Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

UTEHELG/TRÄNING

2013-04-08

En solig helg har familjen tillbringat utomhus. Hela dagarna!

lördagen var det träning i Missing Peoples hundgrupp i Stockholm. Klockan 10 infann sig några av hundekipagen, en dykare och ett par från ledningen i Björkvik på Ingarö utanför Stockholm. Planen var en övning i vattnet bland annat. Nu blev det inte så. Denna plats var ett av två ställen där isen fortfarande låg. En enorm mängd bilar fyllde hela vägkanten och det fylldes snabbt på. Vägs ände och det gick att parkera på båda sidor av vägen. Så länge bussen kom emellan.....   Inhyrda bussar och mängder med privatbilar forslade skridskoåkare ut till de sista isresterna i skärgården! Ett rent lämmeltåg. Hundarna väckte nyfikenhet och dialoger uppstod om vad man kan roa sig med en solig dag i april. Flera helger i rad hade Sjöräddningen legat beredda med svävare på isen! Närboende tittade på vimlet och förundrades. Isarna är inte säkra! Tjockleken varierade inom små områden med 1-10 centimeter. Hundförarna hade inga planer på att ge sig ut på isen. Men andra var modigare. Medförande barn och hundar.

I stället utnyttjades skogen intill. Här lades två "banor" upp för hundarna. Med tätsittande snitslar. Snötäckt terräng och två slingor på vardera drygt 200 meter. En "människobana" och en "likbana". Längs människobanan fanns två klädesplagg en bit från stigen. Längs likbanan två burkar med håförsedda lock, innehållande mycket små mängder människodoft i form av hår och tyg, lite vid sidan av stigen.

Matte och Násti körde människobanan först. Násti spårade klockrent i snön och vinden hade vänt och hon fick inte vittringen från något av klädesplaggen. Det syntes på snitslarna att vinden slog väldigt nerifrån stranden och upp mot den kuperade, glesbevuxna terrängen. Än kom vinden från vänster, än från höger. Násti fick ingen chans att lösa uppgiften, men hon spårade mycket bra i spårkärnan med nosen klistrad i backen. Husse och Modji fick samma förutsättningar och Modji gjorde som sin mamma. Spårade mycket bra, men fick inte vinden från rätt håll för att fynda klädesplaggen vid sidan av.

När alla kört av den första övningen fikades det. Därefter avverkades den andra banan som var lagd i vindmässigt gynsammare terräng. Platta marken, snötäckt, bland stora träd i gammelskog. Násti jobbade bra, men missade den första burken strax efter starten. Den andra burken fyndade hon och ville dra iväg uppför en snötäckt bergknalle med Matte, som korkat nog inte förstod och höll tillbaka i kopplet. Matte hade förutfattade meningar och trodde inte burken skulle ligga såpass långt från den snitslade stigen.....  Fick facit och vände tillbaka för att låta Násti göra rätt. Vilket Násti då genast gjorde. Fyndade burken nergrävd i snön, med endast det vita och hålförsedda locket ovanför snön. Násti skallmarkerade mycket bra!

Modji fyndade och skallmarkerade båda burkarna! Husse var mycket nöjd, då Modji jobbade bra och var säker på uppgiften. Husse och Matte alternerar lite med vem som kör vilken hund. De skall kunna jobba lika bra med båda. Det ger en större tillgänglighet vid skarpa lägen.

Avslutningsvis fick de tre besökarna från ledningsgruppen låna varsin räddningshund och köra ett frisök efter Husse. För en som inte brukar sökträna med hund imponerar det att hundarna jobbar så bra med vinden. Springer åt "fel" håll för att hämta upp den och sedan drar rakt mot vittringskällan och markerar.

Tack S. för en mycket bra träning trots ändrade förhållanden! Gilla läget!

Söndag

På väderrapporten talades det om snö/regn fram på dagen. Ett besök vid stugan i Lillbyn-Vettershaga var planerat och familjen gav sig iväg efter frukosten. Solen sken ännu och hundarna kunde få lite frihet efter lördagens mer kontrollerade aktiviteter.

Som väntat tog hundarna vara på möjligheterna på den inhägnade tomten. Båda har lyaletarbehov för närvarande. För Modji är behovet i avtagande och för Násti har det just börjat. Här finns tre byggnader där hundar kan ta sig in under och skaffa lya. Samt en mindre stapel med okapade tunna stammar över några stenar. De passade också på att leka lite jaktlekar och Násti visade att hon inte är begränsad av att ha förlorat ett öga. Hon satte god fart mellan alla de höga tallarna och över de många stenarna! Efter nertagandet av tre träd intill huset nyligen hade Husse och Matte lite att göra. Hundarna sysselsatte sig själva. I södersluttningen hade solen smält undan lite snö och där fanns godsaker av något slag. Gräs och rötter vad det verkade. Harpluttar kanske.

Matte hade gömt en liten hårtuss under en tät gran nära grinden, ett gott stycke från huset. Hundarna var instängda och såg inte vad Matte gjorde. De släpptes ut och fortsatte att skrota omkring överallt. De går sällan ner till grinden annat än när familjen skall fara hem. Det fanns en tanke med det. Efter en timme ungefär fick Modji en svag vittring och drog iväg mot granen. Matte såg vad som hände. Modji hittade hårtussen, tittade stint upp mot Matte, långt därifrån. Modji stod som en staty och avvaktade. Matte frågade om Modji hittat något och gick nerför slänten. Då skallmarkerade Modji mycket bra! Varför Násti kom farande från baksidan av huset och upptäckte snabbt vad Modji fyndat och skallmarkerade även hon. Båda tog tag i den lilla hårtussen och visade Matte. Bra jobbat av dem båda. Operant inlärning.

Halva dagen ägnades åt sommarstugan och den andra halvan åt stugan vid bäcken. Hemma. Hundarna fick fortsätta sitt liv i frihet, men nu mindre sol. Husse och Matte sysslade utomhus med lite olika saker. För hundarna blev det några timmar i en skogsbacke med stora möjligheter till fritt hundliv och några timmar på mer trädgårdsliknande ytor, med lite olika människor och hundar som passerade på vägen förbi huset.

Så kom då snön! Kornsnön smattrade mot plasttaket till glasrummet. Vinden tilltog och snöandet blev mycket ymnigt alltunder det att temperaturen sjönk. Stora flingor blev liggande kvar på den gamla hårdfrusna snön, som ren och fin topping! Inne sprakade brasan och vintern var rätt mysig, efter en vårlik dag. Aprilväder! Inget att gnälla över! Så här brukar det vara så här års.

Mycket sol, mycket frisk luft, mycket fysisk aktivitet. För både två och fyrbenta. En sammanfattning av helgen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)