Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

EFTERLÄNGTAT REGN

2016-06-17

Torsdag.

Ett stilla regn strilade ner hela dagen. Mycket efterlängtat i extremt torra marker. Matte tog med hundarna ner till byn och handlade till veckans extrapriser. På hemvägen blev det ett stopp vid den gamla postgården för inköp av nya växter, för de krukor och lådor där Penséerna börjar hänga väldigt efter hårda vindar, trots ett idogt bortplockande av vissna blommor. Rangliga ser de ut och här vid Ösby Postgård fanns ett överdåd och fina plantor att välja bland. Trädgårdsmäster själv var närvarande och det blev lite snack om ditten och datten, medan hundarna låg kvar i bilen med bakluckan på glänt. Säkert nöjda med att slippa bli blöta och blickande ut över åkrarna ner mot Garnsviken. Här handlar man plantor dygnet om ifall så skulle önskas. Här litar trädgårdsmästaren på sina medmänniskor och har skrivit upp alla priser på listor och skyltar. Kundkretsen är för det mesta bekant med de olika sorterna och lägger pengarna i den låsta brevlådan. Växelpengar finns i en burk vid sidan av. Fika kan man göra i det nya fina uterummet och även där lägger man pengarna i en burk. En liten oas för trädgårdintresserade!

Matte och hundarna var ute en liten stund på tomten, men alla de tre hundarna drog sig helst upp på glasverandan. Där tillbringade Matte och hundarna resten av dagen. Matte gjorde rent en gammal bokhylla som fungerar som förvaring och förberedde för uppsättande av soldämpande gardin. Uterummet börjar ta form. När Husse kom hem värmdes utrymmet med terrassvärmare och middagen kunde således ätas nästan utomhus, trots regnandet. Som faktiskt upphörde lite senare och Husse tog en skogsrunda med hundarna medan Matte diskade.

Lite datortid blev det även denna regnvädersdag. Rasklubben hade riksstämma sistlidna helg och på hemsidans forum kan man helt tydligt se att åsikter går isär. Som vanligt inom olika klubbar, inte minst hundklubbar. Just denna hundklubb representerar tre hundraser och önskvärt är naturligtvis att alla de tre rasernas ägare känner sig lika välkomna, genom en jämnt fördelad representation. Ett lika stort intresse för alla hundägares känsla av att vara lika välkomna, oavsett ras. Matte läste att någon påpekat att klubben är en klubb för Svensk Lapphund. Att fokus måste ligga på den utrotningshotade rasen.

För väldigt många år sedan kände sig Huskyägarna bortglömda i Svenska Polarhundklubben - SPHK, där man upplevde att Grönländarna dominerade. En Huskyklubb bildades. Så här ser det ut nu när varje ras som SPHK representerar har sin egen rasklubb:

 

SPHK = Riksorganisation
SPHK sysslar mest med övergripande frågor, administration och ger ut vår klubbtidning Polarhunden.
Distrikten = Lokalorganisationer
SPHK indelas i de olika distrikten  där samtliga polara raser finns representerade.
Rasklubbarna = Riksorganisationer
Varje ras har sin rasklubb som har en mycket självständig ställning. Rasklubben sysslar mest med rasfrågor samt vissa aktiviteter, utställning, rasmästerskap mm.

 

Alla är välkomna på SPHK’s, rasklubbarnas och distriktens aktiviteter var som helst i Sverige.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)