Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"SÖKRALLY"

2012-12-02

MODJI FYLLDE 4 ÅR PÅ LÖRDAGEN.

GRATTIS MODJI!

lördagförmiddagen for Husse, Matte och Modji iväg till en rallylydnadstävling. Med sex minusgrader gjordes bedömningen att den totalt urfällda Násti trots allt skulle må bäst av att vara ensam hemma med katten Mysjkin. Av två onda ting o.s.v. Tidigare har hon haft sällskap även av Gázzi. P4 på radio och en varm braskamin samt tända lampor gav Matte aningens aning av bättre samvete.

Detta var debut i fortsättningsklassen och Modji skötte sig kanonbra på uppvärmningen utomhus. Trots hästar i hagen intill och hundar överallt. God kontakt och bra samarbete. Alert och följsam var Modji. Då. Där ute i snön.

Så var det dags. Modji fortsatte att vara alert och följsam inne i ridhuset. Första skylten var sitt-stå-gå runt hunden. Det gick perfekt! Men nästa var snurr under gång och här fick Matte ge nytt kommando. Modjis nos hade fångat något. Inte på marken som väntat i ett ridhus. Nej då. Högt upp med nosen! Sedan brast kontakten allt mer och Matte fick jobba med hela kroppen och klappa på benet i enkelslalomen. Hoppet gick galant. Men där borta vid läktaren var det svårt att få med Modji, som satte nosen mot taket och vindade snyggt och länge.....   Några personer hörande till tävlingen satt inne på banan i den kanten och en termos stack upp ur en kasse. Kanske fanns där tilltugg också. Modji såg ut som på ett sökuppdrag. Men någon som inte sett Modji hoppa runt och sätta sig rakt på en frontning reagerade knappast på att hon sävligt gick runt och satte sig aningen snett. Så där som flertalet hundar plägar göra. Banan var inte alls svår och ett godkänt borde det trots allt bli. Matte kunde inte komma på några större fel. Men många ettor och tvåor för bristande samarbete och nosande skulle det bli.

Prisutdelning som började med alla icke godkända ekipage. Det var ganska många och Matte föreföll klara sig. Man börjar underifrån. Men icke! Sist i raden kom Matte och Modji med 69 poäng. En poäng från godkänt! Matte läste protokollet och upptäckte en konstighet. Fem poängs avdrag på sista skylten för ihållande skällande.  ?????   Modji hade varit helt tyst hela tiden! Skäller gör hon endast när hon är övertänd och det var hon verkligen inte. Seg var hon och okoncentrerad. Inte alls sitt vanlia jag och som hon var på uppvärmningen. Matte trodde sig vara blockerad som inget hört. Men Husse hade inte heller hört ett enda skall.  Mycket märkligt!

Matte såg sig tvungen att kontakta domaren som var upptagen av nästa tävlingsklass och gick banan med dem. Matte väntade. Några med sen ankomst måste få en egen banvandring. Tiden gick för domaren och när Matte väl fick kontakt med henne bekräftade hon att Modji inte skällt. "Jag vet inte varför min skrivare skrev så. Jag förstår hur du känner".  Hon hade av förklarliga skäl inte tid att diskutera detta mer.

Så Modji underkändes på grund av denna missuppfattning från en skrivares sida. Mycket snopet och svårt att acceptera.

Hem gick färden och många var frågorna. Hur godtyckligt är det egentligen när man tävlar? Ett kontaktnamn fanns för tävlingsdagen och Matte ringde upp. Spontant var kommentaren att detta avdrag på fem poäng skulle plockas bort. Protokollen var som tur var inte ivägskickade. Matte ombads skriva ner vad som hänt. Domaren skulle kontaktas.

Förhoppningsvis friar man hellre än fäller. Övriga orsaker till en femmas avdrag är förknipade med hindret eller "åttans frestelser" eller mycket nosande under större delen av momentet. Sista skylten var en frontning och Modji nosade inte på marken. Ingen femma i avdrag kan motiveras över huvud taget.

Hörde inte skrivaren att hunden var helt tyst? Kan man undra. Tänker man inte när man skriver? Gör man bara? Konstigt tycker en gammal chefssekreterare. Som nu inte vet om hennes hund plockat första pinnen i fortsättningsklassen.

På kvällen kom ett "glädjande" (missförstå nu inte!) besked om att den försvunna Helena i Mariefred hittats av Missing People. Äntligen! Hon har varit försvunnen länge och många har ägnat många timmar åt att leta efter henne. Både på land och i vattnet. För en kort tid sedan fick de övriga två hundekipagen i hundgruppen i Stockholm indikationer på i stort sett samma plats båda två. På lördagen hittades kroppen 80 meter därifrån. Ilandfluten i vassen längs en mycket svårtillgänglig del av stranden. En skallgångskedja fann henne och hon är identifierad. Ännu en familj har fått ett avslut.

 

Antal kommentarer: 2

2012-12-02 11:50:31 - Anna

Grattis till Modji på födelsedagen :D
håller tummarna att ni får er pinne. Det är för tråkigt när dom gör sånna fel, irriterande.
Så ska det ju inte gå till

(flower)

2012-12-02 15:04:21 - Barbro och Rautas

I bruksprov kan man ju lämna in protest(skriftlig). Avslagen protest ska också motiveras skriftligt. Finns det ingen sån regel i Rally? Vi håller tummar och tassar för pinnen och så grattar vi Modji på 4-årsdagen. (flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)