Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUMO IMPONERADE!

2019-10-17

Onsdag.

Mera träning!

Som vanligt på onsdagar tränade träningsgruppen räddningssök och kvällens träning skedde på en industritomt. Deltog gjorde två Lapska tikar, Modji och Aili, två Lapska hanar, Lime och Nemo och en Lapsk grabbhalva på fyra månader. Son till Aili och Nemo (Fjällfarmens Sumo.) Grabbhalvan heter Gátchis Åtså Sválla och kallas för Sumo efter far sin. Samt Jaktlabben Mick!

Att få ha kvar en av Ailis valpar i träningsgruppen är en stor ynnest och att Sumo känner igen sin gammelmatte gör ju inte saken sämre. Matte figgar så hjärtans gärna åt lillkillen! Som förvisso blir lika glad när han hittar gömda människor oavsett vem det är! Han kallades i valphagen för Lill-Nemo och han går helt klart i både sin fars och sin mors fotspår! Med sin matte har han fått gå spår och inte var som helst! Vid Bromma flygfält med planen dånande på låg höjd över huvudet på honom och om det brydde han sig inte det minsta! Han fick gå ett spår först och sedan vänta medan det andra spåret låg till sig. Sådant tjafs ogillade han och ville ut och spåra igen NU!!!  Han stretade i kopplet och kunde inte komma fram fort nog där han sett sin matte lägga det andra spåret! En kille som vill jobba! Inte bara gå i skogen. Hans matte var mer än nöjd med sin lillkille och imponerades av hans stora arbetslust och oberördhet vid flygplatsen. 

På onsdagkvällen fick Sumo börja kvällens träning medan det var lite ljust och hans matte skulle kunna läsa honom lättare. Han har hittills bara fått söka människor utomhus där vittringarna är lättare att fånga, då de inte styrs av väggar och tak. Nu skulle han få testa att söka efter två figuranter utlagda samtidigt och långt ifrån varandra, i varsitt "inomhusområde".  Med väggar och tak som styr vittringsvägarna. Matte gömde sig stående, inklämd mellan diverse höga metallställningar i en byggnad med tre väggar och tak, där Sumo skulle behöva krångla sig in för att få sin belöning vid hittaövningen. Direktbelöning och ingen markering! Obs! Markering tränas in separat och längre fram i utbildningen. Det är viktigt att thundarna tidigt får lära sig att fynda människor som både ligger, sitter och står upp!

Sumo fick vittringen från Matte längst in i den rektangulära byggnaden och därifrån studsade vittringen ut, varför en orutinerad valp vänder om och får se träningsgruppen samlad utanför den stora öppningen. Han förstod att det inte var dem han sökte, då det var en annan och osynlig vittring han fångat där under taket. Sumo vände tillbaka och fick den osynliga vittringen och drog rakt fram i vittringsstruten! Vilket innebar att han måste krånga sig igenom diverse hindrande järnbalkar, för att komma ända fram till Matte. Inga problem för en sökglad Sumo med stort figurantintresse och helt oberörd i miljön! Han belönades med två sönderdelade köttbullar och var mycket lycklig! 

En figurant till skulle lillkillen hitta och han jobbade mer än gärna vidare! Utanför ett förrådstält fick han åter vittring och fyndade nästa figge strax innanför öppningen. Denna figge satt ner och klapp och kel tillsammans med köttbullar gjorde nybörjaren väldigt glad! Glad var även hans matte! För att inte tala om hans uppfödare/Gammelmatte/Originalmatte.

Att kullen med två sökutbildade föräldrar fick namnet Åtså känns helt rätt! Åtså är det Lulesamiska ordet för kommandot "sök!". Matte och Husse gillar skarp vad de ser! Aili och Nemo kan vara stolta över sin son! Även över sina döttrar som Matte får rapporter om! De har mycket aktiva mattar alla tre och går valpkurser och tränas på olika sätt, utöver miljö- och socialträning. Inom kort är det en kennelträff och som det ser ut kommer alla kullar utom den första, född 2003, att representeras. Då blir det miljöbanor och vindstigar och lite annat! Måtte nu bara vädret bli torrt!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)