Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VILODAG, hundfoton

2020-12-29

Måndag.

En dag med dagsregn som hamrade på stugans plåttak med lite olika intensitet. I kaminen sprakade elden och hundarna var inte intresserade av att gå ut, när dörren till uterummet öppnades mot trädgården. De låg gärna där i skydd för både väta och kraftig vind och hade ändå full koll över omgivningen. Aili höll sig ute hela dagen, medan hennes mamma Modji gick in och värmde upp sig några gånger och kollade om någon aktivitet pågick i köket. Hundarna fick en våt morgonpromenad och en lite mindre våt eftermiddagspromenad och föreföll nöjda så. Övrig utevistelse lockade inte när Husse gick ut och hämtade ved i vedboden, eller utfodrade fåglarna. De var nog rätt nöjda efter två dagars träning på stora ytor med mycket spring och en vilodag är aldrig fel.

Matte vilade inte. Hon gjorde bara lite andra saker med en heldag vid datorn och bildbehandling. Väldigt många foton har tagits på stugan i ofattbart lägligt kommen julsnö och hundarna under träning. Bilder som andra velat ta del av och en film som Matte ville bromsa upp. Matte hade filmat när Modji 12 år bjöd upp dottersonen Sumo 1½ år till lek, efter det att hon kört ett sökpass och Sumo fanns i närheten. Modji var leksugen och Sumo nappade direkt! Det var härligt att se hur Modji tog initiativ och var både snabb och smidig nog för att leka med en ung hanhund. Modji hade full koll och Sumo respekterade sin mormor.

Klicka för större bilder.

 


På filmen passerar allt väldigt snabbt, men när filmen stoppades upp såg man bättre hur de båda hundarna signalerade och läste av varandra. Matte hade initialt ingen aning om hur man sedan sparar enskilda bildrutor i en pausad video. Men efter väldigt mycket testande både i mobilen och i datorn hade Matte till slut löst gåtan. Enstaka dåligt upplösta bilder visade mer tydligt de båda lekande hundarnas kroppsspråk. Modji har full koll på leken och grabbhalvan. Bilderna bearbetades sedan så att de blev presentabla foton i bättre upplösning och ljus.

Vädret när hundarna tränade och lekte var grått, grått, grått! Dimmigt. Inte var det lätt att fota hundar i rörelse med en mobilkamera. De två valparna lekte och rörde sig snabbt i snö och gråväder och Matte fotade förutsättningslöst. I förhoppningen att någon enda bild skulle bli skarpare än en suddig valpfläck. Ljusförhållandena var usla. Men det visade sig ha fungerat över förväntan genom att föra mobilen i sidled, följande valparnas rörelser. Vinja är nio veckor och Lo ungefär tre månader. Miljöträningen har börjat.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)