Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LIHKKU HOLLÄNDSK UTSTÄLLNINGSCHAMPION!

2012-09-09

Nástidottern Lihkku (Gátchis Juoksanáste Lihkku) blev på lördagen Holländsk Utställningschampion! GRATTIS! Hon fick excellent och reserv-cacib och erhöll därmed den sista delen av den saknade poängen för att få championatet. Championatreglerna är helt annorlunda i Nederländerna. Lihkku är registrerad i Nederländerna.

Lihkkus kullbror Mánnu är Svensk och Finsk Champion (utställning) och kullsyster Signe (Gátchis Juoksanáste Lahji) är Svensk Utställningschampion och nybliven mamma.

Hundarna måste inte bli fula bara för att man i avelsarbetet prioriterar mentaliteten. Funktion och utseende bör följas åt. Vad är en ursnygg hund värd om den inte fungerar i arbete? När man avser en arbetande ras.

Frågan har ställts om resultatet på provet kan överklagas. Det kanske det kan men ingen som tidigare har gjort det har fått någon ändring till stånd, vad som är känt här. Nástis underkännande är inte vad som stör mest. Det som sticker i ögonen är det mycket tvivelaktiga/okunniga upplägget av koppelsöket och den okunniga bedömningen. Man förväntar sig en högre kompetens vid arrangerande och bedömning av en obligatorisk funktionskontroll, som skall ligga till grund för bedömningen om hunden fortfarande duger som räddningshund. Enligt Husse.

Lördagen var en solig och blåsig dag som ägnades helt åt arbete på tomten. Husse gick med trimmer och Matte rensade alla grusade ytor, nu när marken är blötmjuk och medgörlig. Gruslagret har liksom fått fötter vartefter snö har skyfflats bort vintertid och nu växte här månngahanda växter som funnit nya livsutrymmen denna genomblöta sommar.

Násti var fortsatt intresserad av den geggiga fläck där hon rullat sig och Matte öste vatten över den för att skölja bort vad det nu var som gav Násti en äckellukt. Ovanpå hällde Matte sedan stark thaisås enligt principen: "man tager vad man haver". Násti sågs sedan närma sig sin äckelfläck igen med smygande steg! MEN hon stannade och nosade och backade sedan inför de starka dofterna. Ändamålet helgar medlen. Násti behöver nog en av de hos familjens hundar mycket sällsynta shamponeringarna. Här badas hundarna bara vid dylika tillfällen, inte regelbundet för badandets egen skull. I akt och mening att bevara pälsens eget fett och dess smutsavvisande struktur.

Till kvällen dök Mattes båda söner upp med kräftor, ost, bröd, västerbottenpaj, tjeckiskt öl samt tiramisu till efterrätt! Måltiden intogs i glasrummet då temperaturen utomhus var vida för låg för en kräftskiva. Stearinljus tändes och mörkret föll och de fyra kräftätarna omgavs av grönska även inomhus. Kvällen övergick i natt och Matte fick fira födelsedag med lång fördröjning. En härlig kväll blev det! Tack så mycket för uppvaktningen!

Antal kommentarer: 2

2012-09-09 16:29:40 - Jonna, Mánnu & Pirak

Grattis till Lihkku som då även blev svensk utställningschampion! Snyggt! :)

2012-09-09 19:33:56 - Anette och 4 lapska

Grattis till championatet !
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)