Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DET NÄRMAR SIG

2019-06-14

Torsdag.

Mattes mest aktuella och närliggande "bucketlist" består inte av resor till Långtbortistan, utan av mer jordnära och vardagliga bestyr, som måste hinnas med innan Mattes plats är vid valplådan en tid framöver. Det finns förvisso en Husse i flocken och i stugan, men Matte vill ine oroa Aili genom att försvinna iväg den första tiden, då hon är nybliven mamma och knytten så nya och dessutom så oemotståndliga och svårlämnade. Matte har vid tidigare fem kullar i flocken fått skurgummeknän och med fler år på nacken och stelare kropp helt allmänt, blir nog stunderna på golvet längre. Lika bra att stanna där nere när man ändå är där. Typ.

Så på torsdagen hade Matte ännu en tandläkartid, när hon nu verkar ha hamnat hos en sympatisk, noggrann och kunnig tandläkare. Den årliga koll som den tidigare tandläkaren skulle ha gjort, ställdes in på grund av långsjukskrivning och nu ville Matte veta att sommaren med knytten, i görligaste mån kunde förväntas vara problemfri på den fronten.  Inga hål hade Matte, men fick ändå inget bokmärke. Firade med en nubbe till middagen i det ruggiga gråvädret. Husse tyckte att Matte var värd en sådan, så här innan Midsommar. En helg som blir helt vit och utan nubbar, med valpar i antågande. Inget firande är planerat alls, även om knytten nog inte kommer förrän strax efter. Men om sådant vet man föga. Att Aili och Nemo parade sig en första gång "lite för tidigt" och man bör räkna från parningen några dagar senare, kanske inte blir så rätt i slutändan? Det visar sig.

Det förefaller vara en "valpboom" i vår och det är roligt att det finns de som uppskattar valpar med föräldrar som är erkänt bra på att söka efter försvunna människor. Valpar med föräldrar som är friska och sunda och mentaltestade. Aili har dessutom genomfört både ett MH och ett BPH och undviker  man att bara läsa spindeldiagram, utan även läser protokoll och kommentarer, får man en någorlunda bra bild av en individ trots allt. Viss hunderfarenhet och kunskaper i etologi och hundars beteende helt allmänt underlättar textförståelsen väsentligt! Man måste kunna läsa mellan raderna.  För övrigt tycker både Husse och Matte att ett BPH är bättre anpassat för rasen Lapsk Vallhund än ett MH!

Att Aili fick göra både ett MH och ett BPH var i rent studiesyfte för Husse och Matte, som inte tidigare kunnat göra annat än MH med sina övriga tre Lapska Vallhundar. BPH existerade inte på den tiden. Skottproven på MH har ingen ruta att kryssa i för alla de hundar som reagerar på skott med nyfikenhet! Helt berfriat från rädsla. Något Lars Fält sjäv kommenterade när han testade Gázzi i samband med en kurs för nya MH-beskrivare. Gázzi visade stor nyfikenhet! Ingen som helst rädsla. Vilket många retrivrar också visar, när de vid ett skott tittar efter en fallande fågel. Där hamnar siffrorna "fel" och man skulle behöva en förklarande text. Liksom vid BPH. Det bör inte finnas någon risk för missförstånd och därför är "skottprovet" på ett BPH mer rättvisande.

Regnet öste ner i omgångar hela dagen och på förmiddagen åskade och blixtrade det rakt över Lapskflockens revir. Vilket de båda Lapska tog med ro. Men någon utevistelse blev det inte och inget datoranvändade heller. Matte fick ordning i en och annan oordning i stugan.

När regnet upphörde i kvällningen och dimman bredde ut sig, tog Husse med Modji på en längre skogstur, i sin tillfälliga roll som "skogsguide". En fritidboende granne utan bil beövde få lära sig hitta till bussen genom skogen. En ofarlig promenad på tre till fyra kilometer kontra en livsfarlig promenad längs vägen på drygt sex kilometer. Efter två veckor i stugan för femton år sedan tog Matte med Gázzi och Násti, karta och kompass och luskade reda på den gamla kända men nu igenvuxna stigen, som sades leda rakt västerut. En sedan dess flitigt nyttjad stig av Lapskflocken. Samt en och annan hundägare någon enstaka gång om året. Nu är det i alla fall en väl upptrampad stig överallt där den inte går över berget. Efter en dryg timme var Husse och Modji tillbaka och då brann en värmande brasa i kaminen.

När Matte skulle lära sig om schimpansers familjeliv på TV, somnade hon ohjälpligt, gång efter gång. Trött Matte.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)