Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ÄNTLIGEN STAVGÅNG IGEN! Foto från kennelträffen.

2019-10-23

Tisdag.

Vädret var skönt och höstigt och Matte kände sig äntligen mogen för att greppa gåstavarna. För en statuskoll efter en valpsommar med mycket knästående och ett akrobatiskt gummigummeurklivande ur den inparkerade bilen på båten hem från Åland. I en stel artoskropp sätter många timmars knästående sina spår. Mycket knästående blev det både vid valplådan och vid skötseln av Ailis sargade underrede, efter valparnas härjande kring kejsarsnittssåret. Tuttspa fick det bli efter varje tuttning av valparna. Att krångla ut kroppen från passagerarplatsen över förarsätet, när högerdörren inte gick att öppna var en pärs. Med höftprotes får man inte böja och samtidigt rotera benet utåt från höften. Vilket Matte nödgades göra för att komma ur bilen, inparkerad enligt instruktioner på bildäck. Inget alternativ fanns och det har helt klart varit olämpligt för båda höftproteserna. Som oväntat gett sig till känna i många veckor, efter att före ombordstigningen ha varit omärkliga. 

Nu kändes de till slut bra nog för att åter kunna gå med full steglängd och det var syftet med denna stavgångspromenad med Modji och Aili. De bar halsband och koppel fästa i ett hundförarbälte med expanderfäste. Mitt på dagen en vardag var det väldigt lugnt och behagligt på vägarna i området och Matte lät  trion värma upp lite, genom att låta hundarna nosa och revirmarkera de första tvåhundra meterna. Sedan var det dock det långa benet före som gällde. Matte tog det lite försiktigt i början och tänjde rejält men försiktigt på stegen och försökte hålla god travfart för Modji. Aili sträcker bara ut stegen och går med långa steg som en gångtävlare. Samma lite vaggande och vägvinnande stil. Det skall till god fart för att få upp Aili i trav. Hon har definitivt sin mormor Nástis härliga långa steg med rejält påskjut.

Det är en salig blandning av olika former av nyttjande av tomter i ett fritidshusområde som detta. Mattes stavpromenad med hundarna var omväxlande. En del fastigheter ser övergivna ut, andra används som lagringsplatser av byggmaterial, av bilar, av maskiner, av lite av varje odefinerbart som samlas på hög och som växer till sig vartefter och en del används för odling i större eller mindre skala. En del ser ut som villatomter med lite olika karaktär beroende på topografin. Området är bergigt.

Matte och de två Lapska traskade förbi många hus och på olika vägar. Kupig och obekväm asfalt och plan och bekväm grusväg. På plan mark och uppför och nerför ett berg. En behaglig promenad var det och när Matte kollade klockan vid hemkomsten hade idealtiden hållits. Benen funkar som de skall igen, utan att skava och det kändes skönt. Två gratisbiljetter till buffén på Rosella, var trösten för eländet med inparkeringen. Så det får väl bli en tur innan jul.

En del trädgårdsjobbande blev det för både Husse och Matte på olika sätt, under några timmar på tomten. Hundarna fick sedan en skogspromenad med Husse, innan det var dags att söka sig in i stugan för middag.

Med så självgående och kunniga valpköpare, som själva kan ta ansvar för upplägg och träning på en kennelträff, är det ju inte så betungande att dra ihop en träff i vår igen! 

Klicka för större bild. 

Antal kommentarer: 1

2019-10-23 20:13:30 - Saivi m flock

Ser fram emot nästa kennelträff!
Då ska vi ha ett Lapinporokoira Race oxå :)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)