Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SAMERNAS NATIONALDAG

2016-02-06

Den 6 februari firas Samernas nationaldag eller samefolkets dag. Firad sedan 1993 till minne av det första landsmötet 1917.

Samerna lever i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Begreppet Sápmi omfattar både detta stora landområde och det samiska folket. Det finns inga exakta siffror på hur många samerna är, men en vanlig uppskattning är att det lever 20.000-40.000 samer i Sverige, runt 50.000 i Norge och 8.000 i Finland samt 2.000 i Ryssland. Färre än hälften av samerna i Sverige kan tala samiska då många förlorade sitt modersmål på grund av statens skolpolitik på 1900-talet, eftersom samiska inte var ett skolämne i nomadskolan förrän 1962.

1977 uttalade Sveriges riksdag att samerna är ett urfolk. År 2000 infördes en minoritetsspråklag för Sveriges fem nationella minoriteter, varav samerna är en. Sedan 2011 är samerna erkända som ett folk i Sveriges grundlag. I egenskap av ursprungsfolk har samerna dessutom ett folkrättsligt skydd.

Det finns drygt 4.700 renägare i Sverige och rennäringen omsätter cirka 230 miljoner kronor per år.

Källa: samer.se publicerat i D.N.

När Matte gick i skolan fick hon lära sig om "lapparna" vars barn måste lämna hemmet när de fyllde sju och skulle börja i nomadskolan låååååångt hemifrån! Så hemskt! Sju år och ensam långt från familjen utan möjlighet att träffa sina föräldrar mer än till jul och på sommarlovet. I bästa fall. Barnen bestraffades om de pratade sitt modersmål samiska. Målet var att alla skulle bli svenskar och glömma sitt samiska ursprung. Högre studier var en omöjlighet och var det någon som ville studera till präst var det fullständigt otänkbart!

En generation miste sitt språk och sitt kulturarv.

Biskop Antje Jackelén:  "Det handlar om massiva kränkningar av mänskliga rättigheter".

Läs gärna artikeln med en intervju med Lars Levi Sunna 72 år, som själv upplevde detta, i Dagens Nyheter i dag (sid. 12-15) på deras nationaldag lördagen den 6 februari. Drömyrket var präst, men som same var den dörren helt stängd för honom. Läs också om Katarina Pirak Sikku och Nils-Henrik Sikku och deras erfarenheter!

Vi som värnar om Lapphundarna är väl även intresserade av deras människors bakgrund?

Lapphundar föresten! Matte hörde nyss på radio från Jåhkåmåhke/ Jokkmokk (bäckkrök på Lulesamiska) en same likställa ordet Lapp med N-ordet för färgade! När frågan togs upp till ytan och ställdes rakt ut av Lisa Syrén i ett direktsänt "Ring så spelar vi" från Jokkmokks Folkets Hus.

SAMER heter det!  Sades det med eftertryck!

Kan vi verkligen kalla renhundarna för ett L-ord ?!

Det är nog dags att tänka om nu! Det finns som sagt bättre ord än ett ord som samerna själva inte använder, utan ser som ett skällsord från gamla tider då samiskan var ett förbjudet språk och samisk kultur inte var en kulturskatt i vårt land.

Andra hundraser har bytt namn tidigare, Working Kelpie blev Australian Stockdog och länder har bytt namn, så då kan väl både Lapphundarna få uppdaterade och icke rasisistiska namn, samt ett landskap få bli av med ett namn som betraktas som ett förminskande skällsord. Tiden står inte stilla! Utveckling sker hela tiden på olika fronter och varför inte när det gäller det gamla L-ordet. Svensk och Finsk Lapphund är otidsenliga beteckningar som lätt borde kunna ersättas med ordet Samehund eller Renhund. När samerna själva anser Lapp vara ett L-ord.

Sámi Boazobeana  på samiska, blir översatt - Samisk renhund  (som på finskan) alltså Lapsk Vallhund.

Finsk Lapphund blir Finsk Renhund och Svensk Lapphund blir Svensk Renhund. Svenska Renhundklubben således. Logiskt.

Spånar Matte. Inga L-ord som är kränkande för den samiska befolkningen. En uppdatering enligt dagens normer för vilka ord som hör till gamla och okunniga tider med en syn på vår ursprungsbefolkning som dagens samhälle skäms för. Man kallade dem Lappar. Det gör man inte längre. Inte officiellt. Nya och mer upplysta tider.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)