Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SEMESTERMATTE

2015-08-08

Fredag.

Kan en pensionär ha semester? Matte läser dagligen "Medelålders Plus", en mycket populär serie i Dagens Nyheter. Där har frågan ställts i sommar. Matte hade semester när Husse hade semester. Hur blir det när han slutar jobba? Blir det aldrig mer semester då? Avseende att man under en tidsperiod gör något annan än vad man gör dagligdags alltså. Husse kör inte kross och anlägger en altan till vardags. Matte jobbar i trädgården för det mesta. Samt går med hundarna. Matte har denna semester krupit omkring mycket på sina knän. Inte bara knän men dock. När Husse kom tillbaka från sin semester till jobbet låg en av Komunen skänkt deckare som sommarpresent och väntade på honom. Den gav han till Matte. Kanske det hade varit smartare om han fick den före sin semester...

Matte bestämde sig för att ta en dag semester, nu när det skulle vara sommarväder och altanen var färdig.

Hon började med att ta med hundarna på en tidig långpromenad i området. Innan solen kommit för högt på himlen. Men biltrafiken var igång och utsatta farthinder låg i diket....  På flera håll grävdes det och grejades med anläggande av nya avloppsanläggningar, då endast tio procent var godkända i området vid kontroll och tiden rinner ut snart. Små barn var ute och cyklade och stora lastbilar skulle fram. Hon lämnade vägarna och släppte hundarna lösa i trädgården.

Nu började semestern!

Hon gjorde en mugg kaffe åt sig och sedan letade hon rätt på deckaren som hon redan börjat läsa kvällen innan. Även på semestern måste man tvätta sina kläder och maskinen jobbade på. Hon slog sig ner i skuggan och började läsa. Tog en klunk kaffe då och då och bara njöt! Njöt av att Násti fanns utsträckt intill,  Modji och Aili höll koll på snoken. De har nog funnit någon sorts kod för samexistens i bäcken vid det här laget. 

Då och då tittade hon upp och såg sig omkring. Hon satt omgiven av krukor och lådor med blommor och ute i trädgården blommade härligt doftande flox och vinbär och krusbar var mogna. En och annan jordgubbe och färskpotatis i odlingslådorna. Kring den gamla lekstugan blommade Jackmanni och flera rosor. Tid för njutning! Kan även en pensionär behöva ta sig.

Hon läste och hon läste. Det blev bara mer och mer spännande! Den man älskar av Mari Jungstedt. Tvättmaskinen hade jobbat klart och för att inte stelna till gjorde hon en paus och hängde tvätt i det fina torkvädret. Gjorde mer kaffe och läste vidare.

Tränade lite hund samtidigt. Lite förstärkning av skvallerträningen när hundägare passerade på vägen. Aili glömmer sig lätt ännu. 

Tanken var ett besök på en folkmusikfestival, men Husse kom hem med hamburgare att grilla. Ville inte åka någonstans. Han tog en skogspromenad med hundarna i kvällningen. Hon läste vidare.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)