Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA MÖTTE STIG

2017-07-02

Lördag.

Lapskflocken var bortbjuden på sommarkalas och vädret var nådigt. Det varslade regnet uteblev, varför hundarna kunde tillbringa hela dagen utomhus. Ett altanräcke fungerade utmärkt för att binda upp hundarna i skuggan, där de kunde ligga på nyklippt gräs alldeles intill den gigantiska grillen. Härliga dofter spreds och till hundarnas stora sorg förmodligen, fick de inte njuta av smakerna. Med på kalaset var även de två Flattekompisarna, som till skillnad från Lapsktrion fick vistas lösa i trädgården. Trots avsaknad av staket och trots närheten till den mycket hårt trafikerade riksvägen mellan trädgård och sjö. De jagar inte på eget initiativ. Här finns harar som besöker trädgården, som gränsar till skog och att släppa de tre Lapska lösa kändes inte som ett bra alternativ. En annan Lapphund blev mycket tragiskt påkörd av en lastbil,inte långt härifrån, för några år sedan. Så de tre Lapska fick avstå lek med sina vänner för sin egen säkerhets skull.

Men inte måste de ha tråkigt för det! Före middagen fick alla hundarna en gemensam kort promenad upp i skogen, med många nya dofter och väldigt många stackmyror på stigen. En lite omöjlig ekvation. Att stanna och nosa innebar även att bli anfallen av myror. Lite ambivalenta hundar försökte hinna nosa noga "on the run" och tog igen missade luktfläckar på den lilla sträckan av grusad väg, där det var myrfritt intill klungan av hus.

Hudnarna saknade inte underhållning där de låg uppbundna. Robotgräsklipparen Stig var förprogrammerad att klippa gräset och gjorde som han blev tillsagd. Trots att Matte tyckte att gräset såg golfbaneklippt ut redan innan. Supersnaggat och snyggt skulle det vara och Stig väckte stor förundran hos hundarna. Dock framstod det rätt snart att den yngre Flatten var så nyfiken att det var nära att hon fått morrhåren klippta av Stickan, varför det var lugnast för alla om Stig blev tillsagd att avbryta jobbet i förtid. Vilket visade sig vara lättare sagt än gjort! Stigs husse måste köra med manuell dirigering och då blev det nog ännu intressantare för hundarna. När Stig kopplades till en människa som körde någon form av fjärrdirigering gående bakom den lilla roboten. Stig var inte mer hörsam än en terrier och fortsatte i sina egna banor. Men så småningom fungerade det fria följet och Stig underordnade sig och åtlydde ett "gå och lägg dig-kommando" samt ett "stanna kvar-kommando.

Efter middagen fick hundarna åter komma ut och promenera lite tillsammans och nu skulle den trafikerade vägen passeras. Alla kom över helskinnade och nere vid sjön dök nästa märklighet för de fem hundarna upp. Då och då hördes ett konstigt ljud från ett buskage och detta väckte hundarnas nyfikenhet. Där visade sig en vattenpump döljas i en låda. När någon i något av husen på andra sidan vägen använde sommarvattnet från sjön för bevattning, slog pumpen till. Hundarna nåddes dock aldrig av denna förklaring och upphörde inte att förvånas över ljuden från buskaget.

Dagen gick över i kväll och Násti protesterade! Nu hade alla ätit och var mätta och nöjda men inte Násti! Med tilltagande ålder har hon alltmer blivit petig med sina måltider. Fan ta den som inte håller reda på tiden! I Lapskflocken har det aldrig varit petigt med mattider. Det får bli som det blir. Äter gör man när det passar. Tidig middag ibland  och sen ibland. Denna kväll skulle middagen för hundarna bli sen och det gillade Násti uppenbarligen INTE. Hon tog ton och talade högljutt om att nu var hon less! MAT! NU! Modji och Aili ignorerade Násti genom att demonstrativt lägga sig intill varandra med ryggarna mot Násti. Som till slut fick komma in och umgås med de två Flattarna och när Násti slagit sig till ro och glömt att hon ville ha mat, var kaffet uppdrucket och det var hög tid att fara hem i skymningen. Modji och Aili hade gjort kväll inte långt ifrån Stig, som varit hörsam och stannat kvar där han varit beordrad att stanna.

För enkelhetens och snabbhetens skull fick hundarna äta sitt torrfoder torrt när familjen kom hem. Ibland blir det inte som vanligt och för Modji och Aili var detta som vanligt inga problem. Men för den äldre Násti blev det väldigt tydligt att mat skall serveras på bestämda tider. Så då får väl Matte anpassa sig efter det framöver.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)