Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KOMPISEN DIMA

2024-05-11

Torsdag-fredag.

Nu när staketrenoveringen är avklarad kan Matte ägna sig åt trädgården. Det har snöat och det har varit kallt helt nyligen och Matte har valt att låta trädgården få fortsatt vintervila, med täckande löv och vissnade perenner. Nu skall det dock rensas och städas och Matte har fått en fin kompis i Dima! Han är lite frustrerad nu när Aili är i höglöp. Hon bjuder ut sig och han ställer gärna upp, trots kastrering. Matte har förbjudit sina hundar att leka sexlekar - social kastrering. Kan två samboende tikar roa sig med varandra när de löper, så kan även en kastrerad hanhund finna ett nöje i att rida på en tik och även "få till det". Några valpar kan det inte bli men Matte förbjuder Aili och Dima att rida på varandra. Varför de dessa dagar har hållits separerade när Matte jobbar i trädgården. Hundarna får gå i skift, med en ute och på tomten och en i uterummet. Det är bekvämt att tro att en kastrerad hanhund är totalt okunnig om vad en löptik kan användas till. Vad Dima har för erfarenheter från tiden innan han kastrerades, omkring sin ettårsdag, har Matte ingen aning om.

Dima har alltså hakat på Matte som trädgårdsjobbar och håller henne sällskap. Ett mycket trevligt sällskap! Han går med runt och kollar och när Matte blir stationär lägger sig Dima ner bredvid och är verkligen en fin kompis. Dima går iväg ibland och kollar vad Husse gör och ligger intill grinden när Husse bär in kluven och torr ved i vedboden utanför. Sedan går Dima tillbaka till Matte och lägger sig i gräset och väntar på att sockerärtorna skall mogna. Vilket lär dröja då de inte är sådda, men Matte gödslar i pallkragen och Dima hoppas på något gott att äta! Dock inte hästgödsel.

Matte tog fram säckarna med hästgödsel från en närbelägen gård och det tyckte Dima var superintressant! Gödseln var gammal och helt doftfri, i varje fall för Mattes nos. Den låg i plastsäckar och Matte vek ner kanterna på påsarna och lät hästskiten torka upp i solen, innan hon med en spade hackade sönder alla skitbollarna så gott det gick. Fritt fram för en sugen hund alltså! Dima var dock inte det minsta intresserad och det var ju väldigt behändigt. Matte kunde sedan sprida ut allt i pallkragar och i rabatter utan att Dima gick efter och försökte äta skiten. Därefter skulle jord och skit blandas och Dima tittade intresserat på lite då och då. Däremellan tittade han till Husse så att han jobbade på ordentligt och han studerade förbipasserande utanför staketet utan att kommentera. Killen börjar mogna! Livet består av mer än att rusa omkring och att gräva gropar! Man kan vara en kompis och ett sällskap till sina människor och det uppskattar de!

Dima är en kompis som vill vara med där det händer något och det uppskattas mycket! Det bådar gott för framtiden att han har en flockkänsla och inte en enda gång har sökt möjligheter för att ta sig ut från tomten. Dima är ingen rymmare. Han är en hund som vill vara med sin flock.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)