Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUSSE/MATTE-SÖK, foton

2020-02-03

Söndag.

Golfbanan har öppnat rekordtidigt och den möjligheten att gå med lösa hundar på promenader och motionsrundor har försvunnit tyvärr. Att gå med två lösa Lapska i skogen med rådjur, räv och vildsvin mycket nära inpå husen känns inte realistiskt. Sikten är där bitvis mycket dålig med täta granar och en mycket kuperad terräng, där hundarna hamnar utom synhåll även nära inpå. De kan lätt dra iväg utan att man ser det. En hund i taget har fått gå lös ibland och kontrolleras lättare än två som bildar flock och triggar varandra. Jägare har även varit ute i närheten lite oftare än tidigare och särskilt nu när det är barmark och lätt att ta sig fram. Bergtäkten/krossen i närheten, där det finns stora ytor, är ett bra alternativ för att kunna låta hundarna springa lösa inom synhåll.

Dit begav sig Lapskflocken på söndagen, då solen sken från en klarblå himmel! Det var tre plusgrader och en kraftig och isande kall vind. Vinden bar många vittringar från skogen och för att inte missa något gick hundarna gärna upp högt på grushögarna och vittrade intensivt. Klicka för större bilder.

Här fanns en stor och långsträckt maskin som lockade hundarna att gå nära för att undersöka den. De är uppvuxna i denna miljö och när en ny och jättestor maskin plötsligt dykt upp måste de undersöka den noga! Både Aili och Modji tog en tur runt maskinen in mot bergväggen. Man vet aldrig! Det kan ju finnas något intressant att upptäcka. De inspekterade och återvände sedan till Matte och Husse.

Som händelsevis råkade försvinna växelvis med jämna mellanrum. Matte gick vidare med hundarna, medan Husse sackade efter och plötsligt var borta. Matte bad hundarna om hjälp och när de skallmarkerade Husse försvann Matte. Så fick hundarna hålla på längs en sträcka med olika containrar uppställda tillsammans med diverse "skrot". De fick springa mycket, de fick ägna sig åt nosarbete och de fick skälla en hel del. Efter att ha värmt upp genom att själva få styra och nosa av omgivningen.

I en timme skrotade Lapskflocken runt i en slinga kring gigantiska grushögar, stora vattensamlingar och diverse föremål utspridda lite här och där. Aili valde att undersöka en av vattensamlingarna mer noga!

Hundarna njöt och där vinden stoppades av någon stor grushög njöt även Matte och Husse. 

Till kvällen fick Lapskflocken besök av söner medhavande specialpizor och under kvällen pratades det semesterplaner och annat trevligt. Medan en brasa värmde de genomblåsta och nerkylda Lapskförarna.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)