Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SUMO DEBUTERADE I RASMASSOR, foton

2020-02-24

Söndag.

Lapskflocken fick en inbjudan att träna i rasmassor, vilket uppskattades mycket! Sådana områden att träna i blir alltmer sällsynta när markpriserna skjuter i höjden. Ailis son Sumo som är junioren i träningsgruppen, 8 m. nu, har ännu inte fått chansen att prova på sådan miljö och detta var ett bra tillfälle, varför han och hans pappa Nemo följde med tillsammans med sin matte. 

Totalt tränade åtta ekipage, där en förare hade två hundar. Fyra hundar var alltså Lapska Vallhundar: Modji, Aili, Nemo och Sumo. Junioren Sumo fick hänga med sina föräldrar och mormor Modji till platsen där de utbildats och tränats som nybörjare i räddningssök. I denna miljö träffades Sumos mormor och hans pappa på en räddningshundkurs för många år sedan och de blev båda certifierade räddningshundar. Mamma Aili har samma bakgrund.

Den stora gruppen som skulle träna delades i två och Mattes grupp, där Sumo med pappa ingick, fick leta lämpligt träningsställe länge, då den planerade platsen i utkanten av det stora Ballastområdet var översvämmad! Till slut kunde de fyra hundförarna binda upp hundarna och komma igång med träningen.

Klicka för större bilder.

 Sumo var först ut och fick gå runt bland rasmassor och annat tillsammans med sin matte, för att i lugn och ro få bakanta sig med miljön. Det visade sig att för en grabbhalva som vuxit upp i en valphage byggd som en äventyrslekplats, var denna miljö inte obekväm på minsta sätt. Sumo klev över sprängstenblocken som om han aldrig gjort annat och förvisso fanns en stor sten i valphagen för valparna att klättra över! En rundad och lite ojämn sten från en gammal stenmur passade fint som klätterobjekt, tillsammans med en lastpall, en uppochnedvänd zinkbalja, en fodertunna och en massa andra saker.

När de övriga fyra hundarna kört varsina sök i denna miljö gjordes ett avbrott för fika och platsbyte. Nu bjöds Husse och Matte på en övning av den som bjudit in till träningen! Mycket uppskattat! Ett stort område skulle sökas av och fyra personer skulle hittas och plockas fram. Husse tog vänstervarv med Modji och Matte högervarv med Aili. De stora grushögarna i mitten skulle sökas av gemensamt när alla kanter var avsökta. Modji fyndade direkt i den kraftiga vinden in bland grushögarna och Matte och Aili anslöt för att assistera. Därefter återgick var och en till sitt område. Mycket snart fick Aili en vittring och drog in mitt bland de stora högarna och försvann! Matte hörde henne så småningom skälla mycket långt borta! Det dröjde innan Matte kunde lokalisera sin hund. Som dragit tvärs igenom sökområdet mellan och över gigantiska grushögar. För att skallmarkera samma figurant som Modj just hittat. Matte fick hämta sin hund och på nytt återgå till sin del av området. Mycket gående blev det och till slut var alla fyra figuranter hittade.

Sedan var det övrigas tur att få en övning och Sumos matte blev utsedd till gruppchef. Gruppchefen kör inte själv hund, utan leder insatsen. Då valde hon att ha med sig Sumo som träning för honom. Det är mycket viktigt att nybörjarna får vara med och se de vuxna hundarna arbeta, utan att kommentera!

Matte låg gömd på en takterass till en kontorsbyggnad och vittringen blåste ner runt byggnaden på alla håll. Dock lite mer på ena sidan. Det upptäckte Sumo! Där han gick bredvid sin matte intill byggnaden. Vilket hans matte såg! Varför hon berömde honom och bejakade honom. Så blev Matte hittad av en av sökhundarna och nedanför stod Sumo och hälsade Matte varmt välkommen, när hon kom nerför den utanpåliggande trappen.

Sumo hade varit helt tyst medan han gick bland de sökande vuxna hundarna. Han jobbade med nosen hela tiden och han kunde tolka de vittringar som ramlade ner här och där till honom. Han visade tydligt, enligt hans matte, att han visste att det var hans första Matte som fanns däruppe!

Det är en lycka att regelbundet få träna tillsammans med en av Ailis valpar! Den här helgen har de alla fyra visat att de både gillar att jobba och är bra på det de gör! Förutom att Sumo har tränat i rasmiljö har hans tre systrar varit aktiva även de!  Násste har varit på balanskurs, Jaffi har kört blodspår i mörker och Fanndi har tränat in ett freestyleprogram!

Ni är fantastiska som är så aktiva med alla Ailis och Nemos avkommor! Y

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)