Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ORDNINGSSAMMA AILI

2023-12-02

Torsdag.

Matte var ute på långpromenad med hundarna på snöiga vägar och passerade en fastighet som vaktas av två hundar, som brukar kommentera alla som passerar. Dima ogillar skarpt att bli utskälld av kompakta hundar med breda skallar och käftar. Efter att i maj ha attackerats av en sådan hund, som sprang ut från en tomt. En typ av "bullhund". Nu bad Matte dessa hundar att vara tysta, på ett tydligt men inte ovänligt sätt och de hörsammade denna begäran. Varför Dima tyckte att det kändes tryggt att passera och fortsatte promenaden.

Vid hemkomsten kopplade Matte loss Aili och Dima så snart hon kom innanför grinden och de rusade ut i den djupa snön på gräsmattan för att leka. Bådas koppel och halsband placerade Matte på marken, samt tog av sig vantarna och tänkte filma hundarnas vilda lek i lössnön. Men Aili blev kvar hos Matte och uppmärksammade henne på en tappad vante, som hon lyft upp och nu överlämnade! Matte hade inte märkt att den föll ur fickan, när mobilen plockades fram. Duktig Aili! Som sedan sprang iväg till Dima och började leka. Men - Aili avbröt och återvände till Matte och plockade upp det ena kopplet och överlämnade detta. Slarvig Matte som strödde saker omkring sig! Matte tackade och gav Aili ledigt att springa och leka. Aili ansåg dock inte att hon jobbat färdigt. Det låg ännu ett koppel på marken vid Mattes fötter! "Slarvmaja som inte håller reda på sina saker!" Verkade Aili tycka och lyfte noga upp kopplet i öglan och överräckte även det. Så där ja! Nu hade Aili lyft upp en tappad vante och överlämnat den. Samt båda de koppel som Matte lagt ifrån sig på marken. Nu ansåg hon sig vara ledig och drog iväg bort till den tållmodigt väntande Dima för att leka!

Ailis självpåtagna uppdrag att hålla reda på Mattes prylar råkade bli filmat, då Matte tänkt filma snöig hundlek. Matte hade inte bett Aili att göra någonting av det hon gjorde. En självständig hund som gillar att samarbeta och kan tänka själv såg vad som behövde göras och gjorde det! Den filmen och följande lekfilm ligger på Instagram och FB/Lapsk Vallhund.

Fredag.

Matte gick sin timslånga runda med hundarna i området. Passerade hundarna som vaktar vid staketet. Bara hanhunden kom fram och skällde och Dima gick i stå. Matte bad vakthunden vara tyst som vanligt och det blev han. Dima som stannat upp började röra sig framåt och då hörde Matte vakthundens ägare ropa:"Du behöver inte be honom vara tyst! Han pratar bara!" Matte informerade om att Dima skrämdes av den sortens prat och gick vidare. Varpå hon upplystes om att Dima inte alls var rädd?! "Neeej! Han är inte alls rädd!" Samt upplystes om att det vore bätte om Matte valde en annan väg för sina promenader.

Nu är det så att Matte känner sin hund och håller bara bullhunden käften vid staketet så är Dima inte alls rädd. Bullhunden har visat sig respektera Mattes begäran om att han skall vara tyst. Matte tror starkt på att man skall jobba med sina rädslor. Vare sig man har två eller fyra ben och man skall inte behöva anpassa var man promenerar till var andra inte kan hålla ordning på sina hundar. Denne hunds ägare flyttade in och informerade flera i omgivningen, inklusive Matte, om att hunden helt ensam hade dödat ett vildsvin och att hunden tränats att vakta och att kasta sig mot staketet och skälla när någon närmar sig. Med eller utan hund. Staketet är lappat och lagat längs den undre kanten och det ser onekligen skrämmande ut för många, som tänker att hunden försökt ta sig ut där. Tomten är strösslad med sönderslitna föremål. Före detta leksaker ?

Vägarna är till för alla! En ensam hundägare får inte ta sig rätten att styra sin omgivning genom att skrämma sina grannar. Med eller utan hund. Någon frågade nyligen: "Vem är hon rädd för?" 

Alldeles för många boende i området kan vittna om att deras hundar blivit överfallna av andra hundar. Okopplade och även de boende i området. Allt fler undviker vägarna med sina hundar och tar bilen härifrån när de skall gå ut med sina hundar. 

Antalet hundöverfall har ökat i takt med att antalet hundar och hundägare ökat markant i samband med pandemin. Alla skall inte ha hund. En del har insett det och gjort sig av med impulsköpta hundar på olika sätt. Andra inte.

Sorgligt och bedrövligt har det blivit. Samt många hundbitna hundar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)