Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRISTVARA?

2019-01-28

Söndag.

Ännu en förmiddag med uppgående sol bakom skogsranden! Husse passade på att ta med hundarna på en vända i skogen innan molnen skulle dra in med snö. Under lördagens promenad hade han stött på lite märkliga spår i nattens snö,  som han hade svårt att tolka, strax bakom grannhusen på andra sidan vägen. Diverse fotspår av djur och människa och blod som stänkt över snön.  Grannen som är jägare med eftersökhund gick senare upp och tolkade spåren som att en hund av storlek räv eller familjens Lapska mött ett vildsvin och fått stryk. Hunden har troligtvis burits bort då blodspåren upphörde. Jakt har pågått i området var och varannan dag den senaste tiden, uten varningsskyltar. För två veckor sedan blev Matte uppringd av en granne några hus bort på skogssidan som undrade om en av de Lapska var på drift. En liknande hund hade rusat över tomten och skrämt vettet ur ett par katter nyss! Ingen hund är rapporterad saknad i området. Nu på söndagen såg Husse inte några fler spår när han letade. Fler hundar skadas och dödas av vildsvin än av varg. Ett faktum. Sorgligt att någon skall behöva riskera att stryka med på jobbet. Det finns kevlarvästar vad Matte vet.

Även om Matte inte nämner det så går Husse dagligen med hundarna i skogen tvärs över vägen. Där finns mycket skog och bara någon enstaka människa under bär och svamptider samt jägare då och då. Inga motionsspår eller korsande vägar och mycket vilt. Modji och Aili är kopplade för sin egen säkerhets skull, även så här  års. Aili "vallar" gärna rådjur har Matte en känsla av. Hon har aldrig fått chansen. Drar Aili så drar nog även Modji som inte visat samma intresse. Vallande hundar som även används till jakt. Lapska Vallhundar.

Molnen drog in och Lapskflocken for till Arninge för att fylla förråden. En shoppingrunda som även var tänkt som gåträning för Matte. Start vid K- Rauta där Husse kvistade in ensam en snabbis och Matte kunde sittande i bilen konstatera att hon inte var ensam om att krycka sig fram i tillvaron. Nästa stopp var Ö o B där Husse också gjorde ett eget snabbesök och kunde konstatera att strimmiga solrosfrön fanns det inte några. Även på denna parkering kryckade sig någon fram med dubbla kryckor! På Granngården tog sig Matte in och kunde konstatera att även här var det lite riskabelt halkigt inne, men det fanns solrosfrön i stor säck strax innanför entrén. Husse fick gå in ensam.

Så kom flocken fram till Julahuset i det lilla innecentrumet. Här var det tänkt att Matte skulle kunna traska runt och gåträna när det var is ute. För att undvika att halka på isiga parkeringar hade Matte sina Icebugs och på Ica hemma fungerade det utmärkt att gå halkfritt på det "grova" klinkergolvet. Så varför inte här? Tänkte Matte. Som gick in före Husse medan han parkerade längre bort från entrén.

Det började bra. En grov matta mötte mellan de båda skjutdörrarna och Matte fällde upp kryckornas broddar. Men det såg väldigt lurigt ut med ett vitt och blankt klinkergolv som i ett badrum. Genomblött av smält snö och bestrött av indragen sand. Matte tog ett trevande steg och insåg att här var det såphalt med spikskorna! Även med kryckoorna! Matte stod där hon stod som en staty mitt i entrén inväntande Husse. Som konstaterade att det var väldigt halkigt på golvet även med grova, spiklösa, kängor. Det var mindre halt utanför! Husse tog tag i Mattes arm och det äldre paret tog sig mycket försiktigt ut igen. Stöttande varandra. För att yttervägen ta sig in på matstället med asiatisk mat. Där inne tog sig Matte fram problemfritt på en grov matta. Även här syntes medmänniskor med kryckor eller kryckkäpp! Inte bara  äldre. Halkan har uppenbarligen tagit sin tribut och kryckor torde vara en bristvara i Stockholmsområdet. Matte har aldrig sett så många ta sig fram med hjälp av kryckor på så kort tid på olika platser!

Avslutningsvis gjordes matinköpen problemfritt på Ica hemma. Här kunde Matte få sin gåträning till slut. Det var mycket välsandat utanför, så det blev en del gående totalt. Å andra sidan blev det träning i att ta sig i och ur bilen och det är inte så himla enkelt som det låter med en nyopererad höft. Benet som nyligen varit av med muskler som nyligen varit av är inte något man lyfter bara så där än. Ett vridmoment tillkommer och träning krävs sannerligen för att få till det. Så vill man ju inte repa lacken med spikskorna! Vänster ben skall lyftas en bra bit ut genom höger framdörr.

Husse skottade och hundarna höll sig ute på tomten med honom ett tag , medan Matte plockade upp och in matvaror. Både Modji och Aili uppsnappade genast de kom in att det låg en liten påse hårda hundtugg långt in på bänken. Oöppnad. Inte mycket undgår en hundnos!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)