Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LADDNING INFÖR LAGTÄVLINGEN

2021-10-05

Matte försöker hålla igång sig och hundarna fysiskt,  inför den stundande lagtävlingen om några veckor. Aili skall tävla, men hennes mamma Modji får som sin mamma Násti stå över nu efter fyllda tolv år. Modji skulle skäkert klara av flertalet sökuppgifter mycket bra och skulle uppskatta tävlingen mycket. Men det finns gränser för hur hårt man bör belasta en äldre hund och här rör det sig om att vara insatsberedd från fredag kväll till lördag kväll, med den ena uppgiften efter den andra på olika platser och med olika upplägg på okända platser. Mycket bilåkande och mycket väntan i bilen och hur vädret blir vet man ju inte. Tid för uppvärmning inför varje insats finns inte. Stelare blir man med åren och skaderisken ökar. Så Modji hänger naturligtvis med, men skall inte tävla.

Att gå i olika hastigheter och olika länge mår alla bra av och Matte håller koll på gåendet med en stegräknare och klockan. Modji och Aili får både nosa här och där och gå på toa, men däremellan gäller det att pinna på för att hålla god fart. Intervallträning med powerwalk däremellan. God kondition kommer Matte och Aili behöva och det mår även Modji bra av! En timmes gående i varierande tempo blev det på måndagen, trots dimma och duggregn och Matte jobbade i trädgården hela eftermiddagen. Mycket bärande och mycket gående. Trädgården skall vinterförberedas och numera anser man inte att det skall städas för noga. Vilket passar Matte utmärkt. Dock skall nyplanterade växter vätskas upp och inte minst vintergröna sådana! Ytterligare en del växter skall beskäras och putsas så här i sista sekunden, ännu några lökar skall planteras och Matte jobbar vidare med en naturtrappa upp mot bergt på husets baksida. Styrketräning. En balansgång blir det för att inte överanstränga slitna leder. Men artrosleder behöver smörjas upp och användas! Så då gör Matte det. Bär tungt och gräver mycket.

Apporteringsträning ingår även i uppladdningen. Här får Aili och Modji samma mängd träning med samma upplägg. Båda måste ju få vara med och leka! Modji visar sig vara aningen mer noga vid avlämnandet. Det går aboslut att lära gamla hundar nya saker! Vilket bevisades när Modji tillsammans med Aili blev Trick Dog Champion för ett år sedan!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)