Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

APRILVÄDER

2014-05-01

Onsdag - Valborgsmässoafton.

Matte börjar med att gå händelserna i förväg. VÄDRET! Under onsdagen var det sol och lite kall vind. Åtta grader.  Nu när Matte sitter och skriver om onsdagen är det torsdag - första maj. Snön vräker ner! Det är vitt överallt. Alla utslagna blommor är täckta av snö och nyss utslagna björkar dignar under blöt snö. Det blåser kraftigt. Löv och snötyngda träd viker sig oroväckande mycket. Alla påskliljorna ligger platt på marken. De som nyss slagit ut. Kablekorna i bäckfåren flyter på det stritt strömmande vattnet. Hundarna visade tydligt att de var trötta på snö under morgonpromenaden. I varje fall på mängder med väldigt blöt snö.

Så Matte återvänder i tanken till gårdagen - onsdagen!

Då tog Matte med sig hundarna ut i skogen och gick "mopperundan". Solen sken och björkarna hade just slagit ut med små musöron på grenarna. Aili fick som vanligt springa lös och hade stränga krav på sig angående hur långt från flocken hon fick röra sig. Flocken, som utgjordes av Matte med Násti och Modji i koppel. Matte använder visselpipa och fungerar som godisautomat. Den sista biten fick alla hundarna vara lösa och det blev mest krafsande i den här väldigt smakliga jorden. Aili ville få igång lite jaktlek, men de vuxna hundarna var mer intresserade av jorden just här. Alla tre hundarna fick vara lösa den sista biten ner från berget och en intensiv Aili hade bråttom nerför. Men nedanför berget ligger vägen, med huset på andra sidan och här var kravet på Aili mycket stort. Arbetslydnad. Alla hundarna måste gå bakom Matte fram till vägen och över den till det egna huset. De skötte sig som de skulle.

Hela dagen tillbringades ute, trots att solen försvunnit under några timmar. Den återkom till kvällen. Den stora rishögen i området fick inte tändas på, då det var alldeles för torrt i det omgivande gräset och ingen hade resurser att kunna bistå med vattentank och spruta. Temperaturen föll och ett väderomslag var på gång. Husse tog en promenad med hundarna innan skymningen föll.

Ett samtal kom från norr och där höll Runnes (Manni) matte på att röja ut vintersaker ur garaget! Snön håller på att försvinna och det är vår. Runne var med på ett hörn! Runne vandes vid visselpipa tillsammans med sina syskon som litet knytt och nu visar han att han varit med om att bli inkallad med visselpipa tidigare i livet. Matte använder mycket gärna visselpipa för inkallning och använder också olika signaler för inkallning och riktningsändring. I sök och renskötsel finns samma behov av styrning och träningsmetoder diskuterades. Ailis Matte och Runnes matte har i stort sett samma mål med sin träning, trots olika inriktning och intressanta diskussioner förs telefonledes. Matte fick höra att Runne väcker uppmärksamhet med sin färg och sitt fina kynne när han är med i samhället som ligger vid havet längst upp i norr. Nordpolen nästa. Han var med in till frissan och där blev han populär. Även i renskötseln vet man att uppskatta en social och miljötränad hund. Här känner inte många till rasen. Skillnad är det där renarna och Runnes väntande jobb finns. I Kautokeino finns det många Lapska. Han lever sitt liv vid kusten och inne i landet. I Norge och i Finland. Flyttlapsk. Inte i kåta, men i husbil!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)