Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RETUR

2017-10-17

Måndag - Tisdag.

Den med Ailis fästman utökade Lapskflocken äntrade bilen på måndagmorgonen och drog iväg norröver. Det var dags att lämna tillbaka honom till sin generösa och längtande matte! En trevlig och förhoppningsvis fruktsam vecka var slut och Aili och Äijä har gjort sitt bästa för att tillverka knytt tillsammans! Två nyfikna och sociala hundar, som båda gillar att "jobba" ihop med sina förare i olika hundsporter. Men som även klarar sig fint om de tvingas jobba ensamma. Aili tränar räddningssök regelbundet och fästmannen har fått göra studiebesök på Ailis "arbetsplats" där han inte hade några problem med att ta sig fram i den bråtiga och för honom nya och tidigare okända miljön. Matte lät honom gå en miljöbana över diverse konstiga saker som låg i vägen och det var inget han hade något emot eller tvekade inför. Han smälte fint in i träningsgruppen.

Bilresan tog rätt många timmar, men flera stopp gjordes där hundarna rastades och fick sträcka på benen. Så även Husse och Matte. Målet för resan var en parkering vid en butik där Aili och fästmannen måste skiljas åt, för att fara iväg åt olika håll. En mycket tillmötesgående fästmansägare hade erbjudit sig att möta upp ett gott stycke hemifrån. Matte hann dessförinnan ta en halvtimmespromenad med de tre Lapska i rask takt, för att sträcka på benen i det underbara vädret, medan solen sakta sjönk över Sundsvall på andra sidan vattnet.

Aili tog avskedet och returen av fästmannen med fattning och när familjen efter en dryg vecka återkom till mycket fina Tynderö gård med B&B och härliga omgivningar för hundar och deras ägare, var hon nog mest fokuserad på att äntligen få middag! Värdfamiljen var bortrest, men hade sett till att ytterdörren till gästhuset var öppen. Lapskflocken var ensamma gäster och hade hela den gamla gårdsbyggnaden till sitt förfogande! Hundarna fick middag (Husse och Matte hade helt egoistiskt ätit pizza tidigare) och drack sedan kaffe tillsammans med hundarna framför teven. Efter en kvällsrastning längs traktorvägen in i skogen i skenet av pannlampan, somnade alla ovaggade.

Detta djurvänliga och mycket trivsamma samt prisvärda och bekväma boende, ett stycke utanför Sundsvall rekommenderas varmt! 

På tisdagmorgonen gick det snabbt att packa ner de få pryttlarna, samt att ge hundarna sin frukost och efter en riklig frukost för Husse och Matte och lite prat med värdparet i det gamla lantköket, gick färden hem igen. 

Vädret var fint vid hemkomsten och från fem grader, hård vind och ösregn på morgonen, kändes det fint med femton grader, halvsol och milda vindar hemmavid! Matte höll sig ute i trädgården och pysslade ett par timmar medan Modji och Aili fick återta gamla rutiner i umgänget med varandra. Vilket stötte på patrull när en stor vit hundkille spänd framför en kickbike fattade ett självständigt beslut!  Vid passagen av Lapskflockens revir vinklade han snävt vänster och kastade sig in mot den indragna grinden, varvid hans matte höll på att gå överstyr. Draglinan var väsentligt mycket längre än vad Matte trodde och den stora vita grabben hamnade långt in på Lapskflockens tomt. Löptik!!!!!  Men Aili var inte intresserad av okänt herrbesök och inte hennes mamma Modji heller! De rivstartade från trappen och skällde ut grabben efter noter! Varpå Matte skällde på sina skällande hundar och den tända grabben fick ett milt förebrående från sin timida förare, som föreföll intrasslad i linan och hade fullt sjå med att trassla ut sig och hunden ur Lapskflockens staket.

Budskapet gick hem. De två Lapska tystndade och lämnade staketet och de där intrasslade åt sitt öde och återvände till Matte som väntade på trappen. 

Husse hade nu pysslat färdigt med sitt och de båda övertända Lapska damerna fick pysa ut lite överskottsenergi, genom att köra lite agilityträning samtidigt. Därefter for Husse och Modji iväg på kursavslutning, efter att ha gått en ovanligt lång agilitykurs. Mycket för pengarna således!

                  

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)