Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

VÄNTAN

2015-07-01

tisdagförmiddagen fortsatte Matte att klippa det våta och toviga gräset med handgräsklipparen. Kämpade på och tryckte på med hela kroppen. Fram och tillbaka. Slet som en galärslav. Höger biceps värkte, men träningsvärk skall tränas bort! Det blöta gräset packade sig på knivarna, Matte rensade bort och pressade gräsklipparen vidare genom gräset. Mer regn skulle komma under dagen. Gräset bara måste av nu! När en tredjedel av gräsmattan var färdig kände Matte att hon måste kolla om hon bara var svag eller om det var tungt även för Husse, innan hon gav upp. Det var väldigt tungt tyckte Husse.

Husse tog fram den fina och knappt använda självgående motorgräsklipparen och körde fast per omgående. Förklarade motorstoppet med att klipparen stått sedan förra sommaren, då Matte inte var i gräsklipparskick. Startade om klipparen och klippte i en minut. Nytt stopp. Så höll han på en lång stund. När det frodigaste partiet av gräsmattan, med många avbrott, var klar fortsatte klipparen utan stopp där gräset är kortare och glesare och klöver tagit över ytan. Upptorkat och inte långt. Där Matte med viss möda dock fick av gräset med handgräsklipparen stannade den självgående motorgräsklipparen. Matte är ojämförligt äldst av de två och uppenbarligen starkast! ;-)

Dagen gick sedan vidare under väntan. På ett telefonsamtal. Telefonen var ständigt närvarande. Täckningen vid den lilla stugan i skogen är usel och kollades stup i kvarten. Husse for iväg med Násti till torpet i ett ärende. Temperaturen steg. Matte jobbade lite här och lite där. Kunde inte ha telefonen i handen och fickan var för grund. Arbetet gick stackato och ingen ringde. Matte ville inte gå iväg på promenad med hundarna då täckningen kunde försvinna. Husse kom hem och promenerade hundarna i skogen. Matte väntade på att telefonen skulle ge ljud ifrån sig. Ända till mitt på eftermiddagen fick hon vänta.

Innan bilen lånades ut till sonen körde Matte över en omarkerad puckel på vägen och något hände i bilen. Nu var bilen omhändertagen för reparation innan återlämnandet. Skadan var större än befarat och ny del måste inväntas. Mer väntan. Bilen måste bli klar under kvällen då fritidsreparatören hade annat jobb som väntade under onsdagen. "Jag ringer så fort den är klar!" Väntan. Lite plock här och där och inte ville Matte börja laga middag för att bli avbruten för omedelbar avfärd. Husse måste skjutsa och resan var en timme lång till bilen.

Klockan sju kom samtalet om att bilen var klar och hela Lapskfamiljen gav sig iväg. Hittade bilen med hjälp av en bra GPS och åsynen av vad som gått sönder i form av stag och fjäder gav kalla kårar. Det var nära att den brutna fjädern gått in i däcket. Den bilen hade sonen kört i två veckor..... Den funkade ju men lät lite konstigt....

Nu är den reparerad och tillbaka hos Matte. För övrigt har både Husse och Matte grävt och burit och slitit med kross och jord och stenar och kunde behöva en vilodag med lättare och mer snabbavklarade uppgifter. Hundarna misstyckte nog inte, då de drog sig inomhus i den tilltagande värmen.

Mitt på dagen i solen med 25 grader i skuggan, valde cykelmatte att fara förbi med sin lilla hund i full fart lös mitt i vägen. Som vanligt. Lapskgänget valde att ligga utbredda i korsdrag och skugga inne i huset. Skvallerträningen går allt bättre vartefter de för säsongen nya hundarna inte är så nya längre och gott godis i köket är oftast trots allt intressantare än någon som går förbi på vägen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)