Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BARNSLIGA

2014-05-30

Torsdag och helgdag.

Hundarna fick en morgonpromenad och försökte sedan hålla sig kvar på tomten. Inte blåsa bort....   Det blåste förskräckligt hårda vindar hela dagen och inte var det varmt trots solsken. Matte utnyttjade vädret och tvättade och hängde på tork i vinden. Husse klippte gräset med motorgräsklipparen och Matte putsade med en elektrisk liten sax på handikappvänligt långt skaft. Fint blev det! Tyckte hundarna också och bredde ut sig på heltäckningsmattan och tuggade tuggrullar.

Husse älskar clowner. Cirkusen hade kommit till byn och dit gick färden på eftermiddagen. På grusplanen bakom skolan stod det stora tältet och duken ryckte i vindkasten. Husse hade fixat platser längst fram på bekväma stolar för ett äldre par. Publiken bestod i övrigt av barnfamiljer, med en och annan äldre släkting som sällskap. Husse och Matte är rätt barnsliga och gick alldeles själva på cirkus. I avsaknad av barnbarn (Matte) eller barnbarn i tillräckligt låg ålder (Husse). En fotbollsmatch hade platsat bättre  där.

Bredvid Matte hade en fotograf med stor utrustning sin plats. Han for upp och ner hela föreställningen och jagade bra vinklar. Understundom placerade han kameran med jätteobjektivet på ett par kilo i sitt knä. Rotade i ryggsäcken, varpå fotoutrustningen föll ner på Mattes knäskål. Detta märkte inte den synnerligen upptagne fotografen. Ett par kilo hårt objektiv känns när det träffar knäskålen. Då och då behövde han komma i skugga med bildskärmen för kontroll och lutade sig då kraftigt mot Matte, som därmed också fick ta del av resultatet. Bra bilder blev det onekligen. Samt en lite speciell cirkusföreställning för Matte. Som delade den mer med denne fotograf än med Husse. 

Föreställningen var bra och clownernas nummer något helt nytt. En manlig drulle och en kvinnlig elegance som fann varandra mot slutet i en magnifik trumpetduett! Två i grunden mycket skickliga artister som visste att skoja till det. De två kamelerna sprang fint, ko och kalv och de två hästarna likaså. Hunden och getterna gick balansgång och hoppade lite upp och ner. Alla inblandade djur belönades rikligt med morotsbitar och hundgodis. Mycket klapp och kel  som belöning och det såg trevligt ut. Tillgivna djur vad det verkade som gärna  samarbetade. Inte som när Matte var liten och djuren på cirkus var vilda och dompterade.

Besked kom från ägaren till Mánnus tillfälliga flickvän Caana, att nu var tre bra parningar genomförda. Intresse finns redan för valpkullen. Det låter som ljuv musik i Mattes öron. Matte skriver tillfälliga flickvän och vägrar  låtsas att hundar blir förälskade och "gifter sig" och svär varandra evig trohet. Att de längtar efter att bilda familj. Hundar är hundar och det är hormonerna som styr. Ibland uppstår tycke och ibland inte. Men en höglöpande tik och en hane närvarande på rätt dag resulterar oftast i en parning. Planerad eller oplanerad. Som tur var uppstod tycke mellen Mánnu och  Caana och som tur var blev det totalt tre parningar. Personkemi och hormoner stämde överens. Oftast när det inte funkar beror det på att vi är ute för tidigt. Inga mogna ägg ännu. Hundarna vet nog bäst själva. Men ett progesteronprov kan ge viss vägledning.

Kusinen Ivan, boende i Sverige, inger förhoppningar om fina knytt om två månader.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)