Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KONSULTEN MATTE

2016-05-17

Måndag.

Efter en morgonpromenad stannade Matte och hundarna ute på tomten en stund. Matte letade sniglar att ta av daga efter regnet, men med bara några få plusgrader var det snigeltomt så när som på en enda. Fåglarna sjöng underbara vårsånger uppfriskade av regnet! Ringduvparet kuttrade och Koltrastarna flockades vid fågelbordet och laddade med mat till kvällens skönsång! Men stugan var rätt utkyld efter en frostnatt och Matte begav sig in med hundarna för att elda i kaminen. Endast Násti kom med in i stugvärmen, vakthundarna Modji och Aili hålls gärna ute på glasverandan! Många djur finns att hålla reda på i närområdet.

Mitt på dagen begav sig Matte ensam söderut. Ett konsultuppdrag väntade på Plantagen i Frescati. Vilket låter italienskt! Men så långt for inte Matte. Frescati ligger strax norr om Stockholm och där finns Bergianska Trädgården och Naturhistoriska Riksmuséumet. Namnet Frescati kan härledas till Gustaf den III, som efter en resa till Italien hade storslagna planer för området kring Brunnsviken nära Hagaparken. 

Nej, det var inte heller något officiellt uppdrag! På den nivån ligger inte Mattes trädgårdskunskaper. Matte skulle träffa yngste sonen med sambo som skulle inreda sin stora fina balkong i söderläge, för delgivande av sina erfarenheter som odlare sedan nära femtio år. Regnet hade den goda smaken att höra uppe lagom till mötet ägde rum och i lugn och ro kunde sällskapet plocka på sig av utbudet. En väl genomtänkt inköpslista fanns, men med utrymme för spontaniteter. Så var det där med att känna igen de växter som stod på listan. Det gjorde Matte. Balkongen kommer att se ut som de fina balkonger familjen upplevde på resor i Österrike när sönerna var unga. Fina Kaskadperlargoner vällande ut ur balkonglådorna! Så lite jordgubbar i stora krukar och en liten Thuja för grönska i ett hörn. Samt lite övrigt smått och gott. För egen del fick Matte med sig Lavendel, perenn och ettårig, samt en Thuja för att dölja lite av all den skit, som de nya grannarna belamrar sin infart och nedre delen av tomten med. 

Det gamla orangeriet i den botaniska trädgården - Bergianska, hyser numera en fin servering och här intogs en enkel lunchfika med trevlig samvaro, när alla inköp lastats i bilarna.

Hundarna blev glada när Matte kom hem och släppte ut dem på tomten! Matte hade en hel del att göra i trädgården och solen var vänlig nog att lysa över Lapskreviret! Matte och hundarn slog sig så småningom ner på trappen och bara njöt! Temperaturen låg på bara tio grader, så lite solvärme var välkommen!

När Husse kom hem kände även han för att njuta av sol och uppehållsväder och tog med hundaran på "Mopperundan" med vildsvin i närheten, som för det mesta numera,  men inte synliga. Hundarna skvallrar om deras närvaro.

Ljuset dröjer nu kvar länge på kvällarna och månen förstärkte ljuseffekten denna kväll.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)