Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRVÅNAD MATTE OCH BRA TRÄNING, foton

2020-03-19

Onsdag.

I sin enfald trodde Matte att landets befolkning, i sin helhet, nåtts av beskedet att åldersgruppen över sjuttio skulle avstå sociala kontakter och att de behöver hjälp med att handla mat bland annat. För att inte som en riskgrupp på grund av sin ålder sprida influensan och kräva intensivvård. För att plana ut antalet allvarligt sjuka samtidigt. Alla som fyllt sjuttio bör hålla sig hemma. Alltså. Men icke. Det visar sig att runt om ställer sig folk oerhört förvånade och helt okunniga om denna information från Folkhälsomyndigheten under måndagen!? I den lokala FB-gruppen lyfte Husse frågan om hur alla över sjuttio i området skall klara sina inköp utan att komma nära andra människor. Tänkande att några yngre kanske skulle erbjuda hjälp åt dessa gamlingar utan anhöriga i närheten, med till exempel inköp på apoteket med fullmakt. Rådet blev att beställa varor på nätet och få dem levererade till närmaste utlämningsställe. Som är en mack med spelhörna och centrum för många i byggden. Ett bra råd till dem över sjuttio som skall undvika att träffa andra människor. Eller? Mattes bil måste besiktigas och en tid kunde fixas snabbt. Innan besiktningen eventuellt stänger. Knappt några tider var bokade och Matte var på plats några timmar senare. För att bara lämna nyckeln till en om situationen totalt okunnig ung man och sedan skynda ut. Att äldre skulle hålla sig hemma hade han ingen aning om. Inte heller en närstående visade det sig. Själv hörande till en riskgrupp på grund av sitt hälsotillstånd.

I sin enfald trodde Matte att det var hart när omöjligt att missa vad som nu trumpetas ut på alla nyhetssändningar på radio och i tv. I sin enfald trodde Matte att alla läser någon form av dags-/kvälls-/lokaltidning. Att alla håller koll på vad som händer i landet via nyhetsrapportering. Tydligen inte. En sorglig och skrämmande insikt. Nyligen ondgjorde sig en person över att hen inte personligen, genom utskick, informerades om ändringar i lagstiftningar och liknande som brukar ske första januari och första juli. Insikten att var och en har en skyldighet att hålla sig uppdaterad vad gäller viktig information och ändrade lagar, nya lagar, fanns inte alls. Hos en vuxen person nära pensionsålder. Märkligt. Så vad som än beslutas kring rådande pandemi kan man alltså inte räkna med att detta kommer att nå alla. Svenskfödda, svenskspråkiga i arbetsför ålder. Inte ens dem. Trots en intensisv nyhetrapportering i media. Mörker, känner Matte. 

Som läste Dagens Nyheter, som vanligt, på onsdagen och även ett inlägg från den 76-åriga ledarskribenten Barbro Hedvall. Med rubriken: "En månad kan vara hela livet".

Saxat ur texten: "Hur är det att vara 87 och få höra att du de närmaste månaderna ska sitta inne, inte träffa människor, nöja dig med telefonsamtal?  ...  Till omvärldens förundran är det också en del som inte sitter hemma, de går ut, ja de handlar i sin Ica affär. De verkar helt enkelt inte bry sig om maningarna från regering och myndigheter. Hur kan det komma sig? Det handlar ändå om synnerligen vuxna och lojala medborgare.

Men en sak skiljer ooss äldre från de yngre, aktiva - det är faktiskt just åren. Åren och månaderna vi har kvar. Sitter du isolerad några månader när du är 33 blir det en kort paus i ett liv som sannolikt kan pågå ett halvt sekel till. Men om du är så där 87 blir dessa månader en god del av ditt liv. Ja. för att vara drastisk - det kan bli dina sista månader. ...  Det där - att vi i slutändan smittade ska hamna på intensiven, finns liksom inte med i räkningen. Och det är ju heller inte så hundraprocentigt som döden."

 

Klicka för större bilder.

På kvällen tränades det som vanligt och denna kväll utomhus i friska vindar på en industritomt. Att gruppen just denna kväll inte var så stor var jobbrelaterat och inte sjukdomsrelaterat! Det finns de som jobbar för fullt även nu! Modji, Aili och Lime fick likadana sök på en industritomt. De fick två figuranter utlagda i linje i vindriktningen, så att vittringarna skulle slå i varandra för ökad svårighet. En var placerad högt och den andra lägre, varför vittringen från den högt placerade längst bort från hunden och i vinden föll ner över den lägre placerade i den riktning vinden blåste och som hundarna närmade sig på frisöket, efter ha sökt tomt i stora delar av området. Där föraren anger riktningen genom sökområdet.

På bilden ovan kom hundarna fram längst bort i bild och tog vittringen vid pilspetsen. Den höga figuranten ser ni på containern och den lägre placerade satt på en kabeltrumma bakom containern lite närmare hunden.

Alla skötte sig mycket bra på sina sök! Aili fick först vittringen från Husse på kabeltrumman, där stannade hon till mycket kort för att ge ett litet skall som information om att han var hittad. Men hon visste att hon hittat en till och fortsatte till den högt placerade. Då hon fått vittringarna ända borta vid pilspetsen, var Matte långt borta bakom Aili som nu vände om och gjorde sig mer synlig för Matte, för att visa var hon befann sig. Matte skyndade på, Aili återvände till den högt placerade figgen och skallmarkerade. Efter belöning vände hon tillbaka till Husse på kabeltrumman och skallmarkerade även honom ihållande och fint. Mycket bra och tydligt jobbat av en mycket ambitiös hund!

Tack för toppenträning, med hamburgare utomhus i blåsten efteråt. För undvikande av socialisering.

Ambitiös var även Ailis dotter Jaffi, som nu är gammal nog att få testa hela agilitybanan. Vilket visades på FB med flera bilder i gruppen "Lapsk Vallhund."

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)