Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HETTAN HÄNGER I

2021-06-21

Söndag.

Varmt dygnet runt. Nya rutiner präglar livet i Lapskflocken i en stuga med tunna väggar och plåttak där utetemperaturen blir densamma som innetemperaturen. Natten till söndagen var varm och utomhus var det över 20 grader hela natten. I stugan var det 25 grader hela natten. Sömnen blir "så där". På morgonen ligger solen på från baksidan med berg och skog och framsidan är skuggad. Alla fönster öppnas för att få in den aningen svalare luften utomhus redan vid 6-7 på morgonen, innan solen nått helt över träden på berget. Sedan måste man skynda sig att stänga alla fönster när temperaturen utomhus börjar stiga över den inomhus och samtidigt dras solskyddsgardiner ner mot söder. Ytterdörren skall hållas stängd. Vartefter måste solskyddsgardiner dras ner mot väster och gradvis släpps ljuset åter in från söder. En stor ek skyddar uteplatsen framför huset tillsammans med två parasoll. Så småningom hamnar solen utanför parasollens räckvidd och då finns ingen skugga alls framför stugan längre. Huset hettas upp och temperaturen ute och inne ligger på eftermiddagen på närmare 30 grader. Under söndagen var det 28 grader ute och inne. Men ute fläktar det!!! Så snart solen sjunkit bakom granarna i nordväst öppnas ALLA fönster och dörrar för insläppande av marginellt svalare kvällsluft. Inklusive en del knott och mygg. Men de föredrar utomhusvistelse turligt nog! Knott finns i kopiösa mängder i trädgården! Men inne vill de inte vara. Läggdags skjuts fram för tid till maximal genomvädring.  Natten till måndagen, då detta skrivs, präglades av hetta i stugan och ett åskväder som pågick mellan03.15 och 05.30. Alla öppna fönster stängdes och det blev fruktansvärt kvavt.

Trött Matte.

Som icke förty morgonpromenerade med hundrna på söndagmorgonen och sedan vattnade i trädgården och planterade de sista sommarblommorna, för att få fint till Midsommar. Husse for till Jula för att köpa en ny trädgårdspump då den gamla visat sig vara utsliten. I trädgården, intill paviljongen och odlingslådorna finns en grävd brunn med gammaldags handpump. Den hade gett upp av åldersskäl. Åtskilliga liter med vatten har den hivat upp under många år fram til nu.

Matte kunde plocka den första jordgubben och till laxmiddagen serverades egenodlade rädisor och ruckolasallad.

Innan läggdags på söndagkvällen skogspromenerade Husse med hundarna, jagade av knott och mygg och Matte som jagade sniglar hittade bara en enda. För varmt för sniglar nu. Sönderbitna av knott drog sig flocken in stughettan och försökte somna. Men som sagt, snart började det åska. 

Morgnarna är ljuvliga och svala, relativt sett. Dem gäller det att ta vara på!

Sena kvällar och tidiga morgnar alltså. Matte gäspar och trädgårdsjobbar. Går med hundar och dricker mycket vatten.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)