Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HURRA FÖR DIMA TVÅ ÅR!

2023-10-02

Den första oktober 2021 föddesDima  enligt hans ryska pass!

Men man vet ju inte exakt vilken dag han föddes, då han hittades under en bil i december 2021 i Volgograd i södra Ryssland. Man antog hans ålder till två månader och bestämde hans födelsedag till en dag i månadsskiftet och den första oktober valdes till hans födelsedag.

Alltså fyllde Dima två år på söndagen!

Födelsedagen inleddes med att han fick hänga med flocken när det var städdag i området. Han och Aili fick ligga i bilen, när Matte och Husse ägnade sig åt att röja sly och städa upp kring Stallgården, som är samfällighetens samlingslokal. Ett gammalt stall på stamfastigheten med anor från sextonhundratalet, på vars marker bostadsområdet byggts upp.

Gänget som hade ägnat sig åt lite olika aktiviteter under några timmar, bjöds på korv och fika i stallet innan man skiljdes åt och även hundarna bjöds på korv! Det är inte något de är vana vid och korvarna slank snabbt ner!

Eftermiddagen ägnades sedan åt lite trädgårdsarbete i det egna reviret och Matte tog en långpromenad med hundarna, som behövde röra på sig efter stillaliggandet i bilen. Den stora födelsedagspresenten till Dima blev ett rejält godissök på gräsmattan med sin sambo Aili! Matte hade strösslat rikligt med smått godis över det nyklippta gräset och hundarna flög inledningsvis över ytan! I den farten hittar man inte så mycket. När de så småningom saktade ner började de fynda minigodisbitarna. De letade godis i konkurrens med varandra och då har man inte tid att tjafsa om vem som hittade vad först. Det gäller att ha fullt fokus på nosarbetet! De måste hitta en balans mellan fart och noggrannhet för att lyckas hitta så många små bitar som möjligt. En bra sysselsättning när man inte hinner gå så mycket någon dag och nu fick hundarna först en promenad på en timme och därefter detta rejäla godissök. Dima verkade uppskatta födelsedagspresenten! Liksom Aili som fyller år inom kort även hon.

Födelsedagar är inte något djur är medvetna om, men de flesta djurägare firar gärna sina pälsklingars födelsedagar, för att få bjuda dem på något extra - en för människorna speciell dag om året! 

Filmer på godisletandet finns på Instagram och FB.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)