Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EN BILD SÄGER MER ÄN ORD

2019-05-10

Torsdag.

Husse och Matte har valt att medelst bilder förtydliga vad träningsgruppen, med flera Lapska Vallhundar, ägnar sig åt. I akt och mening att inspirera andra att ha lika kul med sina hundar. Att se räddningssök som en rolig träningsform som ger hundarna både fysisk och mental stimulans. Inte bara som en tuff och krävande utbildning för att få ett tjänstehundcertifikat.

Enligt vad Husse och Matte erfarit efter kontakter med renskötare som har Lapska Vallhundar som jobbarkompisar, påminner deras krav på hundarna väldigt mycket om de krav som ställs på en räddningshund och här har flera Lapska Vallhundar visat vad de går för. Inte minst i rasens hemland Finland. I både renskötseln och räddningssöket behöver man självständiga och problemlösande hundar som samarbetar med sina förare, även på långt avstånd. Hundar som har stor arbetslust och stor motor och som älskar utmaningar. Hundar med god balans som inte räds att sitta på en skoter eller att ta sig över vickande lastpallar staplade på varandra eller att låta sig transporteras på olika sätt. Samtidigt som hundarna skall vara lyhörda för sin förares önskningar som de vallhundar de är, skall de alltså kunna prestera lite utöver det vanliga. Att valla renar är inte som att valla får i praktiken, men ger en bild av hundens användbarhet i vallning. Om vallanlagen finns där. Även om allt inte syns. Olika test är inte som skarpa situationer, men ger en bild av en hund. Verkligheten är dock mer mångfacetterad än vad som syns vid något enstaka tillfälle. Som tur är. På gott och ont. För att få en någorlunda rättvisande bild, måste studier göras över tid och i olika situationer, oavsett vad som skall bedömas.

Om det sedan är bra eller dåligt att ha ägnat sig åt något under väldigt många år kan man ha olika åsikter om. Erfarenhet värderas olika. Husse och Matte har roligt när de tränar sina hundar varje vecka och delar mer än gärna med sig av vad de upplevt, för att andra skall få ha lika roligt! Bilder från träningen har uppskattats av många, vilket glädjer två gamla nördar som envisas med att ha roligt och att försöka dela med sig på olika sätt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)