Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

GLAD PÅSK!

2023-04-06

I dag på Skärtorsdagen önskar vi att ni alla får en fin Påskhelg!

Onsdag.

Även denna dag tog sig Matte runt på vägarna med hundarna, på en timslång promenad med varierande väglag. Man får titta mer ner än upp, för att vara säker på gott fotfäste. Just som Matte och hundarna gett sig iväg började det snöa. Igen. Matte kunde nu se varför det spikas dagarna i ända helt nära det egna reviret. Det nybyggda lilla hus som blev resultatet när kommunen underkänt den första ritningen, på grund av för stort hus och för tätt inpå granntomten förefaller nu ändå bli så som det var tänkt från början. Dubbelt så stort som det som var godkänt och som nyligen byggdes. Lite skymt bakom en stor gran. Att säga att man inte förstår svenska kanske är den rätta vägen att gå, när så många får avslag även på ansökningar om "Attefallstillbyggnader" som inte ens kräver bygglov. Den sommarboende grannen med nybyggnationen tätt inpå sitt hus, kommer nog bli väldigt förvånad vid ankomsten när snön töat bort. 

På kvällens träning överraskade Matte Ailis morbror Lime och hennes son Sumo med varsitt uppletande. En liten påse påskgodis var gömd och den skulle hundarna leta rätt på till sin husse respektive matte. Det är inte helt enkelt för hundarna, att i den miljö där de brukar träna sök plötsligt ställa om till uppletande. Men det är duktiga hundar och godispåsen gav ifrån sig mer lukt än vad Matte hade trott. Helt enkelt var det dock inte; Vittringen drog iväg längs väggarna. Båda löste uppgiften fint och belönades av sina förare. Sumo apporterade till och med in den lilla påsen till sin matte.

Dima har den senaste veckan i viss mån drabbats av juvenil minnesförlust. Vissa erövrade förmågor har glömts bort. Vissa kunskaper har varit som bortblåsta. Vilket renderat honom en del tillsägelser och tillrättavisningar. Det har varit mycket med Ailis löp som nu upphört. En efterreaktion kanske; Relaterad till hans ålder. Arton månader gamla grabbhalvor är lite som de är och det går över. Icke förty kände Matte att Dima behövde få en liten överraskning på sitt sök. Något oväntat och något roligt. Så Matte bad Husse, Limehusse och Sumomatte att gömma sig tillsammans på ett och samma ställe. I ena änden av den stora fordonshallen står ett gäng nybyggda busskurer med bänkar och med plats för många. Där passade det fint att gömma sig! Dima sattes i sökarbete i den motsatta delen av lokalen och jobbade ut fint och sökte av de stora öppna ytorna. Han sökte in mellan diverse föremål som han forcerade utan minsta problem. En hund som jobbar på bra utan minsta påverkan av miljön! Rätt snabbt upptäckte Dima var det fanns vittring från gömda människor och han sökte sig dit i god fart! Alla de tre figuranterna brast ut i glada tillrop när Dima hittade dem och han belönades med olika sorters godis av dem alla! Glad Dima! Sedan stack Sumomatte iväg och gömde sig lite knepigt närmare ingången och Dima sattes åter i arbete. Även den uppgiften löste han fint. Grabben passar mycket fint in i träningsgruppen! Dima är totalt oberörd i miljön och han har stort figurantintresse, samt är mycket nyfiken. Egenskaper som krävs av en räddningshund.

Aili fick ett sök med två figuranter och en facitgubbe. Hon gick lite på gamla meriter och när hon fått en vittring valde hon att placera vittringskällan i hytten till en grävmaskin. Men när Matte bad om "bättre" specifierade hon sin markering till containern intill, där Husse hade gömt sig. Likaså ville hon att Matte skulle tro att att Sumomatte hade gömt sig mellan två stora uppresta och mycket tättstående skivor! Även där blev Aili mer tydlig när hon uppmanades att visa bättre. I den tomma sandlådan intill låg ju figuranten. Det är inte lätt när stora fläktar inomhus styr vittringarna lite hit och dit.

Avslutningsvis tog Husse, Matte och Sumomatte en bit mat tillsammans i närheten av träningsplatsen, i ett industriområde i utkanten av samhället. Hem for flocken sedan på åter igensnöade vägar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)