös städfirma som kunde tänka sig att städa i ett litet hundhem beläget mycket långt ifrån allmänna kommunikationer.

Genom att fråga i den lokala FB-gruppen fick Matte äntligen napp för snart ett år sedan. Personliga rekommendationer kändes bra och det blev bra med en lokal städfirma och samma tjejer kommer nu en gång varje månad. De bor permanent i närheten, är uppvuxna i närheten och allt sker enligt lagar och bestämmelser. Då är inte flocken välkommen hemma och måste lämna reviret.

Denna måndag for flocken till Arninge och handlade hundmat samt åt lunch. Därefter gick färden vidare ut till Vaxholm ett litet stycket österut. Här var det semesterliv som gällde och den lilla skärgårdstaden vimlade av utländska turister! Många kommer med båt inifrån Stockholm och tillbringar några timmar i skärgården, innan de far tillbaka. Busstrafiken hit ut är frekvent och många jobbpendlar in till stan. Många såg ut att båtluffa med hjälp av den så här års livliga skärgårdstrafiken. Svenska var det språk som hördes minst! Nu när skolorna börjat här hemma men har sommarledigt söderut.

Husse parkerade sig på en bänk längs den breda och mycket långa kajen och tittade på turister och båtar! Matte tog med hundarna vidare längs kajen och in mot gågatan. På gågatan var det trängsel! För att inte tala om upp mot rådhustorget. Hundarnas koppel måste hållas kort och det var bra miljö- och socialträning för de båda skogshundarna. Det vimlade av människor överallt! En vanlig måndag när skolorna börjat efter sommarlovet. Det var lätt att låtsas att man var på semesterresa även för egen del! Matte lämnade över hundarna till Husse och de kröp genast in under bänken för lugn och ro. Själv gick Matte iväg och handlade kulglass i våffla till Husse och sig själv och sedan satt det gamla paret med sina osynliga hundar där på kajen och låtsades att de var på semester! Vilket de de facto var, portförbjudna i sitt eget hem som städades under bortvaron.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)