Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LUKTTRÄNING IGEN

2017-10-27

Torsdag.

Det var ett evigt regnande! Naturligtvis behövs det regn då grundvattennivåerna och vattenståndet ligger på låga nivåer och sommaren har överlag varit torr i trakten. Matte har burit oräkneliga hinkar med vatten denna sommar!

När några ärenden uträttats, såsom däckbyte på Mattes bil i Arninge, var det åter inomhusträning som gällde i blötan. Luktträningen fick ligga lite på is under dagar av parning, resor och lagtävling. Nu är det dags att komma igång med detta igen och vad passade bättre än ett rejält behållarsök i vardagsrummet den här regnruskdagen!

Matte har samlat på sig ett antal olika kartonger i olika format, utöver pizzakartongerna, samt använde ett par plastburkar som komplement. Med och leka fick även en nytömd riskartong och en äggkartong vara. Många distraherande lukter fanns säkert i dessa nyligen använda behållare för matvaror, men det skulle väl hundarna fixa, tänkte Matte. Fem pizzakartonger deltog i leken och en av dem är sedan länge kontaminerad med eucalyptusdoft. I den kartongen pytsade Matte ner en påsklämma med en droppe doft på en tops instoppad.

Matte använder inte några handskar och är inte speciellt noga med vilken hand som nuddar var. I vardagsrummet luktar allt lite av varje och några leksaker låg dessutom på golvet i det relativt lilla rummet. Kartongerna placerades ut i grupp på den fria ytan framför kaminen med högst en halvmeter, oftast mindre, mellan kartongerna. En nödvändighet om man vill använda många behållare på liten yta. Totalt tolv behållare användes på en yta av högst sex kadratmeter, mellan dator, fåtöljer och braskamin. I mitten i bortkanten fanns den kontaminerade kartongen.

Hundarna väntade i karantän i uterummet medan lukten fick likgga til sig lite. När Matte öppnade ytterdörren visste de mycket väl vad som väntade! De visste även att det alltid är Aili som börjar, varför Modji stod bakom Aili som släpptes in. Hon behövde ingen startsignal, hon visste! Aili började jobba på doften så snart hon kom innanför dörren. Huset är inte stort och hon befann sig vid starten när hon släpptes in. Aili är oerhört ambitiös och noga när hon jobbar, oavsett med vad och hon nosade systematiskt på varenda behållare. När hon sniffat på den kontaminerade kartongen vände hon sig omedelbart om för att kontrollsniffa och markeringen kom direkt. Aili sökte ögonkontakt med Matte, som stod kvar vid ytterdörren, för bekräftelse. Snyggt jobbat! Matte bad om påvis och Aili förtydligade exakt var doften fanns och belönades rikligt med nosen intill kartongen!

Så var det Modjis tur och Aili visste att hon nu måste vänta i uterummet igen. De har en mycket god kökultur när det gäller luktletande! Modji löste uppgiften lika fint som sin dotter, men hon startade i högre tempo och upptäckte att detta inte fungerade med kartongerna så tätt placerade. Modji saktade ner och jobbade noggrannare och fyndade fint, följt av tydlig och korrekt markering. Även Modji ombads visa igen och belönades med nosen intill lukten. Detta påvis känns bra om Matte skulle missa en snabb frysmarkering och för säkerställande att hunden vet exakt var lukten är. Hur som helst verkar det fungera med just dessa två hundar och Matte än så länge. I vilket fall förefaller det ha varit klokt att överge kartongträningen och starta om luktinlärningen på annat sätt. Nu är det ingen av dem som uppträder som vore hon präglad på kartonger, med slarviga och godtyckliga markeringar så snart en kartong är utplacerad på golvet vid luktsök.

Med så lyckat resultat för båda hundarna vore det dumt att träna mer för stunden. Man skall sluta när det går bra! Det sista man gör på en träning, blir det första man gör på nästa! Både hund och förare skall starta en träning med en positiv inställning och en bra känsla från träningen innan.

Luktträningarna avslutas alltid med glädjefnatt och kollektiv godisutdelning! Positiva vibbar är viktiga! Lek! All träning måste ge hunden en upplevelse av lek. Tycker både Matte och Husse.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)