Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TEST AV NYTT TRICK

2020-07-17

Torsdag.

En härlig sommardag med precis lagom varmt i Lapskreviret. Hundarna njöt i skugga och sol och Husse och Matte höll sig sysselsatta med olika uppgifter. Husse spred en härlig doft av tjära omkring sig när han tjärade in de två gamla kärror Matte släpat hem, som en bevarande kulturgärning. Den nyligen hemförda dragkärran är delvis pliggad! Pliggarna sitter kvar i sin helhet och håller ihop det lilla räcket på vagnens långsidor. Stående på uteplatsen med en stor ljust blå petunia är vagnen ett blickfång. 

Matte ägnade några timmar åt att på knä försöka fixa dräneringen kring grinden bättre. Med åren har jord packats och blivit hård och ogenomsläpplig och det var ett jädrans hackande bitvis med en planteringsspade, för att komma igenom och ner på djupet! En igensatt dräneringsslang och packad lerjord mötte Matte och då rinner naturligtvis inget vatten undan. Matte byggde stenkista och luckrade jord och seprarerade ut stenar och svettades. Grus/kross måste nu till innan Matte kan lägga igen och plana ut och invänta nästa regnskur. Då först kan resultatet avgöras. Rätt eller tänk om och gör om?

Inte kunde Matte avvakta när hon fick listan med nya tricks för den fjärde nivån - Expert. En god karamell skall man suga på och inte tugga i sig...  Men detta att ha ett projekt med hundarna och nya mål sporrar Matte, i en annars bitvis tuff tid. Träningen med hundarna gör Matte fokuserad och tankarna kan inte flyga för mycket, om resultatet skall bli bra.

Från listan valde Matte att börja med att få hundarna att klättra på en stege. Gázzi fick dåvarande träningsgruppen att häpna när hon fyndat en figge högt uppe på en grävmaskin och inte orkade vänta in figurantens nedklättrande på marken. Gázzi gav sig helt enkelt iväg uppför den oerhörta branta lilla stegen fäst på fordonet! På runda smala stegpinnar! Som en apa klättrade Gázzi hela vägen upp för att komma så nära vittringskällan som det bara gick. Samtliga närvarande hade svårt att tro sina ögon och med dåtidens mobiler var filmande tyvärr inte möjligt. Frågan alla ställde sig var: "Hur skall vi få ner henne?! Det löste sig genom att den i gänget som var bonde och van att bära tunga säckar på axlarna lyckades få med sig Gázzi ner. En stark kvinnas axlar bär det mesta! Även en halvgalen Lapsk Vallhund.

Matte riggade nu stegen så att Modji och Aili kunde gå ut lite löst med tassarna på marken i starkt plan lutning och vartefter måste de kliva upp på stegpinnarna för att nå upp på taket på slambrunnen. När båda hundarna fixat detta fint avbröt Matte träningen. Hundarna ville fortsätta leka, men det fick de inte. Så vill Matte ha det. De måste få sukta lite! Mycket träning av nya moment har det varit under veckan, med goda resultat. Hundarna har bevisligen inte tröttnat. När Matte frågar dem: "Är det någon som vill vara med och leka?" Ställer de upp sig och väntar uppmärksamt på vad dagens lek skall gå ut på.

Då är det ju väldigt svårt att sluta träna hundarna på nya moment.

Men man skall gå när festen är som roligast och nu fick de gå med Husse i skogen och beta blåbär på väg till brevlådan i stället!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)