Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RELATIVT REDO, foto

2023-11-13

Söndag.

Viss repris på gårdagen. Matte vaknade först framåt sju och det kändes ovant och känslan var som alltid att halva förmiddagen sovits bort! Ovant för den som vaknar utsövd vid sex eller lite före, efter att sovit djupt och drömt mycket. Det förekommer inte helt oväntat rätt mycket hundar i Mattes skalle nattetid. Ibland är det trevligt och ibland inte alls. Hundar som försvinner. Efter ett långt liv med hund sedan tonåren har naturligtvis en del avsked tagits och det är nog det som spökar i drömmarna. Jobbigt. Oftast är dock det nattliga hundlivet väldigt trevligt och ger lite inspiration till träningen ibland. 

Matte fick fart och var ute med hundarna före tolv. Det tog lite tid att mjuka upp rumpmusklerna efter lördagens knästående och framåtböjda ställning, under klippandet av Dimas tassar. Med de stora blaffor av päls som var rätt charmiga när han flyttade in, blir det halkigt på golven och han drar in hur mycket lera som helst nu. Med fritt växande päls blir Dimas tassar som enorma pälstofflor. Jättegulligt men oerhört opraktiskt.

På dagens agenda stod att hämta hem granris för att täcka rosorna med. På andra sidan vägen växer stora granar med grenar släpande längs marken och ner mot diket. Där skall det rensas och det gör Matte gärna så här års. Till nytta för rådjuren som syns bättre när de skall passera vägen; även till nytta för bilister som ser rådjuren tidigare när de korsar vägen från skogen och in i området, med sina gräsmattor och nerfallna frukt.

Aili höll sig mets i uterummet, där hon kan ligga mjukt och skönt och samtidigt ha koll över husets framsida och vägen. Dima hade stenkoll på Matte. När granriset sedan skulle läggas ut kring rosorna var Dima med och inspekterade så att Matte skötte sig. Intresset var nog mest riktat mot grankvistarna. Matte skulle inte bli förvånad om Dima anser att de ligger lite fel och bör flyttas....  Dima älskar allt från riktigt små blompinnar till armtjocka grenar. Även stockar ibland. Matte fortsatte sitt rensande och iordingställande inför vintern och vissa perenner lämnas kvar. Fröer gillas av fåglarna och vissa fröställningar är så väldigt vackra i frost och solsken/motljus. Trädgårdsdekorationer i vinterträdgården!

När Matte jobbat klart tog hon med hundarna på en timslång promenad i området. Så här strax innan skymningen börjar falla en söndageftermiddag brukar det vara rätt öde på vägarna. Så och nu. Två hundmöten bara och Dima hanterar dessa fantastiskt bra i jämförelse med när han flyttade in och allt var nytt och spännande. Varenda hund ville han hälsa på! Vid hundmöten nu tar Matte sina hundar åt sidan, sätter dem och belönar med godis. Avleder. Eller passerar med mycket korta koppel och ett framåtkommando. Oavsett måste både Aili och Dima fokusera på Matte och inte det mötande hundekipaget. Det fungerar fint för närvarande.

Innan Matte avslutade dagens utomhusvistelse tränade hon inkallningar med Dima en stund. Han är mycket samarbetsvillig och har mycket will to please! Farten in är det sannerligen inget fel på! Tvärtom! Han har full fart hela vägen in och felbedömer konstant bromssträckan och Matte får bli fysisk bromskloss bokstavligt talat. Innan Dima kastar sig runt och sätter sig fint intill Mattes vänstra sida och belönas. En genomhärlig hund och en stämningshöjare!

När Matte gjorde kväll och avslutade dagens utevistelse under eftermiddagen, kände hon sig rätt nöjd. Hon kunde för stunden inte erinra sig något mer som måste fixas innan det fryser på.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)