Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BÅTSÖK I SKÄRGÅRDEN

2018-07-23

Fredag - söndag.

För tredje året i rad var det nu dags för träningsgruppens sommarläger i Stockholms skärgård. Generöst ställer två av gruppens medlemmar sitt sommarviste och sina transportfordon till gruppens förfogande en långhelg, för sök från både båt och fyrhjuling/ATV.

Fredag.

På tidiga förmiddagen i fredags hämtades gruppen med båt ute på Ljusterö, dit alla tagit sig med färjan. Noga stuvades sedan all packning, åtta tvåbeningar och sju fyrbeningar, varav fyra hanhundar ner i motorbåten. Fem av de sju är Lapska Vallhundar. Modji, Aili och tre killkompisar. Ut bar det över en stor fjärd och på båten rådde det stora lugnet, trots att alla hundar låg tätt tillsammans på durken i fören, i hytten och i aktern. Liggande hundar, fötter och packning täckte hart när varenda kvadratcentimeter!

När alla installerat sig i sina stugor och på den stora segelbåten som fick hysa ett ekipage, väntade en planeringslunch. Ett båtsök väntade under eftermiddagen. Gruppen samlades nere vid bryggan och en figurant trasporterades ut till en närbelägen ö. Denna ö skulle sedan sökas av från en mindre båt av ett ekipage i taget, med hunden sittande i fören och föraren skulle ange när hunden bestämt sig för var figuranten var gömd. Då gick båten in mot klipporna, hunden fick ensam hoppa i land och söka upp figuranten för markering och belöning. Figuranten gick därefter med hunden tillbaka till båten och hunden fick hoppa ombord för hemfärd.

Nästa uppgift var ett sök som fick styras om efter Ailis inledande sök. Inte på grund av Aili, utan på grund av att kobben som figuranten placerats på visade sig tillhöra några minst sagt upprörda tärnor! Fortsättningsvis flöt det på fint och alla hundar löste uppgiften snarlikt med ett mycket bra arbete.

Kvällen avnjöts med bad och grillning och en ljuvlig utsikt över fjärden utanför. I skymningen delades gruppen upp i fyra lag som tävlade genom att lösa deckargåtor! Hundarna hade gått i viloläge uppbunda lite varstans.

Lördag.

Lördagförmiddagens sökuppgift var ett lite annorlunda skogssök. Hund och förare var placerade på en vagn dragen av en "fyrhjuling" längs en lite skumpig skogsväg och någonstans längs vägen låg en figurant gömd. Gruppen väntade i en glänta vid en beteshage och lite regn föll oväntat! Alla hundar jobbade fint från flaket och lokaliserade figuranten fint! När de bad om det släpptes de av för att hitta vittringskällan och för markering av funnen figge.

Efter lunch väntade åter ett båtsök längs en strand och här fick samtliga hundar vittringen på mycket långt håll, där vinden svepte längs klipporna i strandkanten! Aili blev frustrerad när hon inte släpptes av omedelbart och petade uppfordrande på Matte med tassen! Till slut var hon irriterad ordentligt och satte helt sonika tassen på Mattes arm! "Men hör du inte vad jag säger?!" Mycket nöjd var hon när hon äntligen var nära nog, för att bli avsläppt ensam upp på ön, där hon fyndade Husse i en bergskreva. 

Plöstsligt drog ett mörkt moln upp över berget och åskan mullrade, när det var dags för Modji och Husse att som sista ekipage fynda den nu lätt stressade figuranten. Samtliga hann precis tillbaka och upp till huset innan åskvädret brakade löst! Alla i träningsgruppen hade inför helgen fått i uppgift att bidra med varsin aktivitet och nu var det läge för tävlingen i kladdkakebak! Men just som tre kladdkakor stoppats in i ugnen blev det strömavbrott! Det lyckades dock att få dem färdiga genom dubbelt så lång tid i ugnen på eftervärmen. Just som de var klara kom strömmen tillbaka! Kvällen ägnades åt passivitetsträning för hundarna medan förarna spelade Fia, uppdelade i lag. En hel del tjo och tjim och allmänt stoj blev det kring bordet!

Söndag.

Söndagens båtsök skedde ut över fjärden, där en ensam och mycket liten kobbe/bergknalle steril av fågelskit skulle sökas av. En tapper figurant hittade en fläck icke nersmetad av fågelskit för att lägga sig ner på. Här skulle hundarna inte få gå i land! Föraren skulle belöna funnen figge i båten. Nu var vinden frisk! Vittringen färdades mycket långt och samtliga hundar fick vittringen så snart båten lämnat bryggan. Båten gick sedan i ett slalomsök mot kobben många hundra meter bort och varannat slag blev mot vinden och vågorna som slog mot fören! Båten stampade i vågorna och vattnet stänkte ner både hundar och förare, för att inte tala om båtföraren som måste ha regnkläder! Aili fick aningen av en vittring snabbt och det var på så långt håll att hon blev brydd. Hon gäspade och slickade sig om nosen för att väta ner den för bättre luktinformation. Ett beteende Matte aldrig tidigare sett hos Aili vid sök. Aili jobbade fint med högt huvud och nosen mot vinden, när en sky av vatten blötte ner både henne och Matte. Aili tog skydd genom att lägga sig ner med nosen lågt mellan tassarna. Där blev hon liggande medan båten stampade sig närmare och närmare den lilla kobben. Rätt som det var slog en tydlig vittring uppenbarligen ner och träffade Aili nos bakom relingen, för hon satte sig upp med ett ryck och stirrade intensivt mot kobben. Hon blev intensivare och intensivare och klev upp med framtassarna på relingen och gnydde. Så kom skallet och båten närmade sig allt mer gömstället och Matte kunde ropa att figgen skulle bekräfta markeringen. Aili var beredd att hoppa i vattnet när figuranten reste sig och viftade med armarna och berömde Aili! Men Matte höll i hårt och belönade Aili med godis. Samtliga hundars sök var snarlika detta. Mycket snyggt jobbat av alla som inte åkt båt eller båtsökt sedan förra sommaren! De gillade inte att få vattenkaskader över sig under sökarbetet - men de slutade inte jobba trots att de sökte skydd genom att lägga sig ner med nosen bortvänd från vinden och vattnet. Samtliga är hundar med mycket stor motor, arbetslust och uthållighet i arbetet och samtliga "tar lite skit" för glädjen att få söka efter försvunna människor! En härlig samling hundar! Fem Lapska Vallhundar, en Springer Spaniel och en Jaktlabbe.

Den avslutande aktiviteten denna dag var en hinderbana som vanns av Husses lag med Modji och hennes halvbrorsa Epic. Snyggt jobbat på minimal tid med minimalt med felpoäng!

Efter lunch, städning av stugor och fika skjutsades alla tillbaka till sina solheta bilar för färjefärd till fastlandet. En omväxlande helg med mycket givande sökträning till sjöss och till lands var slut. En helg med sol, stark hetta, åska, regn, bad och inomhusaktivteter utöver hundträningen.

Tack alla för härliga dagar tillsammans! Tack framför allt till värdflocken som generöst delar med sig av sitt sommarrevir!

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)