Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KULTURINSATS, foton

2019-05-12

Lördag.

Lapskflocken packade bilen full med presenter och arbetskläder, vatten och frysta märgben till hundarna. Färden gick västerut och vägarna blev allt smalare. Första anhalten, tillika en mötesplats, var en gammal vacker och idylliskt belägen kyrka ute på landsbygden. Omgiven av åkrar och välskötta gårdar. Härifrån följde Lapskflocken framförvarande bil vidare, på allt smalare grusvägar, ledande genom byar med gamla fina rödmålade hus och vägen blev en byäg där nyutslagna häggar som träd och som buskage bäddade in omgivningen i ett skirt vitt flor. Nästa anhalt på färden var en gammal vattenkvarn och vattnet forsade fram mella de olika byggnaderna. En av dem var omgjord till café, med hembakat bröd och goda smörgåsar. Hundarna fick stanna kvar i bilen som lämnades strax intill med öppna fönster och öppen baklucka, vilket lät dem vara nära, men inte störa övriga gäster som droppade in vartefter och snart var trädgårdsmöblerna intill den idylliska kvarndammen upptagna. Ett jätteträd, likt något osvenskt från söder och som en jättebonsai fångade uppmärksamheten. Vad kunde detta vara? Efter en koll kunde det konstateras att det var en uråldrig och uppstammad vanlig svensk al! Till utseende som en stor och yvig tall, men med små blad som höll på att vecklas ut. Så vackert där vid dammen! En perfekt plats för presentutdelning! Men en del av presenten återstod.

När kaffet var urdrucket och kakorna uppätna, drog den nu utökade flocken vidare på smala grusvägar, kantade av gårdar och äldre hus i olika skick. Uttalade renoveringsbjekt, petetsfullt renoverade och bortom allt hopp. Till sist gick färden ut på ett gärde på en traktorväg och intill en gammal ängslada gjordes halt. Här skulle nu resten av dagen ägnas åt att lägga ett nytt tak. För att som en del av presenten hjälpa ägaren att utföra en kulturgärning, genom att rädda denna gamla lada åt eftervärlden. Samtidigt som den åter skulle komma i bruk för förvaring av lite av varje, i samband med ett nybygge. Ängslador fanns förr spridda överallt ute på slåtterängarna, där man sommartid bärgade hö för vinterfoder.  Det slagna gräset hässjades eller volmades för att torka  och lades sedan in i ängsladorna för förvaring. Det hämtades sedan hem vartefter med häst och släde vintertid, när det var lätt att ta sig fram även där det var väglöst land.

Vädret kunde inte vara bättre! Sol med en del små fina vackertvädermoln, cumulusmoln, och sjutton grader. Hundarna hade extra långa koppel som fästes vid jordskruvar i skuggan bakom bilen och bakluckan lämnades öppen för fritt val. De fick varsitt fryst märgben, en vattenskål  och föreföll nöjda med sakernas ordning. Strax intill sattes arbetet genast igång med att få upp nya fina brädor, på den del av taket som nu blivit av med de gamla och ruttna. Alla takpannorna därifrån låg osorterade på marken och det blev Mattes jobb att sortera dem. Mycket var trasigt, men mycket gick att spara. Husse langade brädor till den som stod på stegen, som i sin tur langade vidare till brorsan/"födelsedagsbarnet" på taket. 

Tiden rasade iväg, bräda lades till bräda, Matte hade sorterat färdigt och hundarnas märgben var tömda på märg. De drack en slurk vatten, Aili hoppade in i bilen och knöt sig, medan Modji, som upptäckt att några korvpaket plockats fram kände att hon nog måste hålla viss koll! På den torkade leran på åkern lades några takpannor och på dessa sattes en  stadig minigrill i lådformat. Lyxkorvar från en närbelägen gårdsbutik grillades och åts i tunnbröd med sukål och majonäs. Till det Staropramen alkoholfri öl. Supergott! Hundarna fick varsin morot som efterrätt till sina ben. Matte drällde lite ur tunnbrödsrullen och spillde lite på västen. "Födelsedagsbarnet" som Matte torkat ren runt munnen åtskilliga gånger för förfärande snart ett halvsekel sedan, bistod med lite papper och snyggade till sin morsa, där hon råkat missa lite kladd själv! Det är så det blir, ombytta roller. Men så länge det håller sig till att få bort lite majonäs från Mattes/ morsans kind kan Matte leva med det. Visad omtänksamhet från en son välkomnar man varmt!

Halva taket var nu bytt och innan takpannorna skall upp igen skall även den andra halvan bytas. Nu har Husse och Matte snitsen inne och kan kanske bistå lite även med detta. Hundarna hade haft det bra vad det verkade, omgivna av sin utvidgade flock förstärkt med många tofsvipor och lärkor som surrade i luften. Samt en traktor med sladd i norr och en traktor med såmaskin i söder.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)