Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNING, TRÄNING

2012-11-21

 Násti gör reklam för rasen:

http://epaper.mitti.se/edoris?tem=epaper_misr#

Matte måste iväg på tisdagmorgonen och hade lovat skjutsa en billös granne. Hundarna fick en kort rastning och sedan fick de följa med på en tur ner till civilisationen.

På hemvägen plockade Matte upp grannen vid bussen och fortsatte till ridhuset. Häromdagen var det upptaget, men nu hade Matte bättre tur. Alla skyltar till rallylydnadens fortsättningsklass var medtagna, utom hopp över hinder och åttans frestelser. Av skyltarna fick Matte ihop en bana och Modji fick springa lös i ridhuset när Matte tänkte till.

Det blev en bana som funkade och Modji kallades in för träning. Hon var supertaggad och duttade för mycket på vänsterhanden och glappade en del, men Modji var mycket ambitiös och gjorde alla skyltar rätt. Extern belöning och mycket kamp! Modji fick göra om banan och var då aningen mindre uppskruvad. Hon gick hela banan utan minsta fel. Raka frontningar, stillastående när Matte gick runt och snabba lägganden. Matte var mycket nöjd och Modji fick intensiv kamplek som belöning. Sedan var träningspasset klart. Totalt behövde grannen bara vänta 10 minuter i bilen. Ett lagom träningspass för en Lapsk. Det hinner inte bli tråkigt.

Efter lite fika hemma fick det bli mer träning på hårsök. Matte placerade hårnätet i en skreva på berget bakom huset. Två meter upp på en lodrät bergvägg. Násti skickades på sök och fick snabbt vittringen uppifrån berget. Hon skallmarkerade men sprang fram till Matte väntade på belöning vid klicket från klickern. Násti fick godis och sedan skickade Matte tillbaka Násti för att visa och det gjorde Násti så gärna! Hon flög rätt upp på berget! Som är lodrätt som sagt. Böjde sig ner, tog hårpåsen i munnen och hoppade ner igen. Därpå avlämnade hon hårpåsen till Matte. Det var inte så det skulle vara. Egentligen. Men Násti var mycket ambitiös och fick naturligtvis massor med beröm. Matte hade varit otydlig. Ett nytt skick från kort håll mot vittringskällan, fick Násti att sitta nedanför och skallmarkera. Men Násti har mycket av "will to please" och när Matte placerade hårpåsen på planteringsbordet mot husväggen gjorde Násti på samma sätt. Hon hoppade upp på det lilla bordet och visade tydligt var vittringskällan var placerad. Vilket är jättebra!

Modji fick samma gömställen för håret och är i gengäld aningen långsammare till skall men sätter sig nedanför och skallmarkerar först när hon är helt säker på vittringskällans placering. Násti är en hetare hund. Positivt och negativt.

Matte fortsatte träningen och hundarna fick komma ut växelvis och jobba. Nu hade Matte lagt hårpåsen i en liten plastbytta som Matte gjort mängder med små hål i. Lite svårare. Mindre vittring kommer ut. Hårasken placerades dolt bland vinterförvarade trädgårdmöbler på den stora lillstugeverandan och det fungerade bra. Båda hundarna fick jobba en del på vittring som spred sig åt olika håll, men löste uppgiften. Sedan placerade Matte hårasken längst in Husses garagetält. Under en av flera lastpallar som ligger på marken, med diverse ved och vedattiraljer ovanpå.

Både Násti och Modji, en i taget, skickades på sök vid ingången och fick jobba en hel del på att lokalisera den lilla asken med hår. Men gav sig inte förrän de visste exakt var den var undanstoppad och skallmarkerade först tätt inpå vittringskällan. Matte var nu mycket noga med belöningsplaceringen och delade ut klickergodiset tätt inpå hårasken.

Med detta lyckade arbete fick hundarna ledigt resten av dagen. Ribban är höjd ordentligt sedan hårträningsdebuten för några dagar sedan. En träning som känns nödvändig inför helgens uppdrag.

Antal kommentarer: 3

2012-11-21 16:25:45 - Anette och 2 lapska

Signe hälsar att 10 minuter är för lite :) Fin bild på er ! Man blir ju så stolt ! Var har ni hittat den fina selen nånstans ?

2012-11-22 07:26:41 - Marianne

Selen köpte jag i Nederländerna. Likaså beställdes "kardborreetiketterna" med RESCUDOG och hundarnas namn där.
Men på större specialaffärer för hundtillbehör kan man hitta liknande i Sverige. Kompisar har köpt likadana selar på nätet.

2012-11-22 08:54:08 - Marianne

RESCUEDOG skall det naturligtvis vara...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)