Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTENSIV HUNDDAG

2019-07-10

Tisdag.

Dagen rivstartade minst sagt, med beskedet på sms att anmälan till årets lagtävling öppnats. Träningsgruppens båda lag anmäldes och innan dagen var slut kom det glädjande beskedet att båda lagen kommit med! Först till kvarn gällde och en alert lagmedlem med tidiga vanor såg meddelandet på FB och fick snabbt fart på alla sina träningskompisar i de två lagen! Två lag med fyra ekipage i varje och flera Lapska Vallhundar. Tävlingen går i år i Skåne den 11-13 oktober. Matte har tappat räkningen för vilken gång i ordningen Lag Gátchis tävlar, men från att det var Gázzi och Násti som tävlade, blev det Násti och Modji och sedan Modji och Aili. Inklusive ett par Nástisöner och några andra Lapska.

Matte håller också på att planera ett helgläger för träningsgruppen tillsammans med räddningsfolk i grannlandet i öster. Det är så oerhört givande att träna tillsammans med andra träningsgrupper, för utbytande av erfarenheter! Alla har något att tillföra när man börjar jämföra träningssätt och spånar på olika upplägg för övningar och lösande av eventuella problem. Man vidgar vyerna och hundarna får bra träning i att hitta nya och okända figuranter. Samt i att få nya tillfälliga förare. Förarna får läsa nya hundar och får anpassa sitt figurantarbete. Att träna räddningssök är inget för ensamvargar som vill köra egna race. Här är det ekipgagen och samarbetet som är i centrum. Gruppen. Vilket även präglar hundarna, som måste kunna arbeta med andra förare än sin egen! På en lagtävling plockar man fram de olika ekipagens styrkor i olika situationer och gör sitt bästa för varandra. 

Mitt på dagen lämnade Matte flocken för första gången sedan knytten föddes. Det kändes lugnast så för Ailis skull. Att inte ge sig iväg med helt nyfödda knytt hemma. Ett hundrelaterat ärende måste uträttas ett stycke bort och allt som allt blev Matte borta i knappt två timmar. Husse var naturligtvis till hundarnas tjänst under tiden och både Aili och hennes knytt var nytankade när Matte drog iväg. Modji och Aili hade fått tjocka tuggpinnar att sysselsätta sig med och knytten de sov.

Denna vecka har Matte även ansvar för att de två grannkatterna får frukost och middag. De tar i och för sig för sig i naturen, men lite tillsyn, klapp och kel måste de ha när deras husse är annorsstädes.

Äntligen blev några hyffsat presenterbara foton tagna på tvåveckorsknytten! Utan rörelseoskärpa rakt igenom.

Så när Matte slog sig ner i tevefåtöljen för att titta på Grantchester somnade hon gott.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)