Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TUFFAR VIDARE

2013-05-21

Livet tuffar vidare. Måndagen kom och gick och ingen blev sjuk och ingen gjorde sig illa. Ingen dog.

Matte är tacksam därför.

Solen sken och Matte promenerade med hundarna på morgonen. Därefter blev det trädgårdvistelse med rosplantering. Två vresrosor, Hansa, skulle ner i jorden vid lekstugan. Där försöker Matte gradvis skapa en romantisk miljö för morgonfika på den vita bänken mot lekstugeväggen. Dit solens strålar når innan de når andra delar av tomten. De tre björkarna som tagits  endera i skogen eller ur grus och asfalt på träningsområden börjar få vita stammar och ljusgula räfflade små blad silar ljuset varsamt. Björkarna växer bra för varje säsong och Matte gödslar på! En bukettapel har nått en bra storlek och fungerar som insynsskydd mot vägen. Lekstugan ligger i framkant på tomten. Inom kort är bukettapeln översållad med vita blommor! Här fanns ingenting när Husse och Matte flyttade hit för nio år sedan. En gräsmatta med trästaket runt. Likt en beteshage rätt upp och ner. Med ett berg och skog på baksidan av huset. Nu har Matte börjat få till den efterlängtade trädgården. Men mitten av gräsmattan lämnas fri för hundlek! Eller rallyträning. Även agilityträning någon gång ibland. Matte måste bara hitta kragen på den kraglösa tröjan att ta ta sig i.....

På kvällen tog Husse med sig Násti på en promenad upp till sjön för att titta till båten och Matte tog Modji på en cykeltur. Det var relativt svalt så Modji fick hålla rätt god fart, med växling mellan gångarterna. Matte konstaterade att med ett generationsskifte i stugorna från fritidshus till permanentboende som en följd, följer tyvärr att allt fler gräsmattor förvandlas till uppställningsplats för gamla bilar och annat som tjänat färdigt. Som tur är finns det en del av den gamla stammen kvar som vårdar de trädgårdar som anlades när området bebyggdes  på 1960-talet. Häggarna doftade Ljuvligt i kvällningen och jorden i grönsakslanden låg svartfuktig och fin. Matte kryssade mellan groparna i vägen och trampade fram på sin röda treväxlade cykel.

Hundarna återförenades som hade de varit separerade mycket länge! De söker sig till varandra och respekterar varandra. En och annan diskussion uppstår ibland, men slagsmål undviks. Harmoni råder i djurflocken. Där katten Mysjkin är den självklare nestorn och chefen. Mysjkin mår för närvarande bra och artonårsdagen närmar sig.

I helgen kom ett larm om eventuellt akut sök efter en försvunnen person. Husse och Matte jobbade ute i avsaknad av mobiler och läste detta först senare.  På måndagen kom ett nytt larm, som avblåstes innan Matte hann läsa meddelandet i mobilen. Som låg inne på laddning. Varken Husse eller Matte har mobilen klistrad i handen och är inte uppkopplade och åtkomliga överallt alltid. Det är skrämmande hur många människor som förssvinner. Håll reda på er i sommar!

 

 

Antal kommentarer: 1

2013-05-21 10:39:10 - Anna, www.raika.se

våren/försommaren är så härlig med alla underbara dofter. Värmen, blommor, grönskan man blir så glad :)
Älskar att ut o cykla på sommarkvällarna när det blivit lite svalare så hundarna (och matte) orkar längre turer :D
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)