Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SKÄMDES...

2016-08-23

Måndag och sommarkänsla igen! Hundarna och Matte njöt av sol och värme och hundarna sträckte ut sig på altanen i förmiddagssolen. Matte sträckte inte ut sig, utan njöt på sitt sätt, med en mugg kaffe.

Tvättmaskinen fick jobba nu när det åter var bra torkväder och Matte jobbade i trädgården med beskärning och lite rensande. Den lilla häcken vid grinden, bestående av salix i form av pilkäppar hade blivit mycket hög och nu var det dags att minska ner den. Matte tar bort alla de högsta stamarna och sparar de lägsta för att inte klippa ner allt på en gång. De högsta käpparna sparas för flätning av diverse projekt, som ett "staket" där gången till huset passerar över ån. Matte producerar sitt eget arbetsmaterial. Käpparna avbladades sedan och lades att torka. När Plymspiréorna vissnat ner till vintern tar flätandet vid. 

På FB kunde Matte se att Nástibarnbarnet Naali i Finland, med Pirak som pappa, utmärkt sig genom visat mod på ett varg/björntest. Hans pappa var den i kullen som Husse och Matte skulle ha behållit om de velat köra räddning med honom. Det var så han såldes. Önskemålet var "den som var vildast i kullen". Hans bror Epic var rätt tuff även han på linbjörntestet!

Matte fick ett erbjudande om att få Modji och Aili promenerade på kvällen av anhörig med sambo. Násti tog Husse hand om och de skogspromenerade tllsammans längs "Mopperundan" medan Matte fixade middagen. 

Efter en och en halv timme återkom Modji och Aili med den anhörige med sambo uppgiven och frustrerad. Pinsamt! Hade det varit att behöva gå med Mattes totalt ouppfostrade hundar som triggade varandra till stordåd vid varenda möte med hundar, människor, barvagnar ALLT! Skämdes gjorde de.

Mattes idoga skvallerträning med Aili har fungerat riktigt bra. Med hjälp av det fjärrstyrda dressyrhalsbandet. Aili har slutat skälla vid hundmöten. Möten med annat har inte fått igång henne. 

ALL denna träning var nu som bortblåst....  Aili skällde på allt hon såg! Varvid Modji hängde med sin dotter och resultatet blev två galna och totalt ouppfostrade Lapska som utnyttjade/påverkades av att de var ute och traskade i kvälleningen med två personer som de inte varit ute och promenerat med sedan förra året och då inte tillsammans. Bara en i taget.  En och en är något totalt annorlunda. Men Aili och Modji tillsammans betedde sig fruktansvärt illa. Den enda trösten för de tillfälliga hundpromenerarna var:"De vi mötte kände säkert igen dina hundar! Pinsamt för dig! Det här gör vi inte om, bara en i taget." 

Matte demonstrerade halsbandets funktioner och önskade få följa med för att visa hur man får hundarna att uppföra sig. Man kan även bli förbannad och säga till med skärpa! Hundarna vet ju att dylikt uppförande är strängeligen förbjudet.

Månne Matte får den chansen...  

Matte skäms över att behöva skriva detta om sina två yngsta hundar. Som föll i onåd. Men så här var det och det bjuder Matte på. För att balansera upp skrytet när de sköter sig exemplariskt på träningen.

Även egna hundar kan visa sig från sin absolut sämsta sida offentligt. Tyvärr.

Matte skäms.

 

Antal kommentarer: 2

2016-08-23 22:56:31 - Marita

;)visst är det väl typiskt att de tar chansen då andra går ut med dem och då dom är fler än en... Mina hundar går lätt igång med skall om jag inte förekommer dem då de är i flock. en o en är lugnt, liksom om jag hinner säga till dem vid hundmöten innan de har börjat skälla. Annars är det bara att gilla läget och passera så fort som möjligt...:P

2016-08-24 21:20:15 - Janina

Uppskattar att du även skriver om sådant Det är verklgen inte lätt att förstå ibland vad sjutton hundarna går igång på och speciellt när de är fler o triggar varann !!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)