Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

NATIONALDAGSTRÄNING

2023-06-07

GRATTIS TILL HUSSE SOM FYLLER 75 ÅR I DAG!

Tisdag och Nationaldag.

Matte valde att flytta veckans kvällsträning till en ledig dag, när träningsplatserna som är arbetsplatser är tillgängliga dagtid. Alltså träffades träningsgruppen på förmiddagen, för en långträning dagtid. Platsen för träningen var bergtäkten med stora grus- och stenhögar, ibland stora maskiner och inkluderat en skrothörna där lite av varje förvaras. Inkluderat flera stora brosektioner staplade på varandra. Tränade gjorde tre Lapska Vallhundar, en Springer Spaniel och en Jaktlabbe samt Dima. 

Aili inledde dagens träning och hon fick fyra figuranter gömda på platser okända för Matte. Aili hittade tre av dem utan problem, i snabb takt. Den fjärde gömda figuranten fick Aili problem med. Det var ovant varmt och Aili jobbade intensivt i den friska och byiga vinden, där vittringen studsade mot den närbelägna lodräta bergväggen. Aili jobbade intensivt för att kunna lokalisera vittringskällan och Matte pausade henne en stund för att hämta andan i skuggan. Sedan sattes hon i arbete igen och Matte valde att fråga Facit Husse var figuranten var gömd, för att kunna stötta Aili och inte låte henne fortsätta sin allt farligare klättring uppe på berget. Figuranten låg uppe på den högsta brosektionen i höjd med bergsidans krön. I stället för att flytta ner figuranten till en nivå där vittringen inte skulle slå ner ovanför den branta bergsidan, valde Matte att styra upp Aili i vittringsstruten, där även Matte kände vindriktningen tydligt. Stående där kunde Aili lösa uppgiften så som den såg ut från början. Aili kunde få känna att hon 'kunde själv' utan att förutsättningarna ändrats och förenklats. Viktigt för Matte.

Dima fick en uppgift som var en kopplad vindstig, där en figurant låg högt uppe på en grushög; med de vindförhållanden som rådde skulle vittringen komma att falla ner ett gott stycke från gömstället. Dima fördes i koppel runt några stora stenhögar bortom legan och ur vind, innan han fick närma sig jättehögen där figuranten fanns. Dima fördes runt högen på lite avstånd och rätt som det var träffades hans nos av vittringen som han sedan jobbade vidare på. När han tydligt visade att han ville uppåt på högen släpptes han lös. Han tog sig snabbt högt upp och fann figuranten; som belönade med köttbullar. Figuranten kopplade Dima och matade honom sedan ner och fram till Matte som förhållit sig passiv. Matte vill att Dima skall bilda flock med figuranten. Figuranten skall vara den som är viktigast! Inte Matte. När Dima förs i koppel till Matte vill hon att Dima skall få känslan av att han vallar/apporterar/för den hittade människan till Matte/flocken. Sökhundens uppgift är ju att hitta något som saknas och att se till att detta något förenas med den som saknar föremålet/människan. Dima förenas med figuranten medelst ett koppel och vem som för vem till Matte är ju egalt. Flocken förenas tack vare sökhunden Dima.

När alla hundar kört ett första träningspass tog träningsgruppen en fikapaus med mättande mackor. Det gavs tid till lite snack dessutom. En träning dagtid betyder oftast att alla hundar får två träningspass var med paus emellan.

Ailis andra uppgift var även den ett frisök i skrotområdet, där Husse gömt sig i en container. Dörren var stängd med en dörr tätad med gummilist. Det var varmt där innte. Mycket varmt! Varför Husse var tacksam för att Aili hittade honom snabbt! Tankarna gick till alla offer för människosmugglare som kvävts i liknande containrar. Det blev väldigt varmt väldigt snabbt och det blev tungt att andas även för en enda person.

Dimas andra uppgift blev snarlik den första, men nu var figuranten gömd i skrotområdet med hindrande föremål i vittringsstruten. Matte tränar Dima - men även sig själv! Matte tränar på att läsa Dima korrekt! Hur ser Dima ut när han har fångat vittringen? När han vet exakt var figuranten är gömd? När han vill sätta fart och ta sig till figuranten? När det är exakt rätt tidpunkt, läge, att koppla loss honom? Skulle Matte koppla loss Dima för tidigt finns risken att han inte varit helt säker på var vittringskällan befunnit sig. I stället för att gå rakt till figuranten börjar han frisöka för att hitta vittringskällan och då leder det till att han får vittringen efter att planlöst ha kutat runt för att till slut råka hamna i vittringsfältet. Målet är att han aktivt skall söka vittringen i vinden och sedan gå rakt till vittringskällan. Det är vad Matte jobbar på. Det innebär mycket läsande av sin hund. Det måste man träna mycket på! Att läsa sin hund korrekt, för ett fullgott samarbete mellan sökhund och förare.

Efter fem timmar tillsammans for var och en hem till sitt. Matte och Husse firade Nationaldagen med glass till fikat i skuggan hemma och hundarna fick varsin tuggpinne innan de gick i viloläge i skuggan även de.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)