Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKSTUDIER

2020-12-03

Onsdag.

Denna fuktdrypande och fuktkyliga dag valde Matte att gå en rask powerwalk med intervall, tillsammans med Modji och Aili. Den råa kylan bet rakt igenom alla kläder och Matte försökte hålla sig varm medelst raskt traskande. Några sträckor med några noggrannare nosstopp för hundarna blev det, samt intervall med stillastående vid ett hundmöte. En Finsk Lapphundkille vars promenerare inte hade en aning om vare sig den egna rasen eller de Lapska. Hunden följde med när särbon blev sambo. Nu vet den ovetande mer. Om en egen rasklubb bland annat. 

På kvällens träning hade en besökare som ville se Lapska i arbete tur, då två Lapska tikar och tre Lapska hanar närvarade på en industritomt. Nej, Matte planerar ingen mer valpkull och söker inte valpköpare. En allmän önskan finns att varenda såld Lapskvalp hamnar rätt och uppskattas för den den är och inte blir betraktad som ett problem!

Valpen är för vild! Den "bits" och härjar och är fullständigt normal. Unghunden är för bänglig och har för mycket energi och egen vilja och kallas problemhund och är fullständigt normal. Någon läste inte manualen vid köpet. Någon hade ingen aning om vad som dolde sig på insidan i form av energi och arbetslust, när man köpte en hund av en arbetande ras. Någon gick bara på utseendet vid valpköpet och blev "tagen på sängen" när hunden skaffade sig egna jobb. Som att jaga vilt eller tugga sönder allt inom räckhåll. Eller något annat man inte var beredd på. Någon hade inte kunskapen att kanalisera energin och uppskatta arbetslusten.

Att klappa de sociala Lapsktanterna Modji och Aili framför braskaminen (omöjligt i distanstider) eller se dem sitta på trappen framför ytterdörren och spana, med full koll över reviret, säger ABSOLUT INGENTING om vad en Lapsk Vallhund är! Inte säger det mycket om rasen att få se en Lapsk på koppelpromenad heller. En skogspromenad med lös hund ger mer information! På gott och ont. En träningskväll med fem olika Lapska individer som söker av en stor industritomt efter gömda människor, ger lite mer information. Tänker Matte och Husse. Som gärna välkomnar besökare intresserade av rasen på sina träningar, i samförstånd med träningsgruppen. Där flera olika Lapskägare samtidigt kan bidra med information, utifrån egna erfarenheter med Lapska Vallhundar i träning och i vardagen hemma.

På kvällens träning fick besökaren se de fem  Lapska Vallhundarna söka igenom olika delar av området med sina respektive förare och fynda flera figuranter gömda runt om i området. Hundar sökte i koppel och lösa och transprterades lösa vid förarens sida mellan olka delar av sökmrådet. Hundar fick söka igenom områden med gamla legor och mycket gammal vittring dröjande kvar i en förrådsbyggnad. Hundar fick fynda två figuranter gömda intill varandra i varsitt litet skåp - duktig Sumo!

Drygt två timmars intensivt sökarbete i "miljö" bjöds besökaren på av de fem Lapska Vallhundarna den här kvällen. Vilket säger en del, men långtifrån allt om en hundras. Förhoppningsvis kunde träningsgruppen på detta vis underlätta ett rasvalsbeslut.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)