Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ATT INSPIRERA

2020-08-20

Att inspirera andra kan man göra på olika sätt. Husse och Matte gläds åt de bevis som når dem på att andra inspireras till träning över huvud taget och varierad träning med sina Lapska Vallhundar. Genom denna hemsida, blogg och genom inläggen på FB/Lapsk Vallhund från träningar i räddningssök och trixträning med bilder och filmer.

Har man en hund av en arbetande hundras som Lapsk Vallhund (renvallning är något de Lapska även i nutid ägnar sig åt!) så bör man tillgodose hundens behov av inte bara fysisk aktivitet. Även behoven av mental stimulans med självständigt arbete och problemlösning i samarbete med sin människa måste tillgodoses. Har man en Lapsk Vallhund, som är en vallande/drivande hundras med skall som arbetsredskap, ser den hundens behov lite annorlunda ut än en Retrievers behov. I räddningssöket får hundarna söka rätt på saknade flockmedlemmar för att återföra dem till flocken, vilket är en naturlig handling för en Lapsk Vallhund som skall hålla ihop en renflock. 

Onsdagen inleddes med att Matte tog en powerwalk med hundarna innan solen stigit för högt och på dagens runda lyckades Matte slå sitt eget rekord vad gäller att underskrida idealtiden med hela åtta minuter! Större delen av vägarna låg ännu i skugga och tydligen har Matte längt på stegen med nu väl ingångna höftproteser! Skönt kändes det i kroppen och det går inte en dag utan att Matte tänker på alla dem som nu väntar i långa vårdköer på att få en höft utbytt. Utan att kunna sova på grund av svåra smärtor och utan att kunna komma ut och röra på sig när ben gnager mot ben i en utsliten höftled. 

Efter en stunds slappande och återhämtande ägnade sig Matte och hundarna åt lite gemensam lek. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig! Modji visade sig vara obekväm med att dra pallen efter sig. Hon klev på snöret och det blev inte bra tyckte Modji. En dum övning rent ut sagt! Modji var rätt lättläst....  Så då fick Matte tänka om. En variant av att "pull a rope" som fanns med på listan var att öppna en dörr genom att dra i ett rep. Så då introducerade Matte det efter att ha tänkt till för att hitta en lämplig dörr för ändamålet. I stugan var det kört. Dörren till lillstugan borde fungera och det blir nog bra i slutändan, av de första försöken att döma.

På kvällens träning fick Ailis son Sumo göra det "båtsök" som de övriga hundarna fick göra på träningen i förra veckan. Om det kan ni läsa i inlägget från den 13.8.

Sumo är van vid att åka båt sedan han var valp, men han har aldrig tidigare sökt från något fordon. Nu fick han sitta med sin förare på motorhuven och han såg lite förvånad ut till en början, men som den coola kille han visat sig vara sedan valplådestadiet fann han sig direkt och kopplade på nosen. Bilen fördes sedan runt i området och Sumo sökte aktivt vittring i vinden. På mycket långt håll lokaliserade han Matte, som gömt sig bland en massa gamla stubbar, kvistar och ris. Föraren läste sin duktiga hund och signal gavs till båt-/bilföraren att stanna, för att släppa hunden på frisök. Sumo stack iväg direkt till Matte där han belönades socialt och med godis.

Alla hundarna fick sedan stora frisök med tre personer gömda i ett stort område, utan att förarna visste var. Aili fick vittringen av en figge gömd i den branta slänten upp ur bergtäkten och plötsligt drog en hare iväg snett framför henne! Aili var så fokuserad på människovittringen som tur var, att hon inte såg haren, men troligtvis hade hon vittringen från den. På en skarp visselsignal avbröt Aili sökandet och återvände till Matte. För att sedan omedelbart självmant återgå till sitt sök och hon fyndade snabbt den totalt dolda Husse i det höga gräset. Haren struntade hon i. Att ha ett katastrofkommando av någon sort är ett måste. Ett kommando som sällan används och därför säger till hunden att nu är det ALLVAR! Men på en jagande hund blockeras hörseln....

Modji satsade på full fart när hon gick ut som kvällens sista sökhund samtidigt som solen försvann bakom skogen. Behagligt svalt blev det för Modji, när hon sökte rätt på sina tre väl utspridda figuranter!

Alla de fyra Lapska Vallhundarna som var med och tränade denna kväll skötte sig lika fint som vanligt och jobbade med samma stora motor och arbetsglädje som vanligt. De älskar de stora ytorna där de får arbeta mycket långt ut från sina förare och kan hålla god fart i sina sök. Tränade gjorde Modji, Aili, Sumo och Lime.

Klicka för större bild.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)