Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LYXMATTE

2014-04-06

Det finns många tänkbara rubriker för att beskriva lördagens aktiviteter. "Turistmatte","Retro", "En mycket gammal och skröpplig kärring", eller kanske "Panta rei" (allt flyter på grekiska).

Men ordet lyx käns bra, så det får skrivas i versaler.

Förmiddagen ägnade Matte åt att sätta igång tvättmaskinen, men utan att sätta på vattnet. Totalt hjärnsläpp och tvättmaskinen överlevde, kraftigt protesternade medelst ihärdiga pipsignaler som Matte inte hörde. Inte bara på grund av taskig hörsel. Matte var ute på tomten med hundarna och krattade ihop mängder med eklöv.

För den som endast är intresserad av vad hundarna gjorde på lördagseftermiddagen, är det onödigt att fortsätta läsa här. För det vet inte Matte. Hon vet bara vad hon själv gjorde.

Efter lite mat tillsammans överlämnade Matte hela hundansvaret till Husse. Han skulle ta en skogspromenad med dem. Matte skulle ta bussen in till Stockholm för att tillbringa eftermiddagen i LYX! Mattes söner hade innan valpfödseln gett Matte ett presentkort på valfri spabehandling och bad på det anrika Centralbadet på Drottninggatan i Stockholm. Badet öppnade 1904, är byggt i jugendstil och hit gick Mattes far regulbundet och bastade och simmade. Matte har aldrig varit där. Premiär!

Vid busshållplatsen på fältet inväntade Matte Norrtäljebussen, tillsammans med tre tjejer i de yngre tonåren. Tre kopior av varandra som trodde att det var vårvarmt i solen. Det var iskallt i vinden över fälten tyckte Matte. Tjejerna var alla svarthåriga med halvlångt hår, solglasögon uppskjutna i pannan, ovanmidjankorta små jackor, nedanförmidjankorta byxor och en remsa bar och väderutsatt hud däremellan. Vissa problem uppstår med denna klädsel. Alla tre drog i tröjorna. Neråt. Drog i byxorna. Uppåt. När de vid Tekniska Högskolan klev av bussen drog de febril i byxlinningarna för att få byxorna att i alla fall hålla sig uppe. Det så inte bekvämt ut. Bekvämlighet var inte heller syftet. Lite bar mage och bar rygg var nog viktigare att få visa. Ute var det bara sju plusgrader. Matte är gammal och förståndig (?) och hade byxor som täckte rumpan och jacka som gick nedanför midjan.

Matte var lite tidig och skrotade omkring ett tag i Hötorgshallen. Som en billig semesterresa. Internationellt och fantastiskt! Köpte turkiska baklava och finska efterlälngtade godsaker. Kaffeost /Bondost / Brödost, som även finns i norra Sverige. Kärt barn har många namn. Dyrt är det och gott tycker Matte. Man skär små bitar och lägger i kaffekoppen och äter med sked när de smält lite. Eller bredvid. Koskenlaskia är en ost med speciell smak som säljs i små askar och också hör till de finska specialiteter som Matte tagit till sig vid de många finlandsresorna under alla år.

Matte gjorde sedan något hon aldrig gjort, men som många ständigt gör. Hon satte sig på Konserthustrappen vid Hötorget och njöt lite vårsol. Knökfullt var det! En kille med kortbyxor hade ståpäls över båda benen i den kalla vinden! Det såg väldigt lustigt ut. Men Matte hittade lite utrymme vid sidan av, med solen från sidan och slog sig mycket osmidigt ner på de låga trappstegen. Överreklamerat tyckte Matte. Som åt sina tre pyttesmå Baklava och sedan försökte lyfta från stentrappen. Iskall om stjärten och smidig som en gravid flodhäst..... Färdigturistat.

Så var det dags för den tidsbeställda fotvården på Centralbadet. Över den fantastiska gården med stora träd och flera matställen med uteätande gäster gick Matte. Privatbostäder runt om. Vilket läge! Ner i källarvalven och till spadelen av badet. Ryska M. tog hand om Matte under 70 minuter. Matte halvsatt med värmeslingor under ryggen och fick fötterna omhändertagna. En absolut nödvändighet för den som på grund av en utsliten höft inte längre har kontakt med sina fötter. En fysisk omöjlighet blir det att klippa tånaglarna. Samt allt annat som kan behöva göras med fötterna för att de skall må bra. M. använde sina kunder för språkträning. Målet var att kunna använda sin barnmorskeutbildning framöver, men måste då först klara ett språkprov. Hennes svenska var efter fem år helt fantastiskt bra, så det kommer säkert att lyckas. M. hade lämnat ett klimat hon fann för tufft för att låta sina barn växa upp i. Murmansk vid ishavet inte långt från där Runne nu bor och ett Ryssland som kräver mycket mod för att leva i. Mer mod än vad som krävs för att bryta upp med familjen och starta ett nytt liv i ett annat land enligt M. själv. Äldsta dottern hade just börjat skolan och talade flytande svenska. Ett delmål. Tänkvärt.

M. följde sedan med Matte,  som med nymålade och himmelsblå tånaglar, linkade fram i lånade jättestora badtofflor. En guidad tur till stora bassängen. Som råkade hamna i fel hiss....  M. blev förtvivlad när hon och Matte hamnade utanför alla låsta dörrar till badet och inte kunde komma tillbaka in igen. Fast i trapphuset alltså. Men efter ihärdigt bankande på en glasdörr till badet hörde en badgäst oväsendet och bistod med dörröppnande. 

Matte bastade och simmade och njöööööt! Simhallen var helt fantastisk med stora glasfönster, delvis blyinfattade, en jättepalm och allt i tydlig jugendstil. Retro så det förslog. Även Matte var väldigt retro. Majoriteten av besökarna var yngre. Matte konstaterade snabbt att högerbenet inte kunde simma bröstsim, varför två simsätt återstod. Crawl och bröstsim endast med armarna. Fjärilsim kändes inte längre aktuellt. Tävlingssimmandet finns dock i ryggraden. Många längder blev det ändå och styrkan fanns i armarna när höften gett upp. Tyngdöshet och lätthet i vattnet. Matte kunde motionera en del av kroppen trots allt.

Hem bar det sedan längs vägar fyllda med människor som på lördagkvällen skulle ut och festa. Finklädda och i grupper. I motsatt riktning linkade Matte mot tunnelbanan. Inte längre tyngdlös. Rödmosig i ansiktet efter bastun och trött. Ont gjorde varje steg. Det var ju så svårt att sluta simma när det gick så bra....   Men tånaglarna lyste himmelsblå där inne i de nötta skorna. Flaskan med himmelsblått nagellack ingick i priset och låg som en skatt i handväskan. Tillsammans med den våta baddräkten.

Priset för motionerandet fick Matte sedan betala under natten. Men det var det värt. Med de fina blåa tånaglarna som lyste himmelsblått under täcket.

 

Antal kommentarer: 1

2014-04-06 16:22:53 - Anneli

Men vilka omtänksamma barn du har!
Det kan man kalla "lyxmatte" alltså!
Hälsa flocken!(flower)(flower)(flower)(flower)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)