Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ANNANDAGEN TRÄNINGSLÖRDAG

2014-12-28

ANNANDAGEN - fredag.

Familjen tog det lugnt i kylan och snön. Tretton minusgrader och tio centimeter snö. Det var otroligt vackert ute med sol från en klarblå himmel! Hela skogen och alla trädgårdar var snötäckta. Snötäckta och solbelysta björkar är obeskrivligt vackra! Den varmgula morgonsolens strålar gnistrade som i en mängd kristallkronor på andra sidan vägen.

Husse tog en långpromenad med hundarna fram på dagen och Matte lekte sedan med dem i trädgården ett tag. Men solen försvann och familjen drog sig inomhus. Höll liv i elden i kaminen och förberedde en enkel julmåltid tillsammans med två ensamlevande grannar. Det blev några timmars trevlig samvaro innan var och en drog sig tillbaka till sitt.

Lördag.

Vardag och heldagsträning!

Ett träningssuget Lapskgäng plus en Springer samlades från när och fjärran för träning hela dagen i Lidingö Stadshus. Öborna fixade område och bjöd på lunch och Ailisystern Saivi med matte reste från Dalom i ottan för att få träna inomhussök med släkten.

Nu var det inte uppe i byggnadens kontorsrum hundarna fick leta efter över helgen kvarblivna tjänstemän! I underjorden finns mängder med rum för förvaring på olika sätt, omklädningsrum och annat. Bilarna parkerades i garaget med omedelbar åtkomst av träningsområdet och hundarna hade det bra i bilarna. Inte för kallt och inte för varmt. Ute var det förvisso soligt, men temperaturen låg under tio grader hela dagen och inomhusträning kändes helt rätt!

Först ut var den mest långväga resenären. Hon hade väntat längst på att få komma ut och jobba! Modjidottern Saivi har på en provapådag redan utmärkt sig och visat att hon har de anlag Matte vill ha hos de hundar hon har fött upp. Arbetslust, motor, nyfikenhet och figurantintresse kombinerat med samarbetsvilja. Saivi fick starta med att bara en figurant fanns gömd i området i taget. För tydliggörande och förhindrande av ihopblandade vittringar. När den första figgen var hittad placerades en ny ut och Saivi fick jobba vidare genom korridorer och källarförråd. Vartefter blev det allt klarare för Saivi vad som väntade. Kurragömma! Intensiteten ökade markant när hon kom in i ett vittringsfält och hon visade stort figurantintresse och jobbade kanonbra! Underbart att se!

Saivis syster Aili fick som vanligt en utvald figge att söka rätt på och störningsfiggar i närheten som hon inte hade i uppgift att hitta och som hon inte skulle bry sig om. Saivis matte fick bli den utvalda för att ge Aili en ny figurant, vars halsduk hon fick nosa på innan söket. Aili löste uppgiften bra och hittade Saivimatte gömd i ett hörn bakom öppna kartonger med uppstickande ritningar, som skymde henne och som måste forceras för att Aili skulle nå in till henne.

Övriga hundar fick snarlika upplägg med stora frisök med många figuranter och en "facitgubbe" för undvikande av tidsödande låsningar på fel platser. Det kan vara lätt att fastna och feltolka hundens signaler, när man inte vet var figuranterna är gömda. Gammal vittring kan spela spratt när hunden sorterar vittringen och så blir man stående alldeles för länge.

Mitt på dagen drog träningsgänget iväg hem till Öborna för lunchuppehåll. Hundarna fick umgås fritt i den inhägnade trädgården, gränsande till härligt öppna ytor/allmänning och solen flödade över allt vitt! Men kallt var det och på spisen väntade en gudomligt god soppa! Alla hundar fick mingla fritt utom Aili som var kaxig mot syrran och Springern som gärna avstod närgången uppvaktning. En grind separerade systermobbaren Aili från flocken. Time out när man inte kan uppföra sig ordentligt. När maten var uppäten öppnades grinden och Aili uppförde sig nu mycket väl i koppel när syrran var lös och tog närkontakt. Träning även detta. Den enda hanhunden i gänget gillade läget med fem tikar på besök i hemmet! Násti var en god mormor och visade tydligt när dotterdottern Saivi var för påträngande och det respekterades. Morsan Modji respekterades rakt av. Intressanta studier av hundar i flock! Avslutningsvis släpptes Aili och hemmakillen Kirou ut för lite spring i trädgården. Aili belönades för gott uppförande i slutändan.

Tillbaka till Stadshuskällaren, men en annan del där hundarna och deras förare aldrig varit tidigare. Nya typer av förråd och ett vimmel av långa gångar att villa bort sig i.

Nybörjaren Saivi fick nu ett frisök med flera figgar utlagda i hela området. Tjejen visste precis vad leken gick ut på och kopplade på näsan så snart hon släpptes lös. Hon jobbade med god intensitet och stor nyfikenhet, blev överlyckligt när hon fyndade och som sina släktingar visade hon det med bakåtstrukna öron och vajande svans. Sökanlagen finns, liksom stor arbetslust, motor och nyfikenhet. En god näsa och stort figurantintresse. Miljöpåverkad är hon inte. Husse och Matte var mer än nöjda med vad de såg.

Matte bestämde sig för att köra ett sök med Modji där figuranterna både låg gömda nära varandra och agerade som skadade och shockade personer. En facitgubbe och okända legor. Figgarna agerade med stor inlevelse och kved och betedde sig, vilket inte hindrade Modji från att skallmarkera dem till dess Matte nådde fram. Násti fick sedan ett likadant upplägg.

Aili fick upprepa förmiddagens upplägg, men den saknade personen gömdes betydligt svårare. Aili lokaliserade och ignorerade de två störningsfiggarna för att fokusera på att lokalisera ägaren till den handske hon fått nosa på och som Matte bar med sig. Aili förstod att handskägaren fanns i ett hörn bakom en vagn fullastad med stora kartonger och lyckades tränga sig in därbakom och ända fram till figgen. Snyggt jobbat!

En fantastisk träningsdag avslutades med eftersnack och  fika  på ett av kontoren i Stadshuset.

Ett stort TACK till öborna A. och T. med  Lapskkille som möjliggjorde detta!

 

Antal kommentarer: 1

2014-12-28 21:12:49 - Saivi med flock

(inlove)(flower)(flower)(star)(star)
Stort T A C K för att vi fick förmånen att vara med er -alla inblandade- på en helt superdag för våran del! Matte är så glad över mig och orginalmatte och original husse samt de riktigt trevliga träningskamrater de omger sig med ;)Vilken gäst och hundfrihet det bjöds på! Stort tack hela Lidingöflocken samt "hermelinen" ;)
Vilket härligt gäng ni är !
Tasshälsningar!
"Skogsrået" m flock
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)