Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ALLT GÅR IGEN

2022-01-18

Måndag.

Uttrycken "gräv där du står" och "allt går igen" dyker upp i Mattes huvud, i en tid när smittspridningen skenar. "Omikron har vällt in över länet" sades nyss på lokalradion!  Husse och Matte är vaccinerade tre gånger - men vartefter tiden går lär även den tredje sprutan bli historia och förlora i kraft, hjälpande föga. Stanna hemma.

En relativ frihet fick upplevas under en månad före jul. Matte har nyligen följt två nära anhöriga, som i flera veckor varit rejält förkylda och påverkade av covidsmitta. Trots två sprutor med läge för en tredje, som inte hann fås innan de smittades och blev sjuka. Matte och Husse vill inte riskera att bli rejält förkylda under några veckor om det kan undvikas och känner trots allt att läget i grunden är som för två år sedan. Man skall undvika nära kontakt med andra människor. Igen. Skolor stänger. Dagis stänger. Många verksamheter saknar personal. Verksamheter drabbas och måste stängas lite överallt i samhället. Väldigt sjuk kan man bli, i vissa fall med komplikationer. Trots vaccinationer. Så himla lindrigt verkar det inte vara att få Omikron, ens för dem som är fullvaccinerade. Prognosen är att alla förr eller senare smittas, vad Matte förstått i intervjuer med läkare och andra som förstår sig på detta. "Väldigt, väldigt stor" är smittspridningen runt Lapskflocken enligt lokalreportern på tisdagmorgonen.

Husse har åter övergivit gymmet, efter att ha återvänt under några få veckor. Husse och Matte undviker åter att gå in i butiker, efter en kortare period med efterlängtad frihet. Mat kan handlas genom att man beställer och hämtar utanför butiken. I undantagsfall kan man gå in där det är stort, luftigt och på udda tider, när det är relativt folktomt. Igen. Det var underbart att få träffa några anhöriga i julas men nu är det åter isolering som gäller. I regionen finns inga möjligheter att kunna testa sig i dagsläget. I intervuade familjer i Stockholm har några fått sjukdomen två gånger och några barn för tredje gången. Trots detta faktum är det mycket sällsynt att någon använder munskydd. "Barn driver smittspridningen" men bär inte munskydd och tillåts springa runt fritt i butiker. Kunde Matte konstatera vid ett kort, nödvändigt, besök i en stor "köplada" en morgon nyligen. Det såg ut precis som vanligt - som före pandemin. Märkligt nog. Inte konstigt att dagispersonalen är sjuk och ungarna måste stanna hemma nu. På grund av personalbrist.

Det är mycket man inte begriper.

Stannade hemma gjorde Lapskflocken på måndagen. Hemma i skogen. Vilket innebar att Modji och Aili fick gå i skogen med Husse på förmiddagen. På eftermiddagen tog Matte en hundpromenad på allt isfriare vägar i området, men luriga blanka isfläckar finns överallt på asfalten. Skor med spikar i sulorna är mycket bra att ha!

Modji fick senare bli Mattes assistent, när tvätten skulle hängas. Matte ställde den lilla korgen med klädnypor på golvet och bad Modji ge Matte en klädnypa i taget. Vilket var en luddig begäran helt klart! Modji tog resolut hela korgen och tänkte ju alldeles rätt. Matte visade tydligare. Då välte Modji korgen för att lättare komma åt klädnyporna! Smart tänkt. En efter en tog hon sedan klädnyporna och gav dem till Matte. Överlämnandet blev lite hattigt, då Matte understundom inte kunde greppa den klädnypa som Modji stoppat in i munnen i sin helhet. Modji var emellertid  tålmodig och så småningom var tvättstället fullhängt och tvätten kunde torka intill braskaminen. Skrymmande och energislukande torktumlare behövs inte, när man endera kan torka tvätt utomhus eller i brasvärmen. 

Allt går igen. Nu heter pandemin Covid. När Matte var liten var Spanska sjukan vad man ännu många år efteråt pratade om. "Tänk att vi överlevde! När så många dog." Då var det främst barnen som drabbades. Då var det rädslan för Ryssen. "Om Ryssen kommer". Det kalla kriget. Nu är det åter Ryssen som vill skrämmas. På måndagkvällen sågs flera okända drönare på många platser i länet. Även över Drottningholm och kungaparets bostad. Oavsett orsak är det förbjudet och en undersökning är påbörjad. Allt går igen. Det känns lite dystert just nu.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)