Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DATORDOKTORN och GÄST HOS VERKLIGHETEN

2020-09-01

Lördag.

Mattes dator behövde akutvård. Det stod alltmer klart att den inte mådde bra och en vänlig person på datorsupportföretaget insåg detta och en kunnig person anlände mitt på dagen på lördagen. Han blev kvar hela eftermiddagen och möblerade om datorns inre totalt. Tillståndet kunde liknas vid förstoppning och tarmvred. Fullproppat var det på ett ställe och totalkollaps skulle inträffa när som helst om inte en operation gjordes. Proppen måste lösas och tarminnehållet spridas ut mer jämnt på lediga platser i datorns inre. Så uppfattade Matte situationen. Inga uppdateringar hade kunnat genomföras och när den oerhört pedagoiske datorexperten till slut lämnade Matte ensam med sin dator, gjorde han det med löfte om fortsatt hjälp om så skulle behövas och information om att datorn nu behövde lite egentid för att smälta behandlingen den genomgått. Det pågick något i datorns inre hela kvällen och det var med bävan Matte stängde av den vid sänggåendet....  Måtte den starta som den skulle när det blev dags för datortid för Matte härnäst.

Söndag.

Lapskflocken steg upp i ottan och satte sig i bilen för färd norrut. Solen sken och landskapet skiftade vartefter alltmer i höst. Molnen hopades och just som flocken for in i Dalarna öppnade sig himlen i ett skyfall! Målet för resan var en idrottsplats och dagen skulle ägnas åt trickträning tillsammans med ytterligare några Lapska. Diverse föremål fanns redan på platsen och Matte kunde tillföra ytterligare en del prylar, som en stor lånad skateboard. En plan B fanns om väderprognosen skulle visa sig stämma med dagsregn och de fyra hundförarna installerade sig inomhus i ett rum. Tänkande på avstånd, men äntligen tillsammans för gemensam träning! För Husse och Matte som hållit sig undan från andra människor i ett halvår nu, var det en lisa för själen att få UMGÅS!

Matte har tricktränat de egna hundarna sedan i juli och även själv filmat merparten av tricken, som sedan presenterats för godkännande av den auktoriserade bedömaren i Sverige. Som nu var på plats med Ailis dotter Násste med "Pudel-storasyster", tillsammans med Ailis kullsyster Saivi med sin matte och "lillebror". Alla de närvarande hundarna är godkända i flera klasser i Trick Dog och målet för alla dem alla är Champion Trick Dog.

Aili och Modji fick träna på en pilatesboll för första gången. De skötte sig mycket fint båda! För att undvika träningsvärk fick de bara hålla på en mycket kort stund. Násste briljerade med att stå på bakbenen på pilatesbollen! Vilken balans! Matte har tränat mycket apportering och avlämnande med Modji och Aili och det har fungerat riktigt bra den sista tiden. Nu fick de båda utföra tricket "fishing", vilket innebär att dra ett föremål över ett hinder. För att få till ett hinder högt nog användes en stol. En hundskitpåse med godisinnehåll fick vara "fisk" och snabbt hade både Modji och Aili förstått vad leken gick ut på. De skötte sig mycket fint och tricket filmades och sparades för att ingå i avdelningen "underhållande partytrick" för Champion Trick Dog. Liksom tricket att komma bakifrån och dra loss en trasa ur Mattes bakficka. Där gjorde de båda så att de bar trasan fram till Matte och lämnade över den. Däremot blev det inte filmat att de båda klarade av att balansera en liten medicinmugg full med smått godis på nosen. De utförde tricket fint, men det fotades bara. Att gå på skateboarden med två eller tre fötter på brädan och sedan rassla iväg över golvet i god fart, fixade de förvånansvärt bra ganska snart, men inte så strukturerat att det dög att filma än. Här måste Matte jobba vidare för mer kontroll över övningen. Men att stå kvar med lite olika många tassar på brädan medan den rullade iväg, hade de inga problem med. Gott så som en början.

Tiden går fort när man har roligt! Utöver att träna trick tränades det passivitet och störning under dagen. Ack så viktigt och ofta bortglömt! En hund närvarade när någon annan tränade. En hund passivitetstränade och var samtidigt störning åt den som skulle fokusera på utbildning/träning.

Lapskflocken installerade sig på hotellrummet i den anrika byggnaden ett stenkast bort. Därefter tillbringades kvällen tillsammans med mycket hundsnack och lite tilltugg i en välkomnande flock. Med avstånd mellan stolarna - men med umgänge! Social samvaro. Äntligen för de två sjuttioplussarna. Innan man skiljdes åt anmäldes Modjis och Ailis alla fyra titlar (Novice, Intermediate, Advanced och Expert Trick Dog)  till USA för registrering. Allt fler Lapska Vallhundar hamnar nu på den officiella listan! Så himla kul! Bekräftelse kom mycket snart från  Do More With Your Dog.

Måndag.

I Insjön finns kända Outletbutiker och ett centrum med en del butiker. Dessa kändes en måndagmorgon vid öppningsdags betydligt mer tänkbara att träda in i än butikerna i Arninge hemmavid, med sitt ständiga flöde av väldigt mycket folk. Clas Ohlson erbjöd äntligen möjligheter för Lapskflocken att få hem några saker som fattats länge. Allt handlar man inte på nätet och allt kan man inte be andra om att handla. Ett halvårs undvikande av butiksbesök, annat än några enstaka snabbisar någon enstaka gång  på särskilda platser, inga varuhus, fick Matte att osökt tänka på boktieln "Gäst hos verkligheten" av Pär Lagerkvist. Inga liknelser i övrigt. Ett klipp gjorde Matte när hon köpte ett par tunna termobyxor seende ut som vanliga välsittande men varmare brallor på en fabriksförsäljning. Nedsatta till 700 kr från 1.800 kr. Man slipper långkalsonger! När man handlar på nätet missar man alla sådana möjligheter till spontana inköp till mycket bra priser. Dessa byxor gladde Matte mycket!

Hem kom Lapskflocken i ösregn, men med laddade batterier efter en mycket givande träningsdag med efterföljande socialt umgänge, en shoppingrunda och ett fikastopp med mer hundsnack hos en Lapsk med matte längs vägen hem. Supergoda blåbärsmuffins och blåbärssaft! Tack alla för besöket i verkligheten! 

Nu tränar Matte vidare här hemma, för att kunna presentera de sista partytricken så snart som möjligt.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)