Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING MED STÖRNING

2014-10-02

onsdagen blåste vinden iskall och det hjälpte inte mycket att solen sken en hel del. Matte och hundarna tillbringade trots det hela eftermiddagen utomhus. Matte träningsgick på gräsmattan och hundarna lekte en hel del. Aili är en krutdurk och fullständigt outtröttlig när hon leker. Kör först en omgång med mormor Gázzi, som är alldeles för snäll. Sedan en omgång med morsan Modji som är ännu snällare....  Aili är samma retsticka som sin mormor och mormors syster Rassi! Hon blir åthutad och anfaller omedelbart från andra hållet. Både Násti och Modji vet ju att så snart de bryter leken och går och lägger sig i viloläge får de vara ifred för slynglan. Bästa sättet är att ignorera henne. Hur kul är det att mucka gräl när man inte får något motstånd?! Harmoni råder i flocken. De ligger gärna tätt tillsammans en stund framför brasan varje kväll.

Även denna dag tog Matte med sig hundarna till skogskanten på andra sidan vägen. Aili kokade över och tokrusade upp och ner för slänten, så mossa, löv och kvistar flög runt fötterna på henne! Hon fick först med sig Násti på sin vilda lek och Násti visade att hon har god kondition och styrka i mötet med dotterdottern i den kuperade terrängen. Smidig är hon och inte hindras hon av att vara enögd. Modji tog sedan vid och hade dragkamp med sin dotter med en stor gren. Matte har fått komplettera Ailis mat med valpfoder, för att få upp vikten på henne. Hon springer av sig det mesta! Modji har inga viktproblem trots kastreringen och Násti är fin i hullet.

På kvälleln tränade familjen på Förrådet vid Vallentunasjön. Området har ändrat karaktär och halva området är nu boplats för fem personer under veckorna. Här står deras husvagnar och träning där känns inte så lämplig. I den övre delen bjöds på tilltagande störningar vartefter kvällen led. Nya hyresgäster i ett garage och fler garage är byggda. Bilar körde in och ut ur området hela kvällen och folk rörde sig i kanten av sökområdet. Träning med störning är inget man skall vara rädd för. Tvärt om så är det väldigt nyttigt! Hundarna lär sig att koncentrera sig på uppgiften.

Násti fick ett frisök först av alla. En favör för en enögd äldre dam. Hon skulle slippa mörkersök. Två figuranter placerades ut i området, som bestod av diverse "skrot"och Násti löste uppgiften utan problem. Ännu var det bara enstaka bilar som for igenom området och under Nástis sök var det lugnt. 

Modji fick jobba tillsammans med den förare som vikarierar för Matte på lagtävlingen. Nu var det mörkt, mycket trafik och folk i kanten av sökområdet. Både av den orsaken och för att det behövde tränas, fick Modji ett koppelsök med sin reservförare. Modji vet vad hon skall göra och sköter jobbet oavsett förare. Så även på detta koppelsök. Efteråt tränade ekipaget på ett freestylenummer inför lagtävlingen. Det såg väldigt fint ut!

Aili fick ett frisök med den utvalda figuranten som hon skulle söka efter gömd bakom en pressenningtäckt hög med balkar, liggande på marken mot en vägg. En öppet placerad "räddningsarbetare" och Husse halvdold i en skopa var med som störningsfiguranter. Aili visste vad som gällde även nu när Matte höjde ribban ett snäpp. Det var endast en av dessa tre personer som Aili skulle hitta. Hon scannade av området, fick de tre vittringarna, kollade av de två först funna med en sniff i förbifarten. Ignorerade dem helt. Letade sig sedan fram bakom diverse bråte och fram till den gömda figurant som hon var ombedd att leta reda på. Där hälsade hon vänligt på figuranten och belönades med godis. Matte anslöt och berömde sin duktiga lilltjej och överlät sedan åt figuranten att ta med sig hunden ut ur gömstället. Aili jobbar bra, med stort figurantintresse och hon är helt oberörd i miljön. Härligt!

Nástisonen Lime skall också vara med på lagtävlingen och fick väldigt mycket störning under sitt sök, som även måste avbrytas på grund av passerande bilar. Det bekymrade inte grabben, som bara fortsatte där han blev avbruten. Säkra och bra markeringar! Tre lagmedlemmar skötte sig utmärkt på träningen och tävlingen närmar sig med stormsteg. Den fjärde lagmedlemmen var upptagen av annat denna kväll.

Tack för en trevlig kväll med bra träning!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)