Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MAN FÅR PASSA PÅ

2023-03-01

Tisdag.

Ännu skall det vara uppehåll och kanske sol några dagar, men sedan väntar nya snöväder och vinterkyla. Varför Matte passar på att vara ute så mycket som möjligt med hundarna. Ett par timmar blev det på förmiddagen och då hade solen inte hunnit runt hörnet och över granarna, för att kunna nå det egna reviret. Matte tog en relativt rask hundpromenad, nu när det var möjligt med spikskorna på. Delvis valde Matte att gå en lite annorlunda slinga och hundarna fick nya dofter att njuta av. Här bor andra hundar och går andra hundägare. Nyligen hade någon i området fotat en skithög mitt i sin egen infart och lagt ut i den lokala FB-gruppen och bad den skyldige plocka upp skiten efter sin hund. Åter stod det en ihopknuten påse med hundskit i vägkanten. Onödiga händelser som spiller över på alla hundägare. 

Ett bra hundmöte blev det längs vägen och Dima hanterar en paus helt annorlunda nu. I början kunde han inte koppla av och i stress började han gräva eller hoppa på Matte. Så icke mer. Nu kunde Matte hundsnacka en stund med den som hade hundmötesproblem och samtidigt tränades tre hundar i just konsten att möta andra hundar på ett balanserat sätt. De hann komma underfund med att ingen var ett hot mot någon och inte skulle man leka med någon. Passisvitetsträning ihop med ett hundmöte, samt lite vidarebefordrade hundtips till den som bad om det. Att ha en stark hund som i kopplet kastar sig iväg vid hundmöten är en riskfaktor, i synnerhet vid halt väglag. Många är nöjda med sele i stället för halsband på hunden, men kastar sig hunden i kopplet kanske en sele inte alltid är bäst. För egen del har Matte valt att använda en hellänk till Dima, som ett redskap för att lära honom att gå väluppfostrat i kopplet och absolut inte kasta sig i kopplet. Något han var bra på när han flyttade in. Ännu råder halka till och från och länken används till dess det är garanterat halkfritt. Sedan skall han få tillbaka det halsband han hade med sig vid inflyttningen. För närvarande uppför sig Dima som Matte vill att han skall uppföra sig vid koppelgående. Alla fyra fötterna är på marken hela tiden. Inga plötsliga tokhopp med sats upp Matte mer.

Eftermiddagen fick hundarna sedan tillbringa ensamma hemma. Då Matte hade ett inbokat besök hos en ögonläkare och Husse fick vara chaufför. Skall man igenom eller förbi Stockholm en vardag så tar det tid. Trots tunnlar och motorvägar. Men en bra läkare var värd resan. Med facit i hand hade hundarna kunnat följa med, då parkering fanns precis utanför mottagningen och området var lugnt och trivsamt. Vid nästa besök får hundarna hänga med och ta en promenad med Husse, medan han väntar på Matte. Miljöträning, framför allt för Dima.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)