Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PÅSKAFTON

2023-04-09

Lördag och Påskafton.

Solen sken från en klarblå himmel hela dagen! De första krokusknopparna slog ut där Matte just hade fått undan snön, till glädje för tidiga insekter. En målsättning har alltid varit att ha blommande blommor i trädgården, från snösmältningen på våren till de första frostnätterna på hösten. Matte och hundarna gav sig iväg på en långpromenad på förmiddagen. Ett par bra hundmöten blev det längs vägen. För Dimas del har det visat sig fungera fint med att ge lite utrymme och gärna gå åt sidan, samt ge godis ur tub vid hundmöten. Han vill så väldigt gärna få komma fram och hälsa på alla hundar han möter! Uppvuxen som han är med många hundar omkring sig. Hans första lekkompis, när han fyra månader gammal anlände till Sverige, var en Hjorthund! Dima kutade runt mellan benen på jätten, som inte riktigt hann se vart Dima tog vägen. Matte har sett åtskilliga härliga filmer från Dimas liv, under hans första år. Ett omväxlande liv med många vänner och många upplevelser och inte minst många lekkompisar. Hundar såväl som katter. Dima ser alla hundar som kommer gående längs vägen på promenaderna som lekkompisar!

Matte hade jobbat rätt hårt under fredagen och axlarna behövde vila. Hela Matte behövde nog vila. Det är tungt att flytta snö. Så efter promenaden tog Matte fram två trädgårdsstolar och fikade med Husse i lä framför ytterdörren. Under dagen gick temperaturen upp till tio grader i skuggan och Aili tyckte att det började bli varmt att ligga på trappen. Men hon blev kvar där, flämtande. Hon ville ligga på trappen och då gjorde hon det. Oavsett. Dima slängde sig i snöhögen som täcker hela den grusade yta där trädgårdsmöbeln skall stå så småningom. Dagen förflöt med flocken samlad i sol och snö hemma på tomten.

Så småningom blev Matte trots allt tvungen att gå in och koka ägg inför kvällen. Mörkbruna fina ägg, lokalt producerade. Det skulle dukas och påskpyntas och inte minst skulle påskäggen fyllas. Medelålders män är fortfarande barn i sin mors ögon och självlklaart skall alla få påskägg med godis på påskafton! Fyra återanvända gamla fina påskägg fylldes och lades i en korg i vardagsrummet. 

Så kom de då i kvällningen. Sönerna med hustru och särbo. Hundarna fick varsin tjock tuggpinne att sysselsätta sig med och fick hålla sig bakom en löst ställd barngrind i sovrummen. Med full utsikt över resten av stugan och inte i vägen, när middagen dukades upp som buffé i köket. Efter maten släpptes Aili och Dima ut och fick mingla, när påskäggen delades ut och man flyttat från bordet till soffan. Dima kan bli lite väl intensiv och i sin iver att hälsa på alla slickar han på dem. Inte speciellt uppskattat och nu fick Dima lite uppfostran av fler än Matte. Var och en måste sätta en gräns för Dimas översvallande kärleksbetygelser. Från att initialt vara reserverad mot okända människor har Dima tagit efter Aili allt mer. Alla de Lapska som ingått i flocken har varit mycket sociala. Dima har anammat idén om att alla människor är trevliga människor. Han är i slyngelåldern och explosiv och intensiv. Precis som sin sambo Aili i samma ålder. Han överträffar dock henne vad gäller närgångna och lite väl intima kontakter med nyfunna vänner.

Har man roligt går tiden fort! Kvällen led, påsktårtan var uppäten, alla hade fått påskägg med godis och hundarna hade gått i viloläge. Det var dags för uppbrott och temperaturen hade sjunkit rejält och var nu under nollan igen. Under dagen hade snötäcket över gräsmattan sjunkit ihop rejält! Vårkänsla.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)